Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/folytonego/adat.php on line 20
Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
kandallós   2012-01-01 16:10:01
Kiss Csaba!
A honlapon lévõ címen várnám a levelet a konkrétumokkal!
kandallós   2012-01-01 16:04:24
KovacsG!

Egyre tudok tippelni: nem tökéletes a kémény szigetelése, és a relatív hideg füstgáztól nem tud üzemi hõmérsékleten maradni. Amennyire emlékszem elég magas, és nem valószínû, hogy belecsapjon a szél.
A kormozódás, ami néha jelentkezik, az nálam is így van, szintén Orea. Néha 2 hétig semmi, aztán egy rárakástól csont fekete. Szerintem a fában lehet valami. Vagy az idõjárásban.
Ha kátrányosdást tapasztalunk, az csak nedves fa, vagy nem kellõ parázságy meglétét jelenti. Ha a berendezés nincsenek üzemi hõmérsékleten tartva, nem fognak jól mûködni. FOLYAMATOS 3-4 cm vastag parázságyat kell tartani bennük.
kandallós   2012-01-01 15:59:09
Aktív!

Én zártban gondolkodnék. Kb. 20 év alatt eljutottunk addig, hogy gázkazánban már zártat keresünk. Most még 20 év lesz, mire kandallóban is elérünk ide? Pedig az elv ugyanaz, csak a kandalló még kényesebb a dologra, mint a gázkazán.
Szerintem ZRT, de ha megoldható biztonságosan, lehet egy Tertio 67, vagy akár az olcsóbb Astra is. Ezek ugye nem zártak, de mind folytonégõ, és mindhárom ajánlott típushoz jónak tûnik a kémény is.
kandallós   2011-12-31 16:27:00
Nyika Ágnes!
BÚÉK!
Folytassuk:
A kandalló és kályha közötti különbség (jó kandalló és jó kályha esetében) tehát nem abban keresendõ, hogy melyik mennyi meleget termel, és ebbõl mennyi marad bent a lakásban. Ebben, mint láttuk, nincs jelentõs eltérés.
A különbség a hõleadás milyenségében van.
Szerkezeténél fogva a cserépkályha egy "hõakkumulátor", amelyet feltöltünk meleggel. A töltés ideje alatt természetesen nem veszünk ki belõle semmit (ezt sokan hajlamosak elfelejteni), majd amikor befejeztük, akkor sokáig, egyenletesen nyerjük vissza azt, amit beletápláltunk. (annak nagy részét, hiszen kéményveszteségem itt is van, akárki akármit is propagál)
Ezért cserépkályhát gazdaságosan fõ fûtésre javasolt használni. Ezt más is indokolja. Gondoljuk végig a felfûtési periódust: belülrõl melegítek egy óriási tömegû építményt. Logikusan, ha melegszik a belseje, az tágulni is fog. A külseje még hideg, nem mozdul. Feszültség ébred az építményben, ami nem válik az elõnyére. A felfûtési periódus a "halála" egy kályhának. Ezek számával arányos a kályha "átrakási periódusa". Ha három-négy naponta gyújtok be egy lehûlt cserépkályhába, annak élettartama lényegesen rövidebb lesz, mint egy olyannak, amelyet õsztõl tavaszig melegen tartanak.
Ugyancsak a cserépkályha szerkezetébõl eredõen nem alkalmas arra, hogy délután hazatérve gyorsan csináljak egy kis meleget a Családnak a vacsorához, együtt játszáshoz, TV nézéshez...
Gondoljuk végig: mire átmelegszik a kályha külsõ felülete, mire az ténylegesen, csupán sugárzó hõvel elkezd fûteni... -régen elmúlt a vacsi, a játék, talán már le is feküdt Mindenki.
De kályhánk most éri el a fûtési csúcsát: egész éjjel ontja a meleget a nappaliban. Ahol amúgy is biztosít egy kellemes alaphõmérsékletet a padlófûtés (amit megszokásból, a kellemesen langyos felülete miatt amúgy sem fognak leállítani)
Az itt leírtak nem azt jelentik, hogy a cserépkályha rossz lenne. Nem, éppen ellenkezõleg. Ha fõ fûtésre, egyenletes, állandó meleg biztosítására kell, van, aki foglalkozzon vele, akkor ez egy ideális megoldás lehet.
Aki azonban délutánonként temperálni szeretné lakását, szabályozhatóan, gyorsan, takarékosan és komfortosan, annak semmiképpen nem ez a megoldás.
Szerintem.
Kiss Csaba   2011-12-30 23:45:52
Tisztelt Kandallós!

Egy hétvégi ház építése elõtt állunk. (tehát még minden változtatható és meghatározható)

Kérem segítségét, hogy milyen fûtéssel oldjuk meg a ház meleggel való ellátást.
Leírom a tényadatokat és a mi igényeinket.

A faház ház 500 m magasan fekszik egy patak közvetlen szomszédságában.
A ház falazata kívül 5 cm-es íves palló, 15 cm-es közetgyapot szigetelés belül pedig lambéria.
Az alapterület 8x8 + a tetõtérben is 8x8 m
Szeretnénk jó néhány téli hétvégén is használni, de nem tudjuk és nem is akarjuk másra bízni az elõzetes felfûtést, ezért télen is gyorsan felfûthetõnek kell lennie, hogy az elsõ éjszaka se teljen fagyoskodással.
A helyi klíma miatt a nyári estéken is be kell majd langyosítani a házat.
Esetleg, ha az megoldható a melegvíz ellátást is ráköthetnénk a rendszere.
Szeretném a tanácsait,ötleteit kérni. Esetleg ha az segítene csatolmányban át tudnám küldeni a kész tervrajzokat is.

Elõre is köszönettel:

Kiss Csaba

kovacsg   2011-12-30 21:46:38
Nyáron készült el a kandallónk köszönet érte a mesternek.A tapasztalataimat szeretném megosztani.
Betét: Orea 58/Mullit
Sikerült "száraz" fát is szereznem (bükk) mûszerrel mérve 15-17% víztartalommal. Ennek ellenére néha korom jelenik meg a kandalló belsõ felén illetve az ajtó alsó részén kátrányosodik.Ez nem tudom mitõl lehet de van. Kétszer már olyan is történt, hogy zárt ajtónál mintha robbant volna a fa az ajtót megfeszítve bepöffentet a lakásba és aztán szépen üzemelt tovább.Ákos esetleg valami vélemény errõl,ezekrõl a jelenségekrõl?
A fûtésérõl:
Október óta használjuk, általában este 5 óra után tudunk csak begyújtani. Apró fenyõ és akác utána nagyobb akác és a bükkbõl 1-2 vékonyabb darab. Alsó levegõ teljesen kíhúzva ha beindult félig vissza és következhet a nagyobb bükk 3-4 darab. Ha ezek is égnek rendesen kb.50 perc levegõ elzár.A meleget már érezni a kandalló körül.Ha már csak parázslik még teszek rá 2-3 nagyobb darabot és egy idõ után élvezem a sárgás-kékes lángok táncát. Este 10-11 körül rakok rá utoljára. A nappaliban 23 fok van stabilan a hátsó szobában 21.Ez kb.a faláttöréstõl 4 méterre van.Hétvégén ezek az értékek 1-1,5 fokkal emelkednek de akkor délben van begyújtva. Volt már egy pár nap amikor kint is hideg volt akkor reggel(6 óra) parázsról újra tudtam gyújtani estére a lakás 20-21 fokra hült vissza. A rekord 9 és fél óra után is sikerült gyufa nélkül apró fával beindítani.Napi egy kandallókosár fa a fogyasztása ez kb.15-20 kg bár ezt még nem mértem. Mivel csak kalodás aprított fát kaptam ennek az ára 30.-/kg.Brikettet is próbáltam a Brico Store-s vált be de szerintem annyival kevesebb nem kell belõle mint amennyivel drágább (60.-/kg) és kb annyit koszol mint az apritott fa. A kilépõ meleg levegõ 110 fokos. Hetente 2x van hamuürítés. A légfûtés ellenére a lakás nem porosodik jobban mint ezelött. A hõérzet sokkal jobb mint radiátoros fütésnél és 50% a páratartalom.
Remélem valakinek hasznos volt ez a pár sor.
Ákos! Ha van ötlet a fenti jelenségekre szívesen fogadom!
BUÉK!
Aktív   2011-12-30 16:49:33
Tisztelt Kandallós!

Nemrég vásároltunk egy családi házat, melybe kandallót szeretnék építtetni. Ennek kapcsán kérdezném:
1.) milyen típusú tûzteret ajánl?

A kandallót folyamatosan használnám a fûtési szezonban, rendelkezem 2 éves, száraz fával. Inkább az egyenletes, hosszú idejû hõleadás a fontos, mintsem a hirtelen, de rövid forróság.

A kandalló csak a ház belsõ terébõl tud levegõhöz jutni. A földszinti rész térfogata kb. 250m3, ez több helységet is magában foglal, de nincsenek elzárva egymástól (nappali, konyha, dolgozószoba). A konyhában van szagelszívó, de nem jellemzõ a használata. Szükség esetén megtanuljuk, ha kell, hogy a szagelszívó bekapcsolásakor a konyhai ablakot bukóra nyitjuk. A leendõbeli kandalló mellett közvetlenül van a központi porszívónak csatlakozója, mely be van csövezve a kazánházba, kb 3-4 töréssel. Viszont nincs rákötve motor és nem is tervezem telepítését. Magyarán csak a csövezés van készen.
2.) Ezen aljzatot nyitva tartva elegendõ levegõ áramlik be, ami pótolja a kandalló fogyasztását? Esetleg innen egy teljesen zárt tûztér is elképzelhetõ? (bár nem törekszem erre)

A kémény Schiedel SR18-as, a kéménycsonk 2m magasan van a nappaliban. Ettõl a csatlakozástól kb. 4,5 méterre van a kémény teteje. Ebbõl kb. 1,5 méternyi rész a tetõ felett van, tehát kültérben, illetve kb. 1 méternyi rész pedig a kültéri vakolt, falban van, tehát egyik oldala kültérben van. A kémény a legmagasabb pontja a háznak (kb 7 méter), tehát magasabban van a tetõgerincnél.

A kémény bekötõcsonk 90 fokos, a kandalló elhelyezhetõ a kémény szimmetria vonalában, tehát oldalirányú törés nem lenne, hely van bõven.

A házban padlófûtés van, mely gázkazánról megy. A termosztát kb. 4m-re, egy másik falon van.
Hirtelen ennyi. Elõre is köszönöm válaszát!
Üdv: Aktív!
kandallós   2011-12-30 12:57:57
...folytetni fogom, ha Valakit érdekel, csak most dolog van. Család...
kandallós   2011-12-30 12:54:59
...azt, hogy kinek mire kell az adott berendezés, ezt viszont legjobban az tudja, aki használni fogja. Hiába akarom eladni a Ferrarit szántásra- nem veszi meg. Vagy ha igen, akkor piszok nagyot fog csalódni, és nem lesz belõle elégedett Vásárló, ami a biztonságos jövõm alapfeltétele lenne.
Tehát az Vásárló alapvetõ érdeke egyezik az enyémmel: derítsük ki hogyan, mire, mivel és mennyit szeretné használni tüzelõberendezését. Ez, és csak ez döntheti el, számára melyik lenne ideális, nem az, hogy ez jobb, az jobb.
Egy mai, modern kandalló (nem a 80.000.- forintos átgondolatlan, kétes eredetû és hátterû, 60-as évekbõl ránk maradt "fapusztító szörnyeteg") játszi könnyedséggel tud legalább a cserépkályha hatásfokával megegyezõ adatokat produkálni. Itt hozzátesezm: bizonyítottan, mérten, és dokumentáltan. (ellentétben a cserépkályhákkal, ahol mérési eredményt nem igen tud felmutatni senki. Tippelések, saccok, közelítõ adatok vannak, de ezek is csak arra a bizonyos kályhára szólnak, és nem feltétlenül igazak a szomszédban építettre, amely más méretû, más kéményre épült, más füstjárattal...
Szóval azt pedig könnyû elképzelni, hogy ha egyforma a két berendezés hatásfoka, akkor az annyit jelent, hogy a megtermelt 4,5 körüli kW-ból megközelítõleg ugyanannyi marad a lakásban- hasznosul fûtésre.
Itt most biztos többen felhördülnek, de én úgy gondolom, a 75% körüli hatásfok megközelítõleg jól jellemzi a jó kandallót és a jó cserépkályhát is.
Ebben sincs tehát eltérés. Akkor merre kellene tovább keresni?
kandallós   2011-12-30 12:37:55
Nyika Ágnes!

Kedves Ágnes!
Bárcsak Mindenki ennyit (de legalább fele ennyit) és ilyet (de legalább fele ilyet) kérdezne! (ez is lehetne egy kívánság az új évre)
De lássuk a felvetéseket:
Alapvetõ problémát a megközelítésben látok. Kiindulni ebbõl lenne érdemes:
Bármiben, bárhol, bármikor (akár kazán, akár kandalló, akár cserépkályha, akár a nappali padlója...)egy óra alatt eltüzelve egy kg száraz keményfát, megközelítõleg 4,5 kW energia szabadul fel. Eddig tehát teljesen mindegy, kandalló, vagy kályha, ezt bárki láthatja.
A különbség innen jön majd, és ez a különbség nem azt jelenti, hogy az egyik jobb lenne a másiknál. Sajnos nagyon sok helyen ezt látom: csak kandalló, mert az jobb, vagy csak kályhát, mert a kandallóból minden meleg kimegy...
Nos, szerintem, mind a kettõ tökéletesen jó arra, amire való. Melyik a jobb? A piros Ferrari, vagy a szintén piros, négy kerékkel és egy motorral szerelt traktor? Ki mondja meg? Ha autópályán szeretnék villogni: az elõbbi, ha trágyát hordani, szántani:valószínûleg az utóbbi.
Nyika Ágnes   2011-12-29 23:24:29
Tisztelt Kandallós!
A folytonégõ kandallónál (pl.Supra) mit lehet várni begyújtás után kb. 8-10 óra múlva? Fog még meleget adni, vagy csak a parázs lesz, amin újra lehet gyújtani? (A csempeburkolat hideg lesz.) A temperáló fûtés jelen esetben mit jelent? Használható-e ez a típus téli folyamatos fûtésre gazdaságosan? Hányszor kell ebben az esetben újrarakni, ha meleget is szeretnék, nem csak parazsat. Begyújtáskor mennyi ideig ég a fa "nagy lánggal"? Ilyenkor nem távozik sok meleg levegõ a kéményen keresztül? (még nincs kellõ hõfok a tökéletes égéshez). Elnézést, ha értelmetlenségeket kérdezek, de most kezdtem körüljárni a témát, és még zavaros a csempekályha-kandalló elõny-hátrány. Én kandallót szeretnék, párom kályhát. Õszi-téli idõszakban csak esti-éjszakai órákban kellene a fûtés, télen folyamatosan. (Van padlófûtés, ez rásegítés lenne (gáz csökkentés céljából).
kandallós   2011-12-29 10:27:58
Nyika Ágnes!
A napi 1-2 megrakás helyett napi 3-4 mûködhet a folytonégõ készülékek többségével.

Típustól függõen a kéményigény 14x14 cm-tõl fölfelé halad.

Csempével burkolható, ilyenkor a csempe átmelegszik, hozzá lehet bújni. A meleget viszont (ha jól van megépítve) a csempe nem fogja tartani. Másszóval: a kandallóból nem lesz cserépkályha. (ami nem jelenti azt, hogy kevesebbet, vagy rosszabul fûtene a kandalló, mint egy cserépkályha. Ellenkezõleg!)
A samottbélés nem feltétlen velejárója a folytonégésnek sem, a jó tûztérnek sem. Ha van bélés, az szinte minden esetben belülrõl cserélhetõ, bontás nélkül.
Nyika Ágnes   2011-12-28 01:21:37
Kedves Ákos
Ezúton érdeklõdnék ZRT+ kandallóbetét után. Folytonégõ, illetve sokáig melegetadó betétet keresek napi 1-2 megrakással. Ennek a betétnek mekkora a kéménynyílás igénye? Mekkora a mérete? (Keskeny a rendelkezésre álló helyem) Lehet-e kandallócseréppel, kerámiával burkolni? Az csökkenti-e a hatásfokot? A kerámiaburkolat hány évet bír ki fugarepedezés nélkül? A samottbélést hány évente kell cserélni? A csere megoldható-e bontás nélkül? Így hirtelen ezek a kérdések merültek fel. Elõre is köszönöm a válaszokat.
nagypal   2011-12-18 22:49:40
Nekem is ZRT+ P van. Én rostély nélküli üzemmódban használom. Napi egy begyújtással kb 20 kg fával fûtök ami most (ilyen enyhe idõben) még sok is. A késõ délutáni begyújtás után 2-3 órával 25 -27 fok van, ami másnap reggelre 23,5 fok a másnapi begyújtás elõtt 21,5 fok van. 24 óránként megrakva simán visszagyullad parázsról (papír nlkül). 5-6 naponta hamuzok. Az üveg tiszta, kivéve ha korán zárom le, ami már egyre ritkább. A ház 165 nm-es, de extra szigetelésû. A hõelosztás fordított rendszerû levegõ cirkulációval.
Jusztin   2011-12-18 20:58:24
még valami
A hamust minden nap ürítjük, kb 1 tejes doboznyi mennyiség.


A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: