Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
horinori2   2010-11-01 09:55:52
T.Kandallós
Nagyon szépen köszönöm gyors reagálását és javaslatait.Könnyűszerkezetes házban van elhelyezve kb. 75 nm-t fűtünk vele nagy egybe légtér. Javaslatot kaptam a kandalló építőtől, hogy kvázi nem igazán kell külső szellőző. ki is probáltam éppen a leírt jelenségem változik-e, úgy, hogy mellette kinyitottam a bejárati ajtót. /ennél nagyobb szellőző nincs/ . sajnos ugyan olyan durva volt. És tavaly /mint Írtam/ béleletlen eredeti kéményemmel ilyen durván nem csinálta csak ha a pillangó szelepet is lezártam. A kémény tetején van lábakon ez a fém sapka. A kéményesem szerint /neki is mondam a problémát/ szedjem le ezt az eső sapkát és jelentősen meg fog erősödni a huzat /talán még 40%.kal is/. Ön szerint leszedjem, megpróbáljam? A belépő levegő tavaly és most? Bejárati ajtó nyitva és mégis? Honnan tudom megállapítani kevés,sok-e a huzat? Garázs szintről kémény tisztító nyíláson át begyújtott újság papír nagy robajjal felszáll a kéményen. Szíves válaszait várom. Előre is köszönöm!
kandallós   2010-10-31 18:19:18
Mindenki, aki írt már az Üzenőfalra!
Tényleg fantasztikus a rengeteg tapasztalat, segítség, tanács, amit kapunk! Köszönjük Mindenkinek, és továbbra is várjuk a folytonégő készülékekkel kapcsolatos további élményeket! Ahogy "horinori2" esetéből is tanulhatunk, úgy máséból is. Próbáljunk segíteni egymásnak, ahol lehet! Talán, ha együtt, egymásért is teszünk valamit, kicsit jobb lesz a Világ! Akinek bármilyen tapasztalata van, írjon!
kandallós   2010-10-31 18:12:20
horinori!
Én elégtelen huzatra gondolok, ami az elégtelen belépő levegőből adódhat. Ez lehet az egyik ok. De elképzelhetó az is, hogy a kéménybe néha belefúj a szél, illetve beleáramlik a levegő. Erre is van megoldás, kb. 30.000.- forint.
A bejöjő levegőt hogyan biztosítják az Astra számára?
horinori2   2010-10-31 08:44:58
T.Kandallós
Nagyon örülök, hogy ide találtam. Fantasztikus itt ez a tapasztalat csere. Kérném én is szíves segítségüket komoly problémámra.Röviden megprőbálom. SUPRA ASTRA folytonégő betét 10 kw. A kémény mélygarázs szintről 9.5 méteres 180-as bélelt, a betét füstcsövének bekötésétől 5,5 m magasan van a kémény teteje. A gondom a füst visszaáramlás, lassú égés üzemmmódban.
Tavaly amikor 25x25 még béleletlen kéménybe ment csak akkor tapasztaltuk, ha a pillangó szelepet is lezártuk túl korán még nagy hőnél. Most elérem a nagy hőt, még lángol és én elzárom az alsó levegőt, látom, hogy nagy a füst bent és néha nagy lánnyelvek keringenek, nyaldossák az üveget és ilyenkor hirtelen nagy puffanas az üveg beleremegve kijön a füst az üvegöblítő résen. Kimondottan saját tárolású két éves száraz fával is. Most biztonságosan cak úgy tudok fúteni, hogy felfűtöm, megvárom a parazsat és utána csak kb. 3 hasáb . csak így nincs bent füst. Nem merem megcsinálni, hogy a parázságyon 4-5 fahasábot izzítsak, keringenek azok a semmiből előkerülő félelmetes láng nyelvek és a puffanás iszonyú. Tavaly egyszerre rá tudtam rakni gyújtós, kis fa, nagy fa, hagytam jól átégni -lángolt- felfűtötte a lakást és egyszerűen alul elzártam. Tiszta üveg akkor sem volt /nem volt igazán száraz fa/,de ez az ilyesztő jelenség nem volt. Kérem Önt és tapasztalt kandalló tulajdonosokat, hogy írjanak okokat, megoldási javaslatokat. Köszönöm!
gumiszu   2010-10-18 10:59:25
Szia,

Na majd adok neki, de még nincs kész a kandalló > nem akarom megölni.... :)

köszönöm
SuperTempo   2010-10-17 20:46:35
Gumiszu!

Ne kenődj el, nekem is egy teljes szezon ráment mire megtanultam tüzelni a Temporisban (nekem spec. az van, de a tüzelési technika ua.)

Amint Kandallósunk is írja, ne a begyújtáson akarjunk spórolni. Én mindig azt rontottam el, hogy nem durrantottam be eléggé, aztán nem is lett gázosodás, hanem csak kormosodás. Én azt tapasztaltam még ki, hogy a begyújtós utáni első igazi adag fát is jól hagynom kell "beégni", hogy a tűz úgy igazán "birtokba vehesse", aztán szabályozhatom ahová tetszik, nincs korom, csak gyönyörű haj...ja nem lángok. :)
kandallós   2010-10-17 15:28:21
Gumiszu!
Fog ez menni, a lényeg a 600 fok a tűztérben! Ha az megvan, nagy baj nem lehet!
Köszönöm az észrevételt, majd megpróbálok néhány általam jónak vélt dolgot leírni! Jó lenne, ha gyakorlati használók is segítenének, hiszen mindenkinek más és más észrevétele lehet!
gumiszu   2010-10-16 22:36:10
Szia,

És még lenne 1... Amennyiben lecsillapodik a munkamennyiséged, jó lenne, ha egy leírást felraknál ide a ZRT+ ról, a leírás ami van hozzá, sajna nem túl bőbeszédű, a helyes tüzelésről etc.. valószínűleg sok embernek hasznos lenne... :)

5 órát ment a kandalló 4 fenyő rönkkel ill. 2 keményfával (6kg összesen) a gázkazán nem kapcsolt be :D
gumiszu   2010-10-16 19:24:52
:)
hát kormolni már tudok az biztos...
a középső kallantyú az a jobb oldali?
amit én csináltam amint látom teljesen rosszul..
1 elején 2-3kg fenyő mindenféle méretben..
amikor ez már égett akkor 2-3kg keményfa.
a szabályzók:
a pillangót elzártam teljesen az bejövőt félig az üvegremenő nyitva...

nem gondoltam, hogy ennyi fát kell beletolni :(

de akkor majd adok neki, egyenlőre nincs rendesen körbeépítve, csak Ytong elemeket raktam köré egymásra pakolva ragi nélkül, hogy áramoljon a levegő (hűtés)

visszajelzek mindenképpen... akkor nem vesztem el a lelkesedést ;)
kandallós   2010-10-16 16:16:20
Gumiszu!

Szerintem a tüzeléssel lesz gond. Nem egyszerű ezekben a jószágokban tüzelni. Magam is három hónapig tanultam, mire összejött. Néha most sem sikerül tökéletesen. A két éves száraz fára nagyon kényesek vagyunk, mert csak akkor működik az egész dolog, ha van 600 fok a tűztérben. Ennyi kell a működéshez, és éppen ezért különlegesek ezek a készülékek, hiszen minden ehhez van tervezve: a kompozit lángterelő a nemesacél alsó, kerámia felső résszel, a vastag samottbélés a kandallóban, a szigetelések, a levegő szabályozhatósága- ezek biztosítják a magas tűztérhőmérsékletet. Meg persze én, a tüzeléssel.
Az első parázságy kialakítása nagyon fontos! A felmelegedés múlik ezen. Üzemi hőmérsékletre kell hozni a kandallót. Ez kb. 40 perc igen intenzív tüzelés, ha kell, résnyire nyitott ajtóval.Alul apró fenyő, rajta nagyobb fenyő, rajta apró keményfa, rajta nagyobb keményfa, azon pedíg hasított keményfa hasábok. Mindez kb. 10 kg. súlyban. Na, ha ezt nagy lángon leégeti az ember gyermeke, akkor lesz a ZRT-ben elég meleg. Fontos, hogy a keményfa jó parazsat adjon. Nekem az akáv jött be.
Ha ez megvan, akkor rakom meg, újabb 10 kg, száraz, keményfával, Sajnos itt tényleg szigorú kitételek vannak: legalább 2 éve kivágott, kezeletlen, száraz helyen tartott fáról beszélünk. Itt nem elég, ha a tüzépes szerint két éves, hiszen a biológia felülírja a tüzépes szavát!
Szóval állandó 3-5 cm vastag parázságy!!!!!!!
A kezelőszervekről:
A légbevezetés oldalán van mindig az elsődleges elzáró. Ez mindent zár. Jobbra elhúzva van nyitva. Ha ezt lezárom, elalszik a tűz.
Az elsődleges levegőt a rostély alatt a középső kar kezeli. Ha ezt balra tolom, csak a rostély alatt nem fog érkezni levegő, az üveg alul-felül kapja. A samottok és a tűztér fala között érkezik a levegő az elosztókhoz.
Végül a pillangószelep: a legfeleslegesebb alkatrész, csak a bajnak maradt benne. BE tolva tudok BEgyújtani, mert úgy van nyitva.
Ne piszkáljuk, ne zárjuk el, csak ha végképp be akarom fejezni a tüzelést. A legjobb lett volna teljesen kihagyni.
Remélem ez alapján jobban fog menni a dolog!
Ne akarjunk az első perctől "folytonégni", ez csak üzemi hűmérsékleten (kb 1 óra intenzív tüzelés után) fog összejönni.
Kérnék szépen majd egy vusszajelzést, hogyan állunk a tüzeléssel, segítettem-e?
gumiszu   2010-10-15 22:35:10
Kedves Kandallós,

Köszönöm a papírokat megkaptam.
Ma megpróbáltam benyújtani a kandallóba ZRT+ 67TX.
Az raktam rá kb 5kg száraz keményfát, de nem égett túl sokáig (2 óra) és a másodlagos égést sem fedeztem fel.
Az üvegajtó is kormos lett.
Ahogy néztem, az üvegöblítő ill. az elsődleges levegő (rács alatt) egy helyről jön, tehát ha az elsődlegest lezárom, akkor a légbevezető nyílást zárja > az üvegöblítést is lezárom. (ezt nem is értem...)

Pár szóban összefoglalnád, a hatékony tüzelés lépéseit ZRT-re levezetve?
Melyik kallantyú hogy álljon, hogy sokáig tisztán tudjak tüzelni? begyújtástól...

Köszönöm
kandallós   2010-09-30 10:37:43
pitt!
a kólső levegőt jellemzően 125mm-es csövön szoktuk bevezetni. A huzatigény 15 Pa körüli, ez azért általában minden kandallóra elmondható. Ha 20 Pa feletti értéken vannak használva, az károsítani szokta a kandallókat. Sajnos Magyarországon a kémények 70%-nál ez van. Véleményem szerint hivatalosan és korrekten méretezve a kémények mindössze néhány százaléka lehet.
A ZRT+P készülékeknél a nagy huzat nem jelent problémát, hiszen ezekbe nem tud ellenőrizetlenül áramolni a levegő: csak annyi, akkor és ott jut be, amennyire szükség van. Náluk a 20Pa maximum helyett inkább 10 Pa minimumot adnék meg. Ennél alacsonyabb huzatértéken tartósan csak a Supra Taranisa képes működni. Neki elég a 6-7 Pa.
kandallós   2010-09-30 10:29:37
Palfif!
Úgy veszem észre, valamit elfelejtettünk. Ezért elnézést kérünk, ilyenkor szezonban előfordul. Sajnálom, ha e miatt "megbélyegezettek" lettünk. Ha valamit konkrétan egyeztetünk, azt be szoktuk tartani, ha valami közbejön, és módunk van rá, jelzünk. Ténylegesen szokott elmaradni ez meg az, de annak azért szokott oka lenni. Nem magyarázkodás, tény. A maradiság jó dolog, én is az vagyok, szeretem betartani az ígéretet. Ha valamit elnéztünk, kimaradt, elfeljtettünk, akkor azért bocsánat.
pitt   2010-09-28 16:37:39
T. "Kandallós"!

A ZRT+P XP 10kW tipusnál megtudná nekem adni a külső levegő csatlakozó csonk méretét és a készülék huzatigényét.
Segitségét előre is köszönöm.
palfif   2010-09-28 14:25:38
T. "Kandallós"!
Hm-Hm. Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó! Ti. illik batratni azt, ha vki visszahívást, megjelenést a helyszínen, stb ígér!
magunk közt szólva benyomásom az, hogy duma az van, de nagyobb a füstje, mint a lángja..
A füstrúől jut eszembe, megoldottam mással és máűsképp, mivel maradi lévén, nem szerzződöm olyannal aki nam szavatartó-


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: