Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/folytonego/adat.php on line 20
Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Jusztin   2011-12-18 20:53:35
Üdv mindenkinek

Fûtési tapasztalataimat szeretném megosztani.
Tavaly nyáron készült el a ZRT (oldal üveges) tûzteres kandallónk, ami mai napig hibátlanul mûködik. Elõzetes egyeztetés és Ákos tanácsainak alapján. Köszönet érte!
Sajnos nem volt két éve kivágott tüzelõnk, ezért próbáltam kompenzálni egyéves
,,gally” fával. Szerencsére jól mûködik, mivel vékonyabb (5-10 cm) elõbb kiszárad.
Hátránya hogy több fogy belõle, viszont kb. fele annyiba kerül, 130 ezer Ft 100q.
Az idén 8 cm kõzetgyapot szigetelést kapott a családi házunk, aminek az eredménye
Idén még nem fûtöttünk gázzal ez 80 m3 túlfizetés, jelenleg havi 1 m3 fogy (tûzhely).
Házunk 80 m2, a kandallóba kb. 30 kg fát fûtünk el naponta, 22 -24 fok napközben,
reggelre 19 fokra hûl vissza. A kandalló a ház közepén van, a falak kifúrva, gégecsövön keresztül megy át a meleg a többi helyiségbe.
Az üveget 2-3 naponta tisztítjuk Szilvia papír törlõvel, hetente egyszer használjuk a kandalló üveg tisztítót.
Begyújtás: vékony papír + kartonpapír + vékony fa 5cm, gyufa és már ég is.
Az üveg öblítõt nem szoktuk elzárni, mert akkor tényleg jobban kormozódik az üveg.
180 –as inox kémény, 1-2mm korom kátránynak semmi nyoma.
Remélem szolgáltam hasznos információkkal.
Készítettem egy videót az elgázosításról, tervben van a feltöltés a you tube-ra.
100hb   2011-12-11 20:52:09
Tisztelt Kandallósok, Belinszky Úr!
Temporis 2d tûzterû kandallómmal a harmadik telet kezdtem meg. Eddig eltüzeltem benne 300q bükkfát, maximálisan megvagyok vele elégedve. 160 m2 hasznos alapterületû lakásomat fûtöm, és a gázos kazán negyed annyit sem megy, mint elõtte. Száraz fát (idén is ugyanattól) 200q-át a Pilisbõl vettem 2000.-ft/q áron. Begyújtási technika: Bauhausban vásárolt lyukas közepû kettétört 2db keményfa brikett alá a MOL kutakon kapható FLAMMAT begyújtós kocka, és köré fahasábok állítva, huzat maximumon, és már ég is...... Köszönöm, remek kandallót építettek nekem!
kandallós   2011-12-09 18:19:10
Imoro!
Ha jó fával, jó kandallóban tüzel az ember, akkor szerintem felesleges. A jó fa két éve vágott keményfa, a jó kandalló pedig elégeti a füstgázban lévõ szilárd anyagok nagy részét.
Minden ilyen ketyere elég agresszív. Nem tesznek jót sem a kandalló betétnek, sem a füstjáratnak (fõleg, ha az nem inox), de a kéménynek sem. Fõleg nem a túlzott használatuk. Szerintem a környezetet is szennyezik.
Néha persze elengedhetetlen, mert például samottcsõrõl nem tudom ezek nélkül hogyan lehet eltávolítani a kátrányt.
Szóval inkább jó kandallóban tüzljünk jó fával! Megéri!
Az én kéményemhez nyolc éve nem kellett hozzányúlni, pedig augusztus végétõl áprilisig intenzíven tüzelünk.
lmoro   2011-12-09 09:13:31
Üdv mindenkinek,
Kérdeztem korábban, hogy van e valakinek tapasztalata a kémény-/kandallótisztító-koromtalanítóval kapcsolatban. Hasznos, vagy inkább ne használjam?
lmoro
kandallós   2011-12-09 07:25:27
Csigabiga!
Sajnos nem ismerem, de a samottcsöves kémények általában nem rosszak. Folytonégõhöz fontos, hogy jól szigetelt legyen, a viszonylag alacsony füstgázhõmérséklet miatt.
Hova kellene kiszállítani az Astrát?
csigabiga   2011-12-09 06:34:45
Köszönöm a hosszu magyarázatot Legyen Astra
Valahol láttam 230 körül ingyenes kiszállitással
De a kéményröl ha kérhetném még a véleményed
kandallós   2011-12-08 11:12:11
Imoro!
Persze, rendben.
Küldöm.
Jövõre találkozunk, ha semmi sem változik. Addig is BÚÉK!
lmoro   2011-12-08 09:58:27
Üdv kandallós,
Köszönettel fogadok egy olyan leírást a tüzelési tudnivalókról (bár szerintem azzal nem lehet nálam gond).
Legyél szíves ide küldeni az anyagot: morocz.laszlo@freemail.hu
Hasznos lenne, ha inkább személyesen látnád a nálam lévõ feltételeket. Idén már nem alkalmas, de szeretném, ha januárban erre sort kerítenénk.
köszönettel,
lmoro
kandallós   2011-12-08 09:51:02
...ezzel szemben egy 4-5 mm-es lemezbõl készült berendezés, 4 cm vastag samottbéléssel...
De akár egy 4-5 mm-es lemezbõl készült (kifejezetten erre jifejlesztett lemezbõl), a megfelelõ helyeken a megfelelõ anyagból készült béléssel...
Mindkettõ persze tökéletesen szabályozható égéssel, akár a folyamatos üzemeltetés lehetõségével, minimális fafelhasznáással, füstgáz utóégetéssel (legalább egyszeres, de inkább kétszeres), szinte teljesen tiszta füstgázzal...
kandallós   2011-12-08 09:46:44
...az égésvezérlõ minõségébõl, az ajtó záródásából, a vezérlõ szervek kidolgozottságából lehet következtetni egy tûztér minõségére, nem a méretébõl, anyagából, teljesítményébõl, bordázottságából... (apróság: egy ugyanakkora vízszintes felületrõl közel 20%-kal nagyobb hõ vehetõ le, mint egy ugyanakkora függõleges felületrõl. Másszóval: ha egy függõleges felületet megnövelek bordázottsággal, messze nem biztos, hogy több meleget fog leadni, mint egy 20%-kal kisebb, de vízszintes felület.
Ha egy tûztérajtó csukásnál fémesen csttan, akkor ott biztos nem beszélhetünk magas hatásfokról. Ha egy hamuzófiók kívülrõl mozgatható(akár 1mm-t is elmozdul), vagy rajta kezelõszervek vannak elhelyezve, amelyek lötyögnek, csörögnek, mozognak: nos attól a készüléktõl ne várjunk szabályozhatóságot!
kandallós   2011-12-08 09:36:12
... ezenkívül még egy óriási dolog az Astra mellett: hihetõk az adatai.
Ha egy kéeszülék tud 14 kW-t produkálni, az annyitjelent, hogy alkalmas óránként legalább három kg fa elégetésére. Ehhez levegõ bebocsátó nyílások kellenek. Nem is kevés. Ha ebbõl kevés van, akkor viszont a légfeleslegnek valahonnan érkeznie kell. Ajtó mellett, üveg mellett, hamuzófiók mellett, kezelõszervek mellett...
Ha viszont ott érkezik levegõ, ez olyan levegõ, amit nem lehet szabályozni. Tehát: állandóan érkezik, és rontja az égés hatásfokát.
kandallós   2011-12-08 09:24:44
... az Astra dupla hátlappal készült. Egyértelmûen a hátlap a legsérülékenyebb része egy tûztérnek. Itt a legnagyobb a hõmérséklet különbség. Ezért a Supra ide dupla hátlapot tervezett, amely csavarokkal rögzített, és szükség esetén BELÜLRÕL cserélhetõ. Erre ugyan nem lesz szükség, hiszen falvastagsága több, mint 1 cm.
Ezenfelül az Astra magában foglal egy INOX lángterelõt, ami visszaveri a keletkezett meleget az égéstérbe. Van benne egy szintén INOX pillangószelep, speciális kiképzésû és elhelyezésû. Rendelkezik továbbá tisztaüveg rendszerrel és folytonégõ minõsítéssel, ami alkalmassá teszi a folyamatos használatra, túlfûtés nélkül, hihetetlen takarékosan.
Ezt segíti elõ egyébként minden része: a hatalmas rostély, amely speciális geometriával készül a tökéletes parázstartás érdekében, és szinte az egész tûztér keresztmetszetben biztosítja a levegõ ellátást, az óriási (7 liter körüli) hamuzóedény, ami akár 4-5 napi hamut is képes magában rejteni, a tökéletesen szabályozható elsõdleges égéslevegõ, a precízen beállított másodlagos égéslevegõ bevezetés...
kandallós   2011-12-08 09:13:54
Csigabiga!
A szimplafalú öntvény tûztér annyit jelent, hogy szimplán öntvény lapokból van összecsavarozva. Különbözõ méretû, ebbõl adódóan különbözõ hõtágulású elemekbõl, amelyeket különbözõ hõmérsékletre melegítünk. Ez mindenképpen magában hordja a lapok repedésének esélyét. Figyelembe véve a falvastagságot (ami nagyon ritkán szokott 7-8 mm lenni), valamint az öntvény ridegségét, ez még fokozottabban fennálló veszély. Ezeknek a berendezéseknek a szigetelése, huzatszabályozása, belsõ légáramoltatása elég nehezen, és igen költségesen fejleszthetõ, ezért jellemzõen nem is nagyon foglalkoznak vele. Tisztelet persze a kivételnek, mert ilyen is van. Például a Supra Astrája. Lássuk, melyek is a különbségek:
csigabiga   2011-12-07 18:11:26
Üdv
Nem értem a szimplafalú öntvény megnevezést Egy bövebb leirást találtam az astrárol de nem ir
az esetleges dupla falrol vagy hasonlokrol Az öntvényt talán azért részesiteném elönyben mert eleve 7-8mm anyag A kazánlemez verziok vékonyabbak A samotbelsös betétekröl ha volna egy pár soros hozzászolása és a P-D R samott béléscsöves kéményekröl mi a véleménye
Köszönettel
kandallós   2011-12-07 12:40:30
Csigabiga!
Én személy szerint a szimplafalú öntvény tûztereket nem sorolom a megvenni érdemes kategóriába. Kiképzését nézve a beígért 74%-os hatásfokban nem tudok hinni.
Egész napos használatra biztosan nem ajánlanám. Arra csak folytonégõ kandalló alkalmas, ha nem akarunk 88 fokot a nappaliban, és mázsaszámra hordani a kandallóba a fát.
Amennyiben fontos az "öntvénység" (soha nem értettem, miért tartják jobbnak az öntvényt) akkor a Supra Astrája lehet erre ideális. Akár az Altima is, de ár-érték arányban azért az Astra lényegesen jobb.


A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: