Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Jusztin   2011-12-18 20:53:35
Üdv mindenkinek

Fűtési tapasztalataimat szeretném megosztani.
Tavaly nyáron készült el a ZRT (oldal üveges) tűzteres kandallónk, ami mai napig hibátlanul működik. Előzetes egyeztetés és Ákos tanácsainak alapján. Köszönet érte!
Sajnos nem volt két éve kivágott tüzelőnk, ezért próbáltam kompenzálni egyéves
,,gally” fával. Szerencsére jól működik, mivel vékonyabb (5-10 cm) előbb kiszárad.
Hátránya hogy több fogy belőle, viszont kb. fele annyiba kerül, 130 ezer Ft 100q.
Az idén 8 cm kőzetgyapot szigetelést kapott a családi házunk, aminek az eredménye
Idén még nem fűtöttünk gázzal ez 80 m3 túlfizetés, jelenleg havi 1 m3 fogy (tűzhely).
Házunk 80 m2, a kandallóba kb. 30 kg fát fűtünk el naponta, 22 -24 fok napközben,
reggelre 19 fokra hűl vissza. A kandalló a ház közepén van, a falak kifúrva, gégecsövön keresztül megy át a meleg a többi helyiségbe.
Az üveget 2-3 naponta tisztítjuk Szilvia papír törlővel, hetente egyszer használjuk a kandalló üveg tisztítót.
Begyújtás: vékony papír + kartonpapír + vékony fa 5cm, gyufa és már ég is.
Az üveg öblítőt nem szoktuk elzárni, mert akkor tényleg jobban kormozódik az üveg.
180 –as inox kémény, 1-2mm korom kátránynak semmi nyoma.
Remélem szolgáltam hasznos információkkal.
Készítettem egy videót az elgázosításról, tervben van a feltöltés a you tube-ra.
100hb   2011-12-11 20:52:09
Tisztelt Kandallósok, Belinszky Úr!
Temporis 2d tűzterű kandallómmal a harmadik telet kezdtem meg. Eddig eltüzeltem benne 300q bükkfát, maximálisan megvagyok vele elégedve. 160 m2 hasznos alapterületű lakásomat fűtöm, és a gázos kazán negyed annyit sem megy, mint előtte. Száraz fát (idén is ugyanattól) 200q-át a Pilisből vettem 2000.-ft/q áron. Begyújtási technika: Bauhausban vásárolt lyukas közepű kettétört 2db keményfa brikett alá a MOL kutakon kapható FLAMMAT begyújtós kocka, és köré fahasábok állítva, huzat maximumon, és már ég is...... Köszönöm, remek kandallót építettek nekem!
kandallós   2011-12-09 18:19:10
Imoro!
Ha jó fával, jó kandallóban tüzel az ember, akkor szerintem felesleges. A jó fa két éve vágott keményfa, a jó kandalló pedig elégeti a füstgázban lévő szilárd anyagok nagy részét.
Minden ilyen ketyere elég agresszív. Nem tesznek jót sem a kandalló betétnek, sem a füstjáratnak (főleg, ha az nem inox), de a kéménynek sem. Főleg nem a túlzott használatuk. Szerintem a környezetet is szennyezik.
Néha persze elengedhetetlen, mert például samottcsőről nem tudom ezek nélkül hogyan lehet eltávolítani a kátrányt.
Szóval inkább jó kandallóban tüzljünk jó fával! Megéri!
Az én kéményemhez nyolc éve nem kellett hozzányúlni, pedig augusztus végétől áprilisig intenzíven tüzelünk.
lmoro   2011-12-09 09:13:31
Üdv mindenkinek,
Kérdeztem korábban, hogy van e valakinek tapasztalata a kémény-/kandallótisztító-koromtalanítóval kapcsolatban. Hasznos, vagy inkább ne használjam?
lmoro
kandallós   2011-12-09 07:25:27
Csigabiga!
Sajnos nem ismerem, de a samottcsöves kémények általában nem rosszak. Folytonégőhöz fontos, hogy jól szigetelt legyen, a viszonylag alacsony füstgázhőmérséklet miatt.
Hova kellene kiszállítani az Astrát?
csigabiga   2011-12-09 06:34:45
Köszönöm a hosszu magyarázatot Legyen Astra
Valahol láttam 230 körül ingyenes kiszállitással
De a kéményröl ha kérhetném még a véleményed
kandallós   2011-12-08 11:12:11
Imoro!
Persze, rendben.
Küldöm.
Jövőre találkozunk, ha semmi sem változik. Addig is BÚÉK!
lmoro   2011-12-08 09:58:27
Üdv kandallós,
Köszönettel fogadok egy olyan leírást a tüzelési tudnivalókról (bár szerintem azzal nem lehet nálam gond).
Legyél szíves ide küldeni az anyagot: morocz.laszlo@freemail.hu
Hasznos lenne, ha inkább személyesen látnád a nálam lévő feltételeket. Idén már nem alkalmas, de szeretném, ha januárban erre sort kerítenénk.
köszönettel,
lmoro
kandallós   2011-12-08 09:51:02
...ezzel szemben egy 4-5 mm-es lemezből készült berendezés, 4 cm vastag samottbéléssel...
De akár egy 4-5 mm-es lemezből készült (kifejezetten erre jifejlesztett lemezből), a megfelelő helyeken a megfelelő anyagból készült béléssel...
Mindkettő persze tökéletesen szabályozható égéssel, akár a folyamatos üzemeltetés lehetőségével, minimális fafelhasznáással, füstgáz utóégetéssel (legalább egyszeres, de inkább kétszeres), szinte teljesen tiszta füstgázzal...
kandallós   2011-12-08 09:46:44
...az égésvezérlő minőségéből, az ajtó záródásából, a vezérlő szervek kidolgozottságából lehet következtetni egy tűztér minőségére, nem a méretéből, anyagából, teljesítményéből, bordázottságából... (apróság: egy ugyanakkora vízszintes felületről közel 20%-kal nagyobb hő vehető le, mint egy ugyanakkora függőleges felületről. Másszóval: ha egy függőleges felületet megnövelek bordázottsággal, messze nem biztos, hogy több meleget fog leadni, mint egy 20%-kal kisebb, de vízszintes felület.
Ha egy tűztérajtó csukásnál fémesen csttan, akkor ott biztos nem beszélhetünk magas hatásfokról. Ha egy hamuzófiók kívülről mozgatható(akár 1mm-t is elmozdul), vagy rajta kezelőszervek vannak elhelyezve, amelyek lötyögnek, csörögnek, mozognak: nos attól a készüléktől ne várjunk szabályozhatóságot!
kandallós   2011-12-08 09:36:12
... ezenkívül még egy óriási dolog az Astra mellett: hihetők az adatai.
Ha egy kéeszülék tud 14 kW-t produkálni, az annyitjelent, hogy alkalmas óránként legalább három kg fa elégetésére. Ehhez levegő bebocsátó nyílások kellenek. Nem is kevés. Ha ebből kevés van, akkor viszont a légfeleslegnek valahonnan érkeznie kell. Ajtó mellett, üveg mellett, hamuzófiók mellett, kezelőszervek mellett...
Ha viszont ott érkezik levegő, ez olyan levegő, amit nem lehet szabályozni. Tehát: állandóan érkezik, és rontja az égés hatásfokát.
kandallós   2011-12-08 09:24:44
... az Astra dupla hátlappal készült. Egyértelműen a hátlap a legsérülékenyebb része egy tűztérnek. Itt a legnagyobb a hőmérséklet különbség. Ezért a Supra ide dupla hátlapot tervezett, amely csavarokkal rögzített, és szükség esetén BELÜLRŐL cserélhető. Erre ugyan nem lesz szükség, hiszen falvastagsága több, mint 1 cm.
Ezenfelül az Astra magában foglal egy INOX lángterelőt, ami visszaveri a keletkezett meleget az égéstérbe. Van benne egy szintén INOX pillangószelep, speciális kiképzésű és elhelyezésű. Rendelkezik továbbá tisztaüveg rendszerrel és folytonégő minősítéssel, ami alkalmassá teszi a folyamatos használatra, túlfűtés nélkül, hihetetlen takarékosan.
Ezt segíti elő egyébként minden része: a hatalmas rostély, amely speciális geometriával készül a tökéletes parázstartás érdekében, és szinte az egész tűztér keresztmetszetben biztosítja a levegő ellátást, az óriási (7 liter körüli) hamuzóedény, ami akár 4-5 napi hamut is képes magában rejteni, a tökéletesen szabályozható elsődleges égéslevegő, a precízen beállított másodlagos égéslevegő bevezetés...
kandallós   2011-12-08 09:13:54
Csigabiga!
A szimplafalú öntvény tűztér annyit jelent, hogy szimplán öntvény lapokból van összecsavarozva. Különböző méretű, ebből adódóan különböző hőtágulású elemekből, amelyeket különböző hőmérsékletre melegítünk. Ez mindenképpen magában hordja a lapok repedésének esélyét. Figyelembe véve a falvastagságot (ami nagyon ritkán szokott 7-8 mm lenni), valamint az öntvény ridegségét, ez még fokozottabban fennálló veszély. Ezeknek a berendezéseknek a szigetelése, huzatszabályozása, belső légáramoltatása elég nehezen, és igen költségesen fejleszthető, ezért jellemzően nem is nagyon foglalkoznak vele. Tisztelet persze a kivételnek, mert ilyen is van. Például a Supra Astrája. Lássuk, melyek is a különbségek:
csigabiga   2011-12-07 18:11:26
Üdv
Nem értem a szimplafalú öntvény megnevezést Egy bövebb leirást találtam az astrárol de nem ir
az esetleges dupla falrol vagy hasonlokrol Az öntvényt talán azért részesiteném elönyben mert eleve 7-8mm anyag A kazánlemez verziok vékonyabbak A samotbelsös betétekröl ha volna egy pár soros hozzászolása és a P-D R samott béléscsöves kéményekröl mi a véleménye
Köszönettel
kandallós   2011-12-07 12:40:30
Csigabiga!
Én személy szerint a szimplafalú öntvény tűztereket nem sorolom a megvenni érdemes kategóriába. Kiképzését nézve a beígért 74%-os hatásfokban nem tudok hinni.
Egész napos használatra biztosan nem ajánlanám. Arra csak folytonégő kandalló alkalmas, ha nem akarunk 88 fokot a nappaliban, és mázsaszámra hordani a kandallóba a fát.
Amennyiben fontos az "öntvénység" (soha nem értettem, miért tartják jobbnak az öntvényt) akkor a Supra Astrája lehet erre ideális. Akár az Altima is, de ár-érték arányban azért az Astra lényegesen jobb.


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: