Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
kandallos   2010-05-09 08:49:54
domoszlaib!
A Pilist semmiképpen sem hasonlítanám össze a ZRT+P-vel! Nem egy kategória.
A Nagypál által leírtakból adódnak a dolgok. Ha elég ennyi vízoldali teljesítmény, akkor rendben. De azt is vegyük figyelembe, hogy a visszatérő víz nem lehet 40-50 foknál hidegebb, mert az kátrányosodást jelent!
A füstcsőre szerelt bármilyen hőcserélőről pedig annyit, hogy alkalmazásuk igen komoly körültekintést igényel, és kifelyezetten ellenjavalt olyan készülékeknél, ahol nincs 4-500 fokos kilépő füstgázhőmérséklet. Ha pedig van, azt lehet sejteni, ez milyen hatásfokot jelent!
Ha nincs, akkor a vizes egység lesz állandóan kátrányos, a kémény is teljes hosszában (biztos láttál már kéményt, ahol átütött a kátrány, barna elszíneződés formájában a vakolaton-na az a kátrány, és semmit nem lehet vele kezdeni!
Az utolsó ellenérv pedig a huzat elégtelensége egy ilyen rendszerben. Mitől is függ ennek nagysága a kémény méretein kívül? A hőmérséklet különbségtől. Ha nincs, vagy jelentéktelen a kéményben áramló és a kéményt körülvevő levegő hőmérsékletkülönbsége, akkor bizony megfelelő huzatra sem számíthatunk! Az utólag felszerelt hőhasznosítókat ezért nem szabad jó készülékre szerelni!
A csőkígyó a füstcső köré hasonló kategória, csak gyengébb hatásfokkal.
A Pilis vizeshez hasonló készüléket szerintem sokan gyártanak, de szabályosan az sem köthető kis kéményre! min.160 mm-es a füstcsöve!
domoszlaib   2010-05-06 09:39:18
Szép napot mindenkinek!
Olvasom az üzeneteket, és egyre csak gondolkodóba esem, hogy is lehetne kivitelezni a dolgot. Szóba került egy kéményátrakás is +500 e Ft-ért. Ezzel elérném, hogy a jóval drágább tűzterek is működnének rendesen.(mint valami 22-es csapdája). A korábban leírt rendszerrel a kandallóbetétet rendeltetésszerűen használnám, mintha csak az dolgozna, tehát élvezem a folytonégő gazdaságosságát, és mellette vízoldalon is adna egy kis teljesítményt. Tehát a tűztér úgy üzemelne, ahogy ki lett találva, nincs kátrányosodás, pusztán légfűtéses üzem kis vízmelegítéssel(csőtekercs a füstgázcsőtől 0,5-1 cm-re, kb 10-12 méter csőből). Találtam olyan csövet, amely hajlítható, rendelketik CE minősítésse, és direkt ilyen célokra gyártják. Egy mester szokta beépíteni kályhákba csőspirál formában. Apropó, a Benkel féle kisteljesítményű vizes adaptert rá lehet tenni a ZRT betétre? Nem rontja le a teljesítményét? Bevallom őszintén, már a Pilis tűztérben is gondolkodtam a hozzá való vizes adapterrel a kéményméret miatt. Dicsérik a konstrukciót, tartós, igaz nem folytonégő, de folytva 6-7 órát ő is tartja a parazsat. (Vizes adapterrel 260 e Ft a 2oldalablakos. A ZRT 2 oldalablakosa 350 e Ft. Inkább a ZRT-t választanám, de lehet, hogy a kémény dönt.:( Köszönöm az eddigi válaszokat!
Üdv, Béla!
nagypal   2010-05-05 16:57:35
domoszlaib
Kiegészítésképpen egy kis hőtechnikai számítás. A ZRT+P folytonégő üzemben 3-4KW-ot ad le óránként.
Egy vízköpenyes kandalló teljesítménye 50%-át adja le vízoldalon. Egy füstcsőre rakott regiszteren még kevesebbet.
A 3-4 KW ból ha maradok az 5§% nál akkor is csak 1,5 -2KW teljesítmény a vízoldalon. Ez a teljesítmény max egy db radiátorhoz lehet elég.
Persze megpakolhatod jobban a tüzteret és nagyobb teljesítményen járathatod de akkor minden előnye (folytonégés, elgázosítás, gazdaságosság...) ugrik a ZRT+P nek.
Szóval Fábol vaskarika.
kandallós   2010-05-05 08:49:40
domoszlaib!
Jó az elképzelés, csak van benne néhány gyenge pont!
Az egyik a kémény keresztmetszete. Határeset, ahol vagy jól fog működni, vagy nem. A gyári adatokat biztosan nem fogja hozni, ez tuti!
A másik a vizes rész. Abba bele kell törődni, hogy vagy takarékosan fűtök és komfortosan, vagy vizet melegítek. A kettő együtt még akkor sem működik együtt, ha egy készüléken belül van meg a lehetősége. Ha már szóba kerül a víz melegítése, akkor nagy lánggal tudom felfűteni a gyorsan átáramló vizet. Logikus, hogy a nappaliban ettől nagyon meleg lesz. Ha kis lángon tüzelek, és nem lesz 40 fok felett a visszatérő vízhőmérsékletem, akkor pedig a kéményem és a vizes egységem fog lekátrányosodni, tönkremenni. Ügyes gépészek ügyesen meg tudják ezt oldani, de semmiképpen ne kerüljük meg a kérdést!
Elméletileg működőképes lehet a rendszer, de a kéményt keresztmetszetet én szűknek érzem! Ismétlem, lehet, hogy túl aggályoskodom a dolgot!
domoszlaib   2010-04-30 20:14:22
Még egy apróság!Voltam a Construma kiállításon és találkoztam egy olyan ZRT típussal, amin nem vízköpeny volt, csupán a füstkimeneti részébe voltak vízcsövek beszerelve. Ez a készülék központi fűtésre köthető? Ha igen, mekkora a vízoldali teljesítménye e tűztérnek? A fő problémám a kémény méretén kívül az, hogy a felső szinten 3 kismérető(80*60) lapradiátor van nyitott rendszeren viszonylag kevés vízmennyiséggel, az alsó szinten csak a kandalló fűt. Ezt a rendszert szeretném kombinálni egy jól szabályozható minőségi tűztérrel úgy, hogy ne kelljen tartanom a vízforralástól. A max 40-50 fokos víz bőven elég lenne, mivel alsó-felső szint együtt 100 m2, és szerintem maga egy légfűtéses kandalló is befűti, de ha már megvan a rendszer, hát éljünk vele.Nem kívánok sokat, csak egy megbízható fűtést.Erre keresek megoldást.
Várom válaszát!
Üdvözlettel, Béla!
domoszlaib   2010-04-30 19:47:24
Kandallós!
Kandalló építés előtt állok. A kandallót fő fűtésként szeretném használni. A ZRT készülékek tulajdonságai nagyon szimpatikusak, de mielőtt beruháznék lenne egy-két kérdésem. A ház két szintes kb 7 éves jól szigetelt épület. A kémény tégla építés, a mérete 14*26-os. A méretéről azt hallottam, hogy áramlástanilag nem a legjobb, viszont erős huzata van, és a hossza kb. 7,5-8 méter a padlószinttől. Ilyen kéménymérettel érdemes-e ZRT készülékben gondolkodni egyáltalán vagy milyen megoldás jöhet még szóba?
kandallós   2010-03-21 09:54:42
holly!
az általunk épített kandallók megtekinthetők a www.kandallosok.hu honlapon.
A leírt sarok egy picit karcsúnak tűnik! De ennek ellénere, ahova sima kandalló megépíthető, oda folytonégő is, az esetek többségéban! Hála a ZRT+P készülékeknek a forma és méretválaszték szinte teljes!
Jellemzően egy folytonégő kandalló nem sokkal kerül többe, mint egy sima. Az építése sem jelentősen drágább, bár ehhez tudni kéne ezt-azt a házról, ahova bekerül.
Ahhoz, hogy a mikorra készül el-re válaszolni tudjak, szinte semmit sem sem tudok. Nálunk az előlegezéstől harminc nap a legjellemzőbb építési idő.
Az ár jellemzően bruttó 450-750.000.- forint, tűztértől, helyszíntől, burkolattól függően, természetesen öt év garanciával, minőségi tanúsítvánnyal... A garanciális feltételek letölthetők a www.kandallosok.hu honlapról.
holly   2010-03-21 07:15:36
Tisztelt Cím!!

Szívesen megnéztem volna egy-egy fotót, vagy látványtervet az Önök által épített kandallókról.
Nagyon érdekelne a lehetősége, hogy az én lakásomban kiépíthető-e egy FOLYTONÉGŐ kandalló. Viszonylag kicsi a helyem 63X58cm.beugró sarok, ami két oldalt kissé túl nyúlhat.Amit szeretnék: alacsony pákány, íves ajtó, egyszerű forma. Ha jól tudom ezt francia kandallónak hívják. Folytonégőre elkészíthető-e? Ha igen, mehnnyibe kerül és mikorra készülhet el?
Várom válaszukat!
Üdvözlettel:Bánlakiné
kandallos   2010-03-17 17:41:25
Nagypal!
Köszönjük a bizalmat, remélem nem okoztunk csalódást! Sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni az építésnél, de nélkülem is összállt a kép!
Jó egészséget a kandallóhoz! Ha addig nincs gond, jövő áprilisban felülvizsgálás, majd előtte keressük egymást egy egyeztetésért!
Illetve, ha lehet azért egy fotóra majd beugranék! Köszönjük!
nagypal   2010-03-15 12:08:18
Elkészült a nagy mű. 13KW-os ZRT+P tűztér csempe burkolat.
Tegnap megvolt az első begyújtás. Pontosabban a második, mert szombaton este amikor elkészült akkor jelképesen begyújtottunk mintegy fél kilónyi puha fával. Tegnap viszont már egy normális begyújtás volt mintegy 12 kilónyi kemény fával. Sajnos a rostély helyére való samott lapot a mesterek nem hozták, így a rostélyon voltam kénytelen begyújtani. Három óra körül gyújtottam be némi fenyő gyújtóssal és 3-4 kilónyi kemény fával és kb egy óra múlva ráraktam a maradék kb 8 kilónyi száraz tölgyet és elzártam a primer levegőt. Nem sokkal később fokozatosan elzártam a szekunder levegőt is. Már az elején elöntötte a lakást a füst ami nem a tűztérből jött hanem a külső feléről leégett festéktől keletkezett. Az alapos szellőztetés ellenére 27 fok lett a nappaliba, a lakás többi részébe 23-24 fok. Este 11 kor még masszív parázstömeg világitotta be a nappalit és a csempe burkolat is megfoghatatlanul forró volt. Reggel kilenckor 22 fok volt a lakásban.
Eddig jó a tapasztalat. Van némi korom az üveg felső sarkaiban de ez a tüzelési gyakorlatunk fejlődésével remélhetőleg javulni fog. A begyújtáskor sikerült 75% ban jól összekormozni az üveget, de ez később majdnem teljesen leégett az üvegről. Remélem a samott lapot is hamarosan megkapom .
nagypal   2010-02-27 21:25:15
Peti.
Az általad eddig leírtak alapján a házad szigeteletlen régi ház. Ez bizony nagyon távol van a Kandallós által emlegetett korszerű épülettől. Neked óránkét nem egy kiló fát kell elégetned hanem inkább kettőt-hármat. Ezért kell nagyobb 15KW-os betét. Hidegebb időben közel a névleges teljesítményhez. Nálad a folytonégés ideje attól függ majd, hogy mennyire tudod vissza szabályozni úgy , hogy még nem fázol.
Amikor maszív hideg van akkor nem nagyon, ha enyhébb akkor te is visszaszabályozod, de az óránkénti egy kiló csak egy nagyon komoly szigetelés után lehet realitás. Akkor sem biztos. Ha megadod amostani havi vagy napi gáz fogyasztásod akkor kiszámolhatom a szükséges teljesítményt és famennyiséget
peti   2010-02-27 13:37:30
Kandallós!
Akkor pl. 24 kg 24 óra alatt 4,5 kW * 0,8 (hatásfok)~= 3,6kW óránként ami energia benn marad. Ezek alapján mondjuk soknak tűnik pl. 15 kW-ost vásárolni. Talán amiatt beszélgetünk nagyobb készülékről, mert abba egy megrakással több fát lehet berakni, s így ritkábban kell rakni, tovább marad parázs?
Mondjuk a 10 kW-osba mennyi fa fér bele egyszeri megrakással?
kandallós   2010-02-27 10:08:50
Peti!
Csodák nincsenek! Ha egyóra alatt elégetünk egy kg. száraz keményfát, abból kb. 4,5 kW energia szabadul fel. Ebből kb. annyi marad az épületben, amennyi a készülék hatásfoka. Ebből következik, hogy ha két hasonló hatásfokú készülékben hasonló mennyiségű fát, hasonló ideig égetek, akkor hasonló teljesítményt fognak produkálni. A teljesítmény csak annyiban készülékfüggő, hogy mekkora a fizikális mérete(mennyi fa fér bele) és milyen a levegő szabályozása) mennyi levegőt tudok hozzáadni az égéshez (mennyi fát tudok elégetni egységnyi idő alatt). Ha megnézzük a készülékeket, jellemzően a magas teljesítményhez alacsony hatásfok társul, ami a fentiek ismeretében érthető. A folytonégők éppen ettől szenzációsak.Begyújtáskor nagy teljesítményen felfűtik az épületet, az első parázságy kialakulásáig, majd onnan, folytonégő üzemmódban, elképesztően hosszú ideig, alacsony teljesítményen temperálják azt. Készülékválasztásnál ne feledjük, hogy egy korszerű épület 100 négyzetméterre kivetített hőigénye kb.7 kW! Miért keres mindenki 12-15 kW-os kandallót?
peti   2010-02-26 11:24:08
Kandallós!
Ha jól emlékszem valamikor azt írtad, hogy tudásban uaz mind a két készülék. Ez most azt jelenti hogy ugyanannyi fa bevitel ugyanannyi kinyert energiát, teljesítményt eredményez (tehát uaz a hatásfok)?
Már volt szó róla, hogy a temporis folytonégő üzemmódban tud 4-5kW, a zrt+p tx 15kW mennyit tud folytonégő módban?
kandallos   2010-02-26 10:09:16
Peti!
Tudom, kényelmesebb a másik fal. Igyekszünk javítani a hibát!
Örülök, ha valaki kérdez, akár itt, akár ott, akár itt is-ott is.
Néhány szó az sc2-ről:
Igazi sc2 a Supra Orea típusa, a speciális levegő beeresztéstől, a lángterelő (kompozit)dőlésszögétől, az utóégető kamrától.
A Temporis és a ZRT+P-k csak a füstgáz égetést tudják. A kettő hasonló,de nem ugyanaz.
A Temporis lángterelője nem kerámia lappal, hanem levegővel szigetelt.


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: