Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Peter   2011-06-09 14:49:48
Kedves Kandallós!

Egy érdekes kérdés foglalkoztat, bízom benne, hogy itt, szakértőktől kapni fogok kimerítő választ.
Az általam megálmodott kandalló kupolájának olyan szerkezeti felépítése van (belülről kifelé haladva), hogy:
- rigipsz gipszkartonvázra szerelt horganylemez,
- kőzetgyapot,
- horganylemez,
- tűzgátló gipszkarton.

Aggódom viszont, hogy a kőzetgyapotból mikroszálak válhatnak ki, amik légúti irritációt, tüdő megbetegedéseket okozhatnak. Továbbá tartom attól, hogy a horgany nehézfém tartalma is kiválhat a hő hatására.

Mennyire kell ezek miatt aggódnom, szokás-e ezzel kapcsolatban bármiféle óvintézkedés?
kandallós   2011-05-07 09:53:05
Kedves Péter!

A kérdésében benne van a válasza: "képes 10 órán kersztül 10 kg fával olyan parázságyat tartani, amelyről a tűz begyújtás nélkül újraindítható." Ennek tökéletesen eleget tesznek a ZRT-k. (Vásárlói visszajelzések alapján ennél többnek is.) Ez a folytonégés lényege.
A hamuzásuk az valóban belső. Sajnos ilyen a légellátó rendszerük, de éppen ezért van a süllyesztett égéstér, aminek a segítségével rendszeres használat mellett 4-5 naponta bőven elég hamuzni.
Folytonégő készülékben több fiókos hamuzású is van, hermetikusan zártban már nehezebb ilyet találni. A Supra Temporisa és a Taranis azok, amelyeket javasolni tudnám. A Taranis kifejezetten passzívházba, 5 kW-os névleges teljesítménnyel.
Péter   2011-05-06 14:55:21
Kedves Kandallós!

Szerintem fölösleges példákat hozni.
Akkor a ZRT+ és ZRT+P tűzterek NEM folytonégők?
Idézés a weboldalról: "Egy kandalló akkor folytonégő az NFD 35376 szabvány értelmében, ha képes egyszeri megrakással, 10 óra lassú égést követően olyan parázságyat tartani, amelyről a tűz újraindítható, és a készülék hamufiókja a tűz égése közben hozzáférhető."

Az égés minőség, hogyan lehet folytonégő?
Nem értem a kettő közötti összefüggést, műszaki ember lévén.

Most állok kandalló építtetés\vásárlás előtt és nekem fontos lenne az égés közbeni hamuzás, ami Nekem eddig nem volt nehézkes az előző kandallómnál. Véleményem szerint megtévesztően használják a ZRT tűztereknél a folytonégő szót, gondolom marketing célból.
kandallós   2011-05-06 13:10:15
Kedves Péter!
Igen, a ZRT-k belülről hamuzósak, ezért csak égésminőségük folytonégő. ( A passzívház technológia szerint épült ház, ami nem lett passzívházként minősítve, az passzívház?)
A folytonégés szabvány valóban megkövetelné a tüzelés közbeni hamuzhatóságot, ami azért elég zűtös. Egyszer a hmuban lévő parázs miatt, másodszor a hőmérséklet miatt, harmadszor a fiók eltávolítása alatt lehulló hamu miatt.
Szóval gyakorlati jelenősége nincs, kükönösen a ZRT+P készülékek esetében, ahol rostély sincs. Ezért aztán felesleges lenne a hamuzófiók.
Péter   2011-05-06 11:32:30
Kedves Kandallós!

Néhány dolog számomra nem egyértelmű a ZRT+ tűztereknél.
A ZRT+ folytonégőnek minősített vagy csak titulált tűzterei a sematikus ábrán belső hamuzósnak van jelölve, azaz égés közben nem hamuzható, mert a rostélyt ki kell vegyem - ha jól gondolom.
A hamuzásra van más opció?
ifjtartibor   2011-04-13 09:04:16
Köszönöm a választ!
kandallós   2011-04-12 16:06:47
ifjtartibor!
Ez valahol így igaz, különösen Zrt esetében, ahol a samottok mennyisége is közel a felére csokken. A folytonégés feltétele is nehezebben teljesül, de azért szokott működni. (mondjuk eddig 3 ilyet építetünk, ott nem volt gond, legalábbis nem jelezték a felülvizsgálatok alkalmával.
ifjtartibor   2011-04-12 06:32:46
Köszönöm válaszát!

Még egy kérdésem lenne. A ZRT tűztérből az elöl hátul üvegesre gondoltunk. Azt hallottam, hogy nem annyira előnyös ez, mivel jobban hűl a tűztér, kisebb lesz a hatásfok, nem ég addig, stb. Milyenek a tapasztalatok?

Üdv
Norbert   2011-04-11 17:38:51
Kedves Nagypal:
Egy téves megrendelésből nálam maradt egy Vents VUT 350H ellenáramű hőcserélős szellőztető berendezés. Ez a típus egy 120-150 nm-es családi ház szellőztetését oldja meg. Ha valakit érdekel a listaár -50% ért (216e+ÁFA) eladó.
Érdeklődöm, hol lehet megnézni, átvenni, stb.
Köszönettel.
kandallos   2011-04-08 20:15:25
ifjtartibor!
Működését tekintve igazán nincs különbség. A Temporis és a ZRT+P is hermetikusan zárt, mindkettő 10 óra felett tud működni egy megrakással (ideális körülmények között), mindkettőben külön szabályozható az elsődleges és a másodlagos levegő is, tiszta marad az üvegük, 5 éves a garancia...
A különbség:
Temporis finomabban kidolgozott, kihúzható hamuzófiókkal, komoly mérnöki és labor háttérrel. A készüléknek a hátlapja bélelt, a lángterelő nemesacél, levegő szigeteléssel. Tiszta üveg rendszer levegő felülről érkezik. Nincs forma és méret választék.
ZRT+P: samottal bélelt a teljes készülék, alsó-felső üvegöblítő levegő, lángterelő kompozit, kidolgozottság kevésbé precíz, hamuzás belső. Nagy forma és méretválaszték.
Én leírtam, melyik mit tud, de nem merném kijelenteni, hogy egyik, vagy másik jobb lenne. A döntést én nem hozhatom meg.
ifjtartibor   2011-04-08 10:47:17
Tisztelt Kandallós!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy Temporis tűztér az mivel jobb, vagy tud többet mint egy ZRT tűztér. Azért kérdezem ezt, mivel a ZRT tűzterek ára kedvezőbb és nagyobb belőle a választék is.

Válaszát előre is köszönöm!
ifjtartibor   2011-04-08 10:47:17
Tisztelt Kandallós!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy Temporis tűztér az mivel jobb, vagy tud többet mint egy ZRT tűztér. Azért kérdezem ezt, mivel a ZRT tűzterek ára kedvezőbb és nagyobb belőle a választék is.

Válaszát előre is köszönöm!
kandallos   2011-04-04 20:23:49
mrluigi!
Kedves Tóth Család!
Köszönjük az elismerést, ami elsődlegesen a Suprát és Önöket illeti. A Supra gyártott egy jó készüléket, amit Önök előrelátóan megvettek. (Jó, ebben egy picit mi is benne voltunk). Jó döntést hoztak, és örülök, hogy bebizonyosodott mindaz, amit beszéltünk. Akkor az üveg kormosodás is megoldódott, ezek szerint.
A Turbó 2-ről a visszajelzést kifejezetten köszönöm, Önök az elsők, akik ezzel kapcsolatban megosztják tapasztalataikat. Köszönöm, most már én is bátran állíthatom a többi Vásárló felé, hogy megéri, tényleg jó dolog.
Marcellnek (és Önöknek is) kívánok még nagyon sok, a kandalló előtt együtt eltöltött gyönyörű estét.
mrluigi   2011-04-04 11:57:25
Kedves Kandallós!
Mi tavaly rendeltünk Önöktől egy Supra kandallókályhát. Típusa Orlando 2, Turbo-val felszerelve. Így a fűtési szezon végén szeretnénk mégegyszer meköszönni a segítséget és a szakszerű beépítést. Nappalink éke lett, nagyon szeretjük és a családtagok, ismerősök is csak dicsérik. Nagyon jó volt a melegénél "átvészelni" :) a telet kisbabánkkal, Marcellel. Őt is - akárcsak engem - elvarázsol a kandallóban égő fa látványa. Ezenkívül szeretném leírni tapasztalatainkat a beépített Turbo levegőkeringetővel kapcsolatban. Csak jót tudunk erről is mondani, nagyon hasznos kis szerkezet, tökéletesen teríti el a meleget a szobában, sokkal egyenletesebbé téve a lakás klímáját, mindig használjuk.
Mégegyszer köszönjük.
Üdv,
Tóth család Érdről :)
nagypal   2011-03-21 21:55:03
Mivel a fám még szárad ezért ezen a télen zömében fabrikettel tüzeltem. A jó fabrikett egész jól ég a kandallóban de égésidőben még az sem közelíti meg a fát. kb fele ideig ég mint a fa. De a piacon nagyon sok szemét fabrikett van. Fából is nagy a különbség ha aprófát (10db 1 kilós) raksz bele kb fele annyi ideig ég mintha egy nagy darabban teszem be a 10 kg-ot.


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: