Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/folytonego/adat.php on line 20
Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
horinori2   2010-11-01 09:55:52
T.Kandallós
Nagyon szépen köszönöm gyors reagálását és javaslatait.Könnyûszerkezetes házban van elhelyezve kb. 75 nm-t fûtünk vele nagy egybe légtér. Javaslatot kaptam a kandalló építõtõl, hogy kvázi nem igazán kell külsõ szellõzõ. ki is probáltam éppen a leírt jelenségem változik-e, úgy, hogy mellette kinyitottam a bejárati ajtót. /ennél nagyobb szellõzõ nincs/ . sajnos ugyan olyan durva volt. És tavaly /mint Írtam/ béleletlen eredeti kéményemmel ilyen durván nem csinálta csak ha a pillangó szelepet is lezártam. A kémény tetején van lábakon ez a fém sapka. A kéményesem szerint /neki is mondam a problémát/ szedjem le ezt az esõ sapkát és jelentõsen meg fog erõsödni a huzat /talán még 40%.kal is/. Ön szerint leszedjem, megpróbáljam? A belépõ levegõ tavaly és most? Bejárati ajtó nyitva és mégis? Honnan tudom megállapítani kevés,sok-e a huzat? Garázs szintrõl kémény tisztító nyíláson át begyújtott újság papír nagy robajjal felszáll a kéményen. Szíves válaszait várom. Elõre is köszönöm!
kandallós   2010-10-31 18:19:18
Mindenki, aki írt már az Üzenõfalra!
Tényleg fantasztikus a rengeteg tapasztalat, segítség, tanács, amit kapunk! Köszönjük Mindenkinek, és továbbra is várjuk a folytonégõ készülékekkel kapcsolatos további élményeket! Ahogy "horinori2" esetébõl is tanulhatunk, úgy máséból is. Próbáljunk segíteni egymásnak, ahol lehet! Talán, ha együtt, egymásért is teszünk valamit, kicsit jobb lesz a Világ! Akinek bármilyen tapasztalata van, írjon!
kandallós   2010-10-31 18:12:20
horinori!
Én elégtelen huzatra gondolok, ami az elégtelen belépõ levegõbõl adódhat. Ez lehet az egyik ok. De elképzelhetó az is, hogy a kéménybe néha belefúj a szél, illetve beleáramlik a levegõ. Erre is van megoldás, kb. 30.000.- forint.
A bejöjõ levegõt hogyan biztosítják az Astra számára?
horinori2   2010-10-31 08:44:58
T.Kandallós
Nagyon örülök, hogy ide találtam. Fantasztikus itt ez a tapasztalat csere. Kérném én is szíves segítségüket komoly problémámra.Röviden megprõbálom. SUPRA ASTRA folytonégõ betét 10 kw. A kémény mélygarázs szintrõl 9.5 méteres 180-as bélelt, a betét füstcsövének bekötésétõl 5,5 m magasan van a kémény teteje. A gondom a füst visszaáramlás, lassú égés üzemmmódban.
Tavaly amikor 25x25 még béleletlen kéménybe ment csak akkor tapasztaltuk, ha a pillangó szelepet is lezártuk túl korán még nagy hõnél. Most elérem a nagy hõt, még lángol és én elzárom az alsó levegõt, látom, hogy nagy a füst bent és néha nagy lánnyelvek keringenek, nyaldossák az üveget és ilyenkor hirtelen nagy puffanas az üveg beleremegve kijön a füst az üvegöblítõ résen. Kimondottan saját tárolású két éves száraz fával is. Most biztonságosan cak úgy tudok fúteni, hogy felfûtöm, megvárom a parazsat és utána csak kb. 3 hasáb . csak így nincs bent füst. Nem merem megcsinálni, hogy a parázságyon 4-5 fahasábot izzítsak, keringenek azok a semmibõl elõkerülõ félelmetes láng nyelvek és a puffanás iszonyú. Tavaly egyszerre rá tudtam rakni gyújtós, kis fa, nagy fa, hagytam jól átégni -lángolt- felfûtötte a lakást és egyszerûen alul elzártam. Tiszta üveg akkor sem volt /nem volt igazán száraz fa/,de ez az ilyesztõ jelenség nem volt. Kérem Önt és tapasztalt kandalló tulajdonosokat, hogy írjanak okokat, megoldási javaslatokat. Köszönöm!
gumiszu   2010-10-18 10:59:25
Szia,

Na majd adok neki, de még nincs kész a kandalló > nem akarom megölni.... :)

köszönöm
SuperTempo   2010-10-17 20:46:35
Gumiszu!

Ne kenõdj el, nekem is egy teljes szezon ráment mire megtanultam tüzelni a Temporisban (nekem spec. az van, de a tüzelési technika ua.)

Amint Kandallósunk is írja, ne a begyújtáson akarjunk spórolni. Én mindig azt rontottam el, hogy nem durrantottam be eléggé, aztán nem is lett gázosodás, hanem csak kormosodás. Én azt tapasztaltam még ki, hogy a begyújtós utáni elsõ igazi adag fát is jól hagynom kell "beégni", hogy a tûz úgy igazán "birtokba vehesse", aztán szabályozhatom ahová tetszik, nincs korom, csak gyönyörû haj...ja nem lángok. :)
kandallós   2010-10-17 15:28:21
Gumiszu!
Fog ez menni, a lényeg a 600 fok a tûztérben! Ha az megvan, nagy baj nem lehet!
Köszönöm az észrevételt, majd megpróbálok néhány általam jónak vélt dolgot leírni! Jó lenne, ha gyakorlati használók is segítenének, hiszen mindenkinek más és más észrevétele lehet!
gumiszu   2010-10-16 22:36:10
Szia,

És még lenne 1... Amennyiben lecsillapodik a munkamennyiséged, jó lenne, ha egy leírást felraknál ide a ZRT+ ról, a leírás ami van hozzá, sajna nem túl bõbeszédû, a helyes tüzelésrõl etc.. valószínûleg sok embernek hasznos lenne... :)

5 órát ment a kandalló 4 fenyõ rönkkel ill. 2 keményfával (6kg összesen) a gázkazán nem kapcsolt be :D
gumiszu   2010-10-16 19:24:52
:)
hát kormolni már tudok az biztos...
a középsõ kallantyú az a jobb oldali?
amit én csináltam amint látom teljesen rosszul..
1 elején 2-3kg fenyõ mindenféle méretben..
amikor ez már égett akkor 2-3kg keményfa.
a szabályzók:
a pillangót elzártam teljesen az bejövõt félig az üvegremenõ nyitva...

nem gondoltam, hogy ennyi fát kell beletolni :(

de akkor majd adok neki, egyenlõre nincs rendesen körbeépítve, csak Ytong elemeket raktam köré egymásra pakolva ragi nélkül, hogy áramoljon a levegõ (hûtés)

visszajelzek mindenképpen... akkor nem vesztem el a lelkesedést ;)
kandallós   2010-10-16 16:16:20
Gumiszu!

Szerintem a tüzeléssel lesz gond. Nem egyszerû ezekben a jószágokban tüzelni. Magam is három hónapig tanultam, mire összejött. Néha most sem sikerül tökéletesen. A két éves száraz fára nagyon kényesek vagyunk, mert csak akkor mûködik az egész dolog, ha van 600 fok a tûztérben. Ennyi kell a mûködéshez, és éppen ezért különlegesek ezek a készülékek, hiszen minden ehhez van tervezve: a kompozit lángterelõ a nemesacél alsó, kerámia felsõ résszel, a vastag samottbélés a kandallóban, a szigetelések, a levegõ szabályozhatósága- ezek biztosítják a magas tûztérhõmérsékletet. Meg persze én, a tüzeléssel.
Az elsõ parázságy kialakítása nagyon fontos! A felmelegedés múlik ezen. Üzemi hõmérsékletre kell hozni a kandallót. Ez kb. 40 perc igen intenzív tüzelés, ha kell, résnyire nyitott ajtóval.Alul apró fenyõ, rajta nagyobb fenyõ, rajta apró keményfa, rajta nagyobb keményfa, azon pedíg hasított keményfa hasábok. Mindez kb. 10 kg. súlyban. Na, ha ezt nagy lángon leégeti az ember gyermeke, akkor lesz a ZRT-ben elég meleg. Fontos, hogy a keményfa jó parazsat adjon. Nekem az akáv jött be.
Ha ez megvan, akkor rakom meg, újabb 10 kg, száraz, keményfával, Sajnos itt tényleg szigorú kitételek vannak: legalább 2 éve kivágott, kezeletlen, száraz helyen tartott fáról beszélünk. Itt nem elég, ha a tüzépes szerint két éves, hiszen a biológia felülírja a tüzépes szavát!
Szóval állandó 3-5 cm vastag parázságy!!!!!!!
A kezelõszervekrõl:
A légbevezetés oldalán van mindig az elsõdleges elzáró. Ez mindent zár. Jobbra elhúzva van nyitva. Ha ezt lezárom, elalszik a tûz.
Az elsõdleges levegõt a rostély alatt a középsõ kar kezeli. Ha ezt balra tolom, csak a rostély alatt nem fog érkezni levegõ, az üveg alul-felül kapja. A samottok és a tûztér fala között érkezik a levegõ az elosztókhoz.
Végül a pillangószelep: a legfeleslegesebb alkatrész, csak a bajnak maradt benne. BE tolva tudok BEgyújtani, mert úgy van nyitva.
Ne piszkáljuk, ne zárjuk el, csak ha végképp be akarom fejezni a tüzelést. A legjobb lett volna teljesen kihagyni.
Remélem ez alapján jobban fog menni a dolog!
Ne akarjunk az elsõ perctõl "folytonégni", ez csak üzemi hûmérsékleten (kb 1 óra intenzív tüzelés után) fog összejönni.
Kérnék szépen majd egy vusszajelzést, hogyan állunk a tüzeléssel, segítettem-e?
gumiszu   2010-10-15 22:35:10
Kedves Kandallós,

Köszönöm a papírokat megkaptam.
Ma megpróbáltam benyújtani a kandallóba ZRT+ 67TX.
Az raktam rá kb 5kg száraz keményfát, de nem égett túl sokáig (2 óra) és a másodlagos égést sem fedeztem fel.
Az üvegajtó is kormos lett.
Ahogy néztem, az üvegöblítõ ill. az elsõdleges levegõ (rács alatt) egy helyrõl jön, tehát ha az elsõdlegest lezárom, akkor a légbevezetõ nyílást zárja > az üvegöblítést is lezárom. (ezt nem is értem...)

Pár szóban összefoglalnád, a hatékony tüzelés lépéseit ZRT-re levezetve?
Melyik kallantyú hogy álljon, hogy sokáig tisztán tudjak tüzelni? begyújtástól...

Köszönöm
kandallós   2010-09-30 10:37:43
pitt!
a kólsõ levegõt jellemzõen 125mm-es csövön szoktuk bevezetni. A huzatigény 15 Pa körüli, ez azért általában minden kandallóra elmondható. Ha 20 Pa feletti értéken vannak használva, az károsítani szokta a kandallókat. Sajnos Magyarországon a kémények 70%-nál ez van. Véleményem szerint hivatalosan és korrekten méretezve a kémények mindössze néhány százaléka lehet.
A ZRT+P készülékeknél a nagy huzat nem jelent problémát, hiszen ezekbe nem tud ellenõrizetlenül áramolni a levegõ: csak annyi, akkor és ott jut be, amennyire szükség van. Náluk a 20Pa maximum helyett inkább 10 Pa minimumot adnék meg. Ennél alacsonyabb huzatértéken tartósan csak a Supra Taranisa képes mûködni. Neki elég a 6-7 Pa.
kandallós   2010-09-30 10:29:37
Palfif!
Úgy veszem észre, valamit elfelejtettünk. Ezért elnézést kérünk, ilyenkor szezonban elõfordul. Sajnálom, ha e miatt "megbélyegezettek" lettünk. Ha valamit konkrétan egyeztetünk, azt be szoktuk tartani, ha valami közbejön, és módunk van rá, jelzünk. Ténylegesen szokott elmaradni ez meg az, de annak azért szokott oka lenni. Nem magyarázkodás, tény. A maradiság jó dolog, én is az vagyok, szeretem betartani az ígéretet. Ha valamit elnéztünk, kimaradt, elfeljtettünk, akkor azért bocsánat.
pitt   2010-09-28 16:37:39
T. "Kandallós"!

A ZRT+P XP 10kW tipusnál megtudná nekem adni a külsõ levegõ csatlakozó csonk méretét és a készülék huzatigényét.
Segitségét elõre is köszönöm.
palfif   2010-09-28 14:25:38
T. "Kandallós"!
Hm-Hm. Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó! Ti. illik batratni azt, ha vki visszahívást, megjelenést a helyszínen, stb ígér!
magunk közt szólva benyomásom az, hogy duma az van, de nagyobb a füstje, mint a lángja..
A füstrúõl jut eszembe, megoldottam mással és máûsképp, mivel maradi lévén, nem szerzzõdöm olyannal aki nam szavatartó-


A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: