Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
kandallós   2011-12-07 12:33:53
...az egy éves fa bőven jelentheti azt, hogy a kémény nem tud üzemi hőmérsékletre melegedni. A Temporis esetében mindenképpen. Akkor viszont huzat sem lesz benne.
A hétvégi házban nincs gond, mert ott bármit tesz az ember, nagyon ég a tűz. Valószínűleg a szedett-vedett fa puha fát is tartalmaz, ami főleg sok meleget produkál. Mivel az üveg meleg, ezért a korom elkezd leégni róla. A Temporisban nincs ehhez kellő hőmérséklet. Hasonlítsuk össze a kettő méretét! A Temporis közel duplája a másiknak. Tehát: üzemi hőmérsékletre hevítése, és ott tartása is több energiát igényel.
Ha van rá szükség, egy email címre szívesen küldök egy fűtési tájékoztatót a folytonégő kandallókhoz. Szerintem sokat segít majd, mert én tüzelési problémákat érzek a háttérben.
Ami nem ok a füstölésre. Az biztos, hogy kémény gond, vagy rendszer összehangolási probléma.
kandallós   2011-12-07 12:25:45
...ha a füst visszafelé áramlik, annak általában kettő oka lehet.Egy a rosszul méretezett kandalló. Ettől most tekintsünk el, az alább leírtak kizárják. Kettő: a kémény. Temporis esetében a kémény, a kandalló, és a külső légbevezetés egysége. Honnan kapja a Temporis a levegőt? Milyen anyagú és méretű légcsatornán? Hogyan csatlakozik a kéményhez a készülék? A légcsatorna a tűztérhez? Milyen magas a kémény? Ebből mennyi az, ami szigeteletlenül, padlástérben, vagy tetőn kívül fut? Milyen magasságban van bekötve a Temporis?
kandallós   2011-12-07 12:20:00
Imoro!
A jóváhagyott kéményre van példám, itt: http://www.folytonego.hu/index.php?id1=gondolatok
Erre 10.000.- forintért mondták azt, hogy hibátlan, tökéletesen jó kémény.
Olvasgatva a leírtakat SuperTempoval értek egyet: a Temporist tanulni kell.
Amit a Temporis értékesítője mondott, az viszont butaság, és arra enged következtetni, hogy a Temporis lényegéről az illetőnek gőze sincs. A lényeg pedig éppen ez: tökéletesen szabályozható belépő levegő. Akár a tűz eloltásáig. Namármost, ha a belépő levegőt szabályozhatom, akkor a kilépő nem lesz több, mint amennyit én akarok. Akkor tehát mit visz ki a túl nagy huzat? Sok helyen látom, hogy moderátort tesznek a Temporis után. Ez is egy óriási baki, ami ráadásul nem is kerül kevésbe a Megrendelőnek. Értelme semmi, mert a Temporis számára indiferens, mi zajlik körülötte.
lmoro   2011-12-07 11:06:18
még valami a kéménnyel kapcsolatban: egyrészt kéményseprő hagyta jóvá. Másrészt a kandallós cég, akitől vettem a berendezést, azon "aggódott", hogy a túl nagy kémény (25x25 cm) majd kirántja a meleget az anlageből, így az nem lesz elég hatékony (és én nem leszek elégedett). Ebből én arra következtetek, hogy a huzat inkább túl nagy, semmint túl kicsi. Tehát füstnek is inkább a kéményen kifelé, semmint a vissza lakásba kellene áramolnia.
   2011-12-07 10:58:32
Köszönöm a hozzászólásokat. Ezek is megerősítenek abban, hogy meg kell nézetnem az Apparatot.
Az üzemeltetést én is nagyjából úgy csinálom, ahogy SuperTempo leírta. Én éjszakára is jól megrakom, hogy reggel indíthassak róla. Bár csak 1-es fokozatig fojtom le fő levegőt (a szekunder mindig maxon marad), de pontosan ezért kezd el extra mértékben kormosodni az üveg. Mindez azért bosszant különösen, mert a hétvégi házban a kevésbé kifinomult rendszerrel általában nincs ilyen problémám, pedig ott szedett-vedett fával tüzelek.
Írtátok, hogy a nem megfelelő fa is gond lehet. Nos, igen, az nálam nem kellően száraz (idei vágás). Így azt még el tudom fogadni, hogy füstöl a "vizes" fa (bár mindig egyből lángra kap), amivel az öblítő már nem bír el, és emiatt korom képződik az üvegen, de azt nem, hogy szinte mindig ömlik ki a füst, hiszen elvileg ez a berendezés úgy került kialakításra, hogy ez ne legyen lehetséges.
Próbáltam még "kicselezni" a kandallót, és használtam már brikettel is (parázságy képezése fával, majd utána kizárólag brikett, ami ugyebár tökéletesen száraz). Az eredmény ugyanaz: vastag fekete korom az üvegen. (Sőt, szokás szerint éjszakára is megpakoltam, és amikor felébredtem az éjszaka közepén, éreztem, hogy rendkívül büdös van. Ezt nem is értem; lehet, hogy "szelel" a kandallóm?!)
üdv
lmoro
SuperTempo   2011-12-07 09:13:08
Ezen kívül még nagyon fontos a tényleg száraz tüzifa. De akadnak olyan légállapotok, amikor akármit csinálok jobban füstölődik. Általában a ködös, nyírkos napokon. Olyankor gondolom a kémény nem tud úgy szuperálni, mint egyébként. Ne csüggedj, a Temporist tanulni kell. És azt fogadd el, hogy ez kandalló, nem LCD TV, tehát a tiszta üveg az csak a filmekben van. Én egyébként egy héten 2-3 X biztos lepucolom az üveget, de hát én nem használom egyfolytában, mert akkor szétfűtené a házat. Az azonban nekem is tapasztalatom, hogy ha az egyszeri kormozódásra rágyujtassz, úgy rásül, hogy nagyon nehéz lesz levakarni.
SuperTempo   2011-12-07 09:07:59
...ez kb 30-40 perc alatt leég. De én olyan 20 perc után zárom az ajtót, és visszapattintom a fő levegőt 2,5-ösre. Miután csak parázs van, jól megküldöm kb 10 kg fával. Úgy találtam kevésbé kormolódik, ha egyszerre nagyobb mennyiséget teszek rá, mintha többször kicsit. hagyom, hogy jól bedurranjanak a lángok, ez kb 5-10 perc, és leszabályzom a fő levegőt 0,5-re. Én általában az üvegöblítőt maxon hagyom végig. Innentől megjelennek a kék gázlángok, és annyi. Füstölődik persze az üveg, de kicsit. Ezt menet közben le szoktam törölni száraz papírtörlővel, ha idegesít (egyre kevésbé) persze ez azért alkarszőrveszélyes mutatvány...
SuperTempo   2011-12-07 09:03:29
Imoro!

Nekem ez a harmadik telem a Temporis 2D-vel. Az általad leírtakat két részben válaszolnám: A füstkiáramlás mindenképpen kezelendő bajra utal. Nekem még sohasem áramlott ki füst. Ez valószínű huzatprobléma, de nem vagyok szaki, majd Kandallós megmondja a tutit ezügyben.
Az uvegfüstölésről: Nekem egy teljes szezonba került míg megtanultam fűteni a Temporissal, mert ez a füst nem füst alapja. Nekem így vált be: begyújtás fenyő gyujtóssal, és kb 4 kg vékony (3-5 cm) keményfával. Résnyire nyitott ajtó és 3,5 azaz csutkáig kihúzott légterelőkkel. ...
Caran   2011-12-06 19:05:06
A kéménnyel biztosan minden rendben? Azt alapból feltételezem, hogy megfelelő kéményre lett kötve az a Temporis. Az nem normális, ha minden rárakáskor áramlik kifelé a füst, ez biztosan nem a Temporis hibája. Valamiért nem kellő a huzat és/vagy van valami a helyiségben, ami segít visszaszívni. Ha minden rárakásnál kereszhuzatot kell csinálni a lakásban, akkor ott valami nem stimmel.
A kormolódás mértéke tüzifa, huzat és beállítás függvénye. Szerintem teljesen tiszta kandallóüveg csak a filmekben létezik, ami nem feltétlenül gond. Persze az egy dolog, hogy látni azt, hogy a kandallót használják is vagy az általad írt jelenség. Ha már ilyen eszközöket kell bevetned, az szintén nem normális. Szerintem nézd meg azt a kéményt alaposan.
lmoro   2011-12-06 11:03:32
Üdv kandallós,
Temporist használok. a kéményem kisméretű téglából rakott, 25x25 cm. Tudom, messze nem az ideális, de ez volt adott.
Alapvetően nem gondolom, hogy baj lehet a kéményhuzattal, viszont fennállnak a lentebb leírt problémák, és (végső elkeseredésemben) már gondoltam arra is, hogy esetleg a nem megfelelő huzat miatt. Valamint olvastam, hogy a nem megfelelő huzat érinti a kandalló élettartamát és a kémény állapotát.
Gondolom egy mérés nem árthat. (+ egy ilyen személyes találkozó alkalmával hasznos tanácsokkal gazdagodhatok).
   2011-12-06 10:54:16
Üdv mindenkinek,
Van néhány gyakorlati problémám, amikkel kapcsolatban várom a tapasztaltabb felhasználók javaslatait. Temporis 2D-t használok, ami tudomásom szerint meglehetősen jónak számít, mégsem vagyok maradéktalanul elégedett vele. (Írom ezt annak ismeretében, hogy a vidéki házban is van egy "Tesco gazdaságos" kandallóbetétes kemence, illetve kályha, amiknél a lentebbi problémák (füstkiáramlás, kormozódás) nem, vagy csak korlátozott mértékben fordulnak elő.)
1. Az ajtó kinyitásakor szinte minden alkalommal füst áramlik ki. Először mindig résnyire nyitom, majd utána is csak lassan tárom ki az ajtót. És akkor is igyekszem a lehető leggyorsabban berámolni a faanyagot. Az eredmény: kereszthuzat kialakítása a házban, hogy kimenjen a füst. Ez így összességében nem túl "elegáns", sem nem hatékony. Kíváncsi vagyok, hogy ez másnál is így van e, vagy csak én vagyok kitüntetve.
2. Én folyamatos üzemmódban használom a kandallót, és e miatt hetente egyszer (néha kétszer), rendszerint hétvégén takarítom. Viszont addigra szinte átláthatatlan koromréteg képződik az üvegen, amit kb. fél órás meló "levakarni". Külön erre a célra kitalált üvegtisztítót használok, ami a korom nagy részét leszedi, de mégis mindig marad egy vastag réteg (rendszerint az alsó sávban), amit muszáj lekapirgálnom. Ehhez a kerámia főzőlapokhoz kínált pengét használom, ami le is szedi, de csak nagy meló és jelentős koszképződés után. Tehát nagy macera, amitől már hét közepe óta "rettegek". A lángok sem égetik le, mint ahogy normális esetben kellene. Próbáltam a hamuval is leszedni, de az sem segít, sőt! Többek között azért is vettem Temprist, mert ígéretet kaptam, hogy ilyesmiben nem lesz részem ("tiszta üveg" bla-bla). Ennek mi lehet az oka, és esetleg van javaslat, hogy mit csináljak másként? Olvastam, hogy egyesek menet közben is tisztítják az üveget. Mégis hogyan, és mivel? A forró üveget? Papírtörlővel? Miközben a tűztérben 200ezer fok van? Bár azt hiszem nem ennek kellene lennie a megoldásnak.
3. Több helyen olvastam, hogy létezik kéménytisztító/kandallótisztító koromtalanító fahasáb/por. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Javallott a használata?
Minden hasznos információt üdvözlök.
Köszönettel
csigabiga   2011-12-05 18:22:29
Kéményböl a P-D R samott béléscsöves kémények
et néztem ki mivel nincs kéményem itt a méret a kandallotol függ A felsoroltakbol semmi nincs a helységben Tüzi fa sincs Én a pantherm 62 est
néztem ki Habár teljesitényre nagy De szimpatikus a höleado bordázat De ez lehet egy laikus nézete?!
Használat Akár egész nap fütésre Nem vizteres verziot szeretnénk Habár a 200 füstcsö átmérö
höz létezik zártrenszerü höcserélö Ez is megfordult már a fejemben Esetlegessen ez a lehetöség is talán jo lenne idövel
Köszönettel
kandallós   2011-12-04 17:17:27
Csigabiga!
A dolog nem ilyen egyszerű. Mekkora a kéményük, van-e egy légtérben konyhai páraelszívó, központi porszívó? Hogyan és mire, mennyit szeretnénk használni a kandallót? Van-e rendes tüzifa bele? (két éve kivágott)
Ezekre mindenképpen választ kellene adni, hogy a valóban átláthatatlan kínálatból megtaláljuk azt, ami ár-érték arányban a tökéletes. Ezek olyan adatok, amit tényleg csak Önök tudnak, és ezek határozzák meg, milyen készülék az ideális az Önök esetében.
Csigabiga   2011-12-04 15:25:34
Üdv
Kandallobetét vásárlás elött vagyunk Melyik az a lehetöleg öntvény betét ami árban és minöségben is elfogadhato (Kb 60m2 helység fütéséhez )
Elöre is kössz válaszát
kandallós   2011-12-03 09:58:51
Imoro és Zotya!
Valójában Mindkettőtöknél kellene legyen a kandallón felső légbefúvó nyílás, amin keresztül a huzatmérő szondája behelyezhető.
Imoro esetében nem derült ki számomra, milyen kandalló, mekkora kéményen. Illetve azt sem látom biztosan, valóban a huzat mértéke jelent-e problémát. A kéményajtós trükköt mindenképpen érdemes lenne kipróbálni.
Maga a huzatmérés 15.000.- forint, Áfásan,(drága volt a műszer, sok az Áfa) Tárnokra a kiszállás 8.000.- (drága a benzin is).


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: