Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Tibor   2011-09-19 18:30:09
Tisztelt Kandallós!

Házunkban radiátoros gázfűtés, illetve a nappaliban egy elég nagy cserépkályha van.
Szinte az egész házat ki tudom fűteni a kályhával télen, de nem elég egyenletes a hőeloszlás a házban. Szeretnék erre a problémára valamilyen megoldást találni. Esetleg egy légelvezetéses rendszer segítene? Vagy milyen más megoldás jöhetne szóba (folytonégős betét a kályhába)?
Üdv
Tibor
kandallós   2011-09-19 09:29:58
Zsóka!
A dolog egyszerű: nem zárt tűzterert építettek be. Vagyis nem olyat, ami hermetikusan zárt. Ha nem ilyen a kandallóbetét, akkor a visszaáramlás természetes. Miért nyáron? Mert ilyenkor hűvösebb van bent a lakásban, ezáltal a légnyomás is alacsonyabb, tehát a kéményben megfordul az áramlás. Ezzel sokat nem tudnak kezdeni. Egy kis esély van rá, hogy nyitott ablak mellett a nyomás nem a kéményen át fog kiegyenlítődni, ez tehát megoldás lehet.
zsóka   2011-09-18 12:50:35
Jónapot Kivánok! Tavaly épitettem egy kandallót.Most nyáron időnként visszajön a koromszag a lakásba.Szeretném kérdezni,hogy ez mitől lehet. Köszönöm Ökördiné
kandallos   2011-07-21 21:11:04
Csben!

A ZRT kandallókhoz és a Temporis betéthez is jó a 200-as Uni Plus. Fontos lenne tudni a bekötéstől mért kéménymagasságot, valamint a külső légcsatorna paramétereit. Ezek bele szólhatnak. Igaziból egy kéményméretezés sem ártana.
csben   2011-07-20 17:23:04
Üdv mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy a Temporis/ZRT kandallókhoz milyen típusú és átmérőjű kéményt ajánlott építeni. Uni Plus 18 vagy 20cm-es jó válaszutás lehet?.
nagypal   2011-06-17 17:28:31
Megmondom őszintén egy kicsit hanyagoltam mostanában az oldalt.
Kedves Norbert neked sem reagáltam a kérdésedre, de a választ alant látod.

Visszaolvasva az elmaradásom két hónapját pár dolog amire reagálnék.

Én is használója vagyok egy SC2 égésű supra kályhának és csak megerősíteni tudom a turbo rendszer hasznosságát. A kályha is fantasztikus maximálisan elégedett vagyok

Más:
Eltelt az első szezonom amiben már végig használtam a ZRT+P kandallómat. Döntően fabrikettel fűtöttem, mert még szárad a fám. Erről is csak jót tudok mondani. Egy 165 nm es házat fűtöttem egész télen 15q fabrikettel.( A számokhoz az is hozzátarozik, hogy a ház extra szigetelt).
nagypal   2011-06-17 17:12:34
parmafix

A szellőztető még megvan. Többen érdeklődtek rá, de még senki sem jutott el a vételig. Tehát az ajánlat még áll.
Peter   2011-06-17 13:28:52
Kedves Kandallos!

Egyetértek Önnel. Kelllő felkészültség, hozzáértés hiányában még szakvizsgával is kockázatos bárki számára belefogni. Ráadásul rengeteg tévhit, félretájékoztatás kering az interneten hivatalos (pl. EdilKamin), és amatőr leírásokban, többek között ilyen a tűzgátló (egyesek szerint tűzálló) gipszkarton is. Kellő szakértelem, gyakorlat hiányában én is belefutottam ebbe a problémába.

Mégegyszer köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmem.

Azóta utánolvastam a problémának, és már körvonalazódik bennem a megoldás. Ettől függetlenül szívesen fogadom tanácsát, a címem: petertaut[kukac]freemail[pont]hu.
kandallos   2011-06-15 14:08:24
Peter!
Ha kapok egy email címet, szívesen segítek, de nyilvánosan senkit sem buzdítok kandalló építésre. Nem egyszerűen veszélyezteti vele saját és mások életét.
Nálunk más a helyzet, kész a kandalló, még ha hibák vannak is benne.
Ha kapok néhány fotót, akkor átnézzük a dolgot, mi az, ami hibátlan, mi az , amin lehetne javítani.
Peter   2011-06-15 09:30:34
Kedves Kandallós!

Köszönöm a részletes választ. A hozzászólásomból, mint látja csak műkedvelő vagyok.

A tűztér mellett és a tűztér feletti melegvíz tároló szintjéig speciális kályhás ragasztóanyagot és kályhás vakolatot használtam, putnokiból és terca-klinkerből van rakva a fal csak az e feletti részen, kb. 1 m magasságban szeretném használni a korábbi hozzászólásban leírt szerkezetet. Az igazság az, hogy már bele is fogtam a kivitelezésbe, picit bánom is, mert amennyi időt eltöltöttem már a szerkezet építésével és még amennyi hátra van, annyi idő alatt felfalaztam volna játszva...

Elfogadom a véleményét, hiszen Ön a szakember.

Viszont rengeteg "szakember", amatőr, és gyártó olalán, leírásában találkozom ezzel a szerkezettel. Az Isover pl. szándékosan kifejlesztett üveggyapotot, amit kimondottan erre a célra gyárt.

Ezek akkor mind rossz megoldások?

Kerestem hivatalos adatot a tűzgátló gipszkartonról, sajnos nem találtam. Csak kandallós oldalon bukkantam arra, hogy a papír hőálló, viszont a gipsz 40 fok feletti hőmérsékletet már nem kedveli.

Milyen hőszigetelő lemezt javasolna akkor? Korábban Ca-Si lapban gondolkodtam, de erről meg az hírlik, hogy égető kemencébe tökéletes, lakótérbe viszont nem célszerű, mert rákkeltő.

Vagy bontsam le a szerkezetet és falazzam fel?
kandallós   2011-06-14 12:26:50
kanyaros!
Mondhatni:sorstársam!
A leírtakból ítélve akár jó is lehet a döntés, de szerencsés lenne látnom egy alaprajzot, illetve beszélni pár szót, hogy a hibás, vagy feleslegesen drága választás esélyét a minimálisra csökkentsük.
Aztán majd keresünk valami ideális megoldást, elvégre legalább mi "kijeviek" tartsunk össze!
kandallós   2011-06-14 12:16:19
Pamafix!
Ezt nagypáltól kéne megtudni!
kandallós   2011-06-14 12:15:44
Peter!
Szerintem ez bonyolult is, veszélyes is.
Többek között az Ön által leírtak miatt is.
Ne feledjük, a füstcső közelében 5-600 fok is lehet!
Ja, a gipszről meg annyit, hogy 40 fok fölött nem célszerű használni, sőt, kifejezetten ellenjavalt.
Ezek miatt a legjobb óvintézkedés ezen anyagok teljes elhagyása, és kandalló építéshez kifejlesztett technológiák, anyagok felhasználása. Ezek jóval drágábbak, de erre valók.
kanyaros   2011-06-13 06:26:41
Kedves Kandallós

Cca két hónapja elhatároztam, hogy nekem kéne egy kandalló. Mivel eladdig semmit nem tudtam a kandallókról, némi internetes infó után kikötöttem a Supránál? - Parvelle Temporis 2 tüztérrel.

Van egy családi házam, amit tíz éve vásároltam, valamivel a szerkezetkész állapotnál már magasabb "készültségi fokon". Megterveztem bele a fűtést, hagyományos Dunaferr radiátoros, kétvezetékes, Beretta Exclusiv kazánnal, ez most fejezte be a tizedik szezont.

A ház kereken 500 lm3 lenn van egy nappalim 27 m2 (6x4,5). ide szeretném a kandallót betelepíteni az egyik sarokba. Kémény, az nincs, kell egy szerelt kémény a falon kívülre. A tágas előtér, a konyha és az étkező közös légtér, a lépcsőházzal és a tetőtéri folyosóval együtt. A nappali ezektől 45 cm-rel van alacsonyabban - mármint az előtér/konyha-étkezőhöz képest. Három lépcsőfok, nagy, cca három méter széles ajtó nélküli boltíves nyilással a falban. Azaz a leendő kandalló praktikusan a tetőtérben lévő négy szobát és egy fennti WC-t és kis 4 m2-es második fürdőszobát kivéve egy légtért fűtene.

A kandalló biztonsági fűtési lehetőségnek , valamint - a lobogó tűz látványa kedvéért kell.

Az adottságok nem kifejezetten jók (pl nincs kéményem), ezért a becsült költségeim viszonylag magasak. Ezért "tutira" kell mennem.

Az a kérdésem, hogy a választásom megfelelő-e?

Lehet, hogy a közölt adatok nem elegendőek, de miután vettem a fáradtságot, és élvezettel végigolvastam az üzenőfalon szereplő - valószínűleg minden beírást, - gondoltam én is próbálkozom.

(A krescsatikot én is koptattam öt évig)
pamafix   2011-06-10 13:20:05
03. 18-án nagypál kínált egy hőcserélős szellőztetőt ami után Norbert érdeklődött, de azóta semmi. Meg van még? Engem is érdekelne!


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: