Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
kandallós   2011-11-22 09:52:34
Csiga!
Most nézem, milyen félreérthető dolgot írtam:
Majd ha az Áfa megint 20% lesz, akkor a tűzterek ára is csökken 5%-kal. Ezt akartam írni, még mielőtt " az Áfa lemegy"-ből bárki, bármilyen következtetést vonna le.
kandallós   2011-11-22 09:47:18
Csiga!

Orlando turbo: kb. 350.000.-
M58 : kb. 225.000.-

Ma. Vagyis ez tegnapi középárfolyamon. Hogy holnap mennyi lesz, nem tudom. A megrendelés napján érvényes MNB középárfolyamon szoktunk számolni.

Ha az Euro árfolyama lemegy, akkor valamennyit a tűzterek ára is csökken.
Ha a gázolaj ára lemegy, akkor a tűzterek szállítása is olcsób lesz.
Ha az Áfa lemegy, a tűzterek is olcsóbbak lesznek.
Április-május tájékán minden évben van 5-8% áremelés van a kandallók piacán.
csiga   2011-11-22 09:27:23
Rosszul tettem fel a kérdést.
A honlap árai aktuálisak-e?
Tavaszra, nyárra várható-e, hogy olcsóbb lesz?
csiga   2011-11-22 09:20:58
A legutolsó válaszban van számomra a lényeg. Tehát Supra lesz, ok. De még vacillálunk az Orlando és a tűztér köré épített konvekciós kandalló között.

Megkérdezném, hogy egy M58 betét, ill egy Orlando ventillátoros készülék mennyibe kerül most önöknél?
kandallós   2011-11-22 09:17:02
T. Csiga!
...ismét folytatnám:
Legjobban tehát parázs tartással tudok fűteni. Nos az Orlando, (és a Supra kályhák többsége) pont erre lettek kitalálva.
Ami nagyon fontos: ezek a berendezések akkor, és csak akkor működnek jól, ha biztosítjuk az 5-600 fok körüli tűztérhőmérsékletet. Ezt CSAK parázstartással, egy jó masszív parázságy segítségével tudjuk elérni. A fűtés módja nem olyan, mint amit leírt. Nem egy hasábbal kínlódok, hanem egy 3-5 cm vastag parázságyra teszek 5-6 hasábot, és lezárom a készüléket. Megfelelő fa és kéményhuzat mellett a jobb alsó sarokra kattintva látható videó szerinti lángképet lehet produkálni. (tudja ezt a Nosztalgia, Kamino...?)
Amíg tart a parázságy, addig működik a dolog. A dolgunk ennyi: folyamatos parázságy tartása, magas hatásfok mellett, és ezzel temperálni. Óránként 2-3 kW teljesítmény mellett, hosszú-hosszú ideig.
Az, hogy az üveg mennyire marad tiszta, az fa és huzat kérdése.
kandallós   2011-11-22 09:04:47
T. Valaki!
...folytatnám:
Nézzük, miben más a Supra két berendése és az SVT készülékei:
Az utóbbiak samott vagy vermikulit béléssel (azaz szigeteléssel) képesek úgy-ahogy biztosítani a másodlagos égés létrejöttéhez szükséges tűztérhőmérsékletet.
A Supra készülékei ugyanezt szigeteletlen falakkal tudják: itt tervezett légáramlás van, ami biztosítja a 600 fok körüli tűztérhőmérsékletet. Tervezett áramlás, valamint kompozit lángterelő, nem szigetelések, amelyek rontják a hőleadást, illetve hatványozottan az üvegen leadott sugárzó hőre építenek.
A Supra biztosítja a harmadlagos égés lehetőségét is, a lángterelő feletti "utóégető kamrában".
Arról nem beszélve, hogy a Supra készülékeiben 50 cm hosszú hasábok égethetők (Orlando).
Nyárfával tüzelni nem javasolt. Nem csoda, hogy nagy hőt produkál. Viselkedjünk komolyan, számoljunk. Az ilyenenkből, hogy "egy fával is nagy meleget csinál"...-nem szokott okos dolog kisülni. Nézzük a dolgot "szakmai szemmel": ha egy óra alatt elégetek 1 kg száraz, keményfát, abból kb. 4,5 kW energia szabadul fel. Mindemellett teljesen mellékes, hogy ezt Supra kályhában, SVT-ben, cserépkályhában, tömegkályhában, vagy a nappali padlóján tesszük.Ez akkor is annyi lesz. Innen adódik, hogy ha egy óra alatt két kg fát égetek el, akkor 2x4,5 kW lesz az érték, ha hármat akkor 3x4,5...stb. Ha egy 4 kW-os berendezésben óránként egy kg fát tüzelek el, nem fogok kevesebb meleget kapni, mintha ezt egy 25 kW-osban tenném. A különbség annyi, hogy a 25 Kw-os kiképzése olyan, hogy igény szerint akár 10-15 kg fa is belefér, illetve tudok annyi levegőt adni az égéshez, hogy ezt a mennyiséget akár egy óra alatt elégessem.
Itt jön a másik fontos dolog: mi az, ami ebből a képződött melegből a lakás fűtésére fordul?
Na ezt mutatja meg a hatásfok. Minél magasabb, annál több marad bent. Fontos tudni, hogy minél magasabb teljesítményt akarunk produkálni, a hatásfokunk azzal arányosan csökken. Ez érthető, hiszen nagy teljesítményhez sok fát kell elégetnem, ezt csak sok levegővel tudom megtenni, ami pedig relatív nagy kéményveszteséget jelent. Ne felejtsük: nagy tűz=alacsony hatásfok.
csiga   2011-11-22 09:03:32
T kandallós!

Köszönöm a választ, részben megnyugodtam. Tehát Orlando, vagy M58 kandalló, ha a suprát választjuk.

Ami érdekelne, hogy ezek mennyire alkalmasak folyamatos, tartós lassú égetésre? Ha alkalmas, szép marad az üvege? Akkor is működik az SC2 utóégetés?

Tömegkályha nálunk eleve kilőve, az nem lesz. Kandallóból a konvekciós fűtés jöhet számításba.

Ami konkrétan érdekel, megéri-e nekem kiegészítő fűtésként egy jobb Suprát vennem, vagy nem térülne meg egy olcsóbb pl Wamslerrel szemben. Ha jobb, miben, kb mennyivel, mit érzékelek majd belőle.

Valamiért a nicknevem lehagyta az előző hsz-ban lehagyta.
kandallós   2011-11-22 08:43:12
T. Valaki!
Én mindenképpen Orlando 2 turbó változat párti vagyok. Már csak azért is, mert ez egy teljesen egyenértékű megoldás az M58-as betéttel, hiszen az égéstér 100%-ban megegyezik.
Kivéve a ventillátort, ami csak a kályhára szerelhető, automatikusan indul melegre (de indítható kézzel is), két fokozatú, és a lényeg: felülről szív, alul pedig befújja a meleget. Ezzel kiegyenlíti a hőmérsékletet a szoba plafonja és az alsó része között. Mindeközben csendes, hiszen lakásban való használatra tervezték, fogyasztása alacsony (60W körüli, amennyire emlékszem)
Valamiért Mindenki tömegkályha lázban ég, amit nem nagyon értek. Igaziból senki nem mondta még meg, miben más, miben jobb ez a dolog egy jól megtervezett cserépkályánál. Amennyire én tudom semmiben. Kiegészítő fűtésre semmiképpen nem alkalmas, hiszen nehéz beyújtani, begyújtás után hosszú ideig nem ad semmi meleget, ha elkezd végre fűteni, nem tudom szabályozni a hőleadását...
Ami pedig a lényeg: soha egyetlen számítást sem láttam, ami igazolta volna, hogy hatásfoka magasabb, mint akár az Orlando 75-78%-os hatásfoka.
Persze ha valaki meggyőzne, ha mutatna egy számítást...
   2011-11-21 12:31:26
T. Kandallós!

Idénre nem, de jövőre tervezzük a kandalló vásárlását.
Ha lesz kéményünk ( szellőzőből átalakítva, 14*14 cm, kb 10 m magas), akkor biztos, hogy vásárolni fogunk valamit.

A fűtőtest helye szűkös lenne, max 100 cm széles, ezért először a kályhára gondoltunk, de egy Supra kályha ( Artis és Orland 2) is majd annyiba van, mintha betétet veszek és építtetek köré.

Van a családban egy Wamsler kamino nosztalgia kályha, és nagyon megtetszett, hogy kevés fával is nagyon nagy meleget ad. 1 db száraz nyárfával ( kb 30 cm hosszú, 8 cm átmérőjű) is elvan akár 1,5 óráig.

A kérdés az lenne, hogy pl egy Wamsler kandallóhoz képest, ( Kamino, Etna, vagy hasonló 8 KW környéki) amire éppúgy 72-78% hatásfokot írnak, mennyi előnyt élveznék egy Artis, vagy Orlando2 kályhával?

Kiegészítő fűtés lenne egy 30 nm-es nappaliban úgy, hogy nem annyira hűvös időben akár az egész házat is fűthetné. ( 90 nm, kettő szint, szigetelés oldalt 8cm, felül 20 cm, ablakok fából )

A Wamsler kályha 1/3-ad levegővel és azzal az 1 darab nyárfával is olyan hőt produkált, hogy 1 méterről is sütött. Ezért néztük a ventillátoros Suprákat, hátha az jobb hőérzetet keltene, ( nem sütne annyira) mert az a 30 nm nappali nem olyan nagy. De ha már ventillátor, akkor inkább épített kandalló, ahol áramlásos rendszerű a fűtés. Szóval van tanácstalanság bőven....

Tömegkályha kilőve, alattunk pince.

A ventillátor mennyire hangos? Menyi áramot fogyaszt? Mennyire automata? ( ha kialszik a tűz, akkor kikapcsol-e) Érdemes-e inkább konvekciós épített kandallót venni, ha egyáltalán elférne egy 1 m széles helyre?

Az Artis és Orlando teljesítménye más. Ugyanannyi fával ugyanannyi ideig égnének? Gondolok arra, hogy csak 1 darab fát tesz rá az ember, épp csak ki ne aludjon, meg temperáljon. Árban hasonló, melyiket érdemesebb venni, ha a kettő közül választanánk?

A kályhákhoz képest egy M58 betét beépítve mivel jobb, vagy rosszabb? Leginkább a takarékossága, igénytelensége, hosszú ideig való égése érdekel, ill amiről nem tudok.

A felhasználás módja minden esetben csak "takarékon" lenne, de szinte folyamatosan, tehát ehhez keresek megfelelő eszközt.
Ebben a módban ezek a Suprák tudnak-e annyival többet, mint amennyivel drágábbak?
A kettős égés működik-e folyamatos takarékos használatnál?
kandallós   2011-11-16 20:55:43
István!
Ebből kettőnek kicsi, egynek nagy füstcsöve van. Mekkora kéményről szeretnénk üzemeltetni?
A továbbiak is fontosak lennének, hogy biztosan jót válasszunk. Vagyis radiátorok hőteljesítménye, legalább.
Ha nem megy, éremes szakember segítségét kérni. Olcsóbb lesz, mint egy rosszul kiválasztott készüléket nézni évekig!
istván   2011-11-15 10:07:22
Az alábbio készülékekre szűkítettem a lehetőségeket, de lehet hogy nem helyesen:
Mullit M-Box Aquvq 10
Edilkamin Idro 30
Radeco Uyut B

A meglévő rendszer zárt, puffertertály nincs. Sajnos a továbii kérdéseire az én tudásom alapján nem tudok válaszolni(Hőigény, hőveszteség)
kandallós   2011-11-13 10:03:42
István!

Melyik készülékről lenne szó?
Milye 13 kW? Az össz, a névleges, a vízoldali, a levegő oldali... teljesítménye? A 7 radiátor az mekkora teljesítményt vesz fel, hány kW a hőigénye? Milyen rendszer lenne kiépítve? Pufferartály? Mekkora az épület hővesztesége?
A mi esetünkben talán még a készülékválasztásnál is fontosabb a rendszer gondos megtervezése, hogy az valóban rendszer legyen, és komfortos, takarékos, biztonságos módon szolgálja a lakás fűtését.
István   2011-11-13 08:13:26
Tisztelt kandallos!

Első kandallóm kiválasztásához szeretném segítségét kérni, melyet egy 85 nm-es családi ház elsődleges fűtésére szeretnék használni.

Jelenlegi fűtésrendszer: Villanykazán, zárt rendszerű központi fűtés (7 radiátor).
Meglévő kémény: 6 téglás
Az épület nagy része (60-65%) egy légterű

Az eddig begyűjtött információk alapján választásom egy 13 KW -os vizes, zárt rendszerű kandalló irányába halad, melyről szeretném véleményét kikérni.

Üdv.


nagypal   2011-11-06 19:49:23
A "szigetelt" az relatíve fogalom. Mennyi a szigetelés? 20 cm, 30 cm , 40 cm.... A víz a felületén is hőleadóként működik hiszen azt nem tudod szigetelni. Valamint ott van a párolgás ami szintén nagy hőveszteség.
Az mindegy, hogy mivel fűtöd, de ingyen ebéd nincs. Az a hő ami a medencét fűti vagy hőn tartja az a ház fűtésétől von el hőt. Olyan, hogy"hulladékhő" csak a rosszul tervezett, rosszul kivitelezett, vagy rosszul használt rendszerben lehet ami már önmagában gáz.
artaxerxesz   2011-11-03 19:58:39
köszönöm a választ,elgondolkodtató! igaziból nem felmelegíteni kellene "csak" hőn tartani.a fürdőhelyiség 25c° a víz hőmérséklete pedig 40c°.a kettő próbálja egymást kiegyenlíteni.ezt kellene megakadályoznom.a víz valóban sok de ez a max feltöltési mennyiség.igazából annyi energiát kell biztosítanom amennyit a környezetbe lead.a medence szigetelt főleg a vízfelszínen tudja leadni a hőt.ennek pótlására kb.mennyi hőenergia szükséges ?


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: