Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
kandallós   2012-01-01 16:10:01
Kiss Csaba!
A honlapon lévő címen várnám a levelet a konkrétumokkal!
kandallós   2012-01-01 16:04:24
KovacsG!

Egyre tudok tippelni: nem tökéletes a kémény szigetelése, és a relatív hideg füstgáztól nem tud üzemi hőmérsékleten maradni. Amennyire emlékszem elég magas, és nem valószínű, hogy belecsapjon a szél.
A kormozódás, ami néha jelentkezik, az nálam is így van, szintén Orea. Néha 2 hétig semmi, aztán egy rárakástól csont fekete. Szerintem a fában lehet valami. Vagy az időjárásban.
Ha kátrányosdást tapasztalunk, az csak nedves fa, vagy nem kellő parázságy meglétét jelenti. Ha a berendezés nincsenek üzemi hőmérsékleten tartva, nem fognak jól működni. FOLYAMATOS 3-4 cm vastag parázságyat kell tartani bennük.
kandallós   2012-01-01 15:59:09
Aktív!

Én zártban gondolkodnék. Kb. 20 év alatt eljutottunk addig, hogy gázkazánban már zártat keresünk. Most még 20 év lesz, mire kandallóban is elérünk ide? Pedig az elv ugyanaz, csak a kandalló még kényesebb a dologra, mint a gázkazán.
Szerintem ZRT, de ha megoldható biztonságosan, lehet egy Tertio 67, vagy akár az olcsóbb Astra is. Ezek ugye nem zártak, de mind folytonégő, és mindhárom ajánlott típushoz jónak tűnik a kémény is.
kandallós   2011-12-31 16:27:00
Nyika Ágnes!
BÚÉK!
Folytassuk:
A kandalló és kályha közötti különbség (jó kandalló és jó kályha esetében) tehát nem abban keresendő, hogy melyik mennyi meleget termel, és ebből mennyi marad bent a lakásban. Ebben, mint láttuk, nincs jelentős eltérés.
A különbség a hőleadás milyenségében van.
Szerkezeténél fogva a cserépkályha egy "hőakkumulátor", amelyet feltöltünk meleggel. A töltés ideje alatt természetesen nem veszünk ki belőle semmit (ezt sokan hajlamosak elfelejteni), majd amikor befejeztük, akkor sokáig, egyenletesen nyerjük vissza azt, amit beletápláltunk. (annak nagy részét, hiszen kéményveszteségem itt is van, akárki akármit is propagál)
Ezért cserépkályhát gazdaságosan fő fűtésre javasolt használni. Ezt más is indokolja. Gondoljuk végig a felfűtési periódust: belülről melegítek egy óriási tömegű építményt. Logikusan, ha melegszik a belseje, az tágulni is fog. A külseje még hideg, nem mozdul. Feszültség ébred az építményben, ami nem válik az előnyére. A felfűtési periódus a "halála" egy kályhának. Ezek számával arányos a kályha "átrakási periódusa". Ha három-négy naponta gyújtok be egy lehűlt cserépkályhába, annak élettartama lényegesen rövidebb lesz, mint egy olyannak, amelyet ősztől tavaszig melegen tartanak.
Ugyancsak a cserépkályha szerkezetéből eredően nem alkalmas arra, hogy délután hazatérve gyorsan csináljak egy kis meleget a Családnak a vacsorához, együtt játszáshoz, TV nézéshez...
Gondoljuk végig: mire átmelegszik a kályha külső felülete, mire az ténylegesen, csupán sugárzó hővel elkezd fűteni... -régen elmúlt a vacsi, a játék, talán már le is feküdt Mindenki.
De kályhánk most éri el a fűtési csúcsát: egész éjjel ontja a meleget a nappaliban. Ahol amúgy is biztosít egy kellemes alaphőmérsékletet a padlófűtés (amit megszokásból, a kellemesen langyos felülete miatt amúgy sem fognak leállítani)
Az itt leírtak nem azt jelentik, hogy a cserépkályha rossz lenne. Nem, éppen ellenkezőleg. Ha fő fűtésre, egyenletes, állandó meleg biztosítására kell, van, aki foglalkozzon vele, akkor ez egy ideális megoldás lehet.
Aki azonban délutánonként temperálni szeretné lakását, szabályozhatóan, gyorsan, takarékosan és komfortosan, annak semmiképpen nem ez a megoldás.
Szerintem.
Kiss Csaba   2011-12-30 23:45:52
Tisztelt Kandallós!

Egy hétvégi ház építése előtt állunk. (tehát még minden változtatható és meghatározható)

Kérem segítségét, hogy milyen fűtéssel oldjuk meg a ház meleggel való ellátást.
Leírom a tényadatokat és a mi igényeinket.

A faház ház 500 m magasan fekszik egy patak közvetlen szomszédságában.
A ház falazata kívül 5 cm-es íves palló, 15 cm-es közetgyapot szigetelés belül pedig lambéria.
Az alapterület 8x8 + a tetőtérben is 8x8 m
Szeretnénk jó néhány téli hétvégén is használni, de nem tudjuk és nem is akarjuk másra bízni az előzetes felfűtést, ezért télen is gyorsan felfűthetőnek kell lennie, hogy az első éjszaka se teljen fagyoskodással.
A helyi klíma miatt a nyári estéken is be kell majd langyosítani a házat.
Esetleg, ha az megoldható a melegvíz ellátást is ráköthetnénk a rendszere.
Szeretném a tanácsait,ötleteit kérni. Esetleg ha az segítene csatolmányban át tudnám küldeni a kész tervrajzokat is.

Előre is köszönettel:

Kiss Csaba

kovacsg   2011-12-30 21:46:38
Nyáron készült el a kandallónk köszönet érte a mesternek.A tapasztalataimat szeretném megosztani.
Betét: Orea 58/Mullit
Sikerült "száraz" fát is szereznem (bükk) műszerrel mérve 15-17% víztartalommal. Ennek ellenére néha korom jelenik meg a kandalló belső felén illetve az ajtó alsó részén kátrányosodik.Ez nem tudom mitől lehet de van. Kétszer már olyan is történt, hogy zárt ajtónál mintha robbant volna a fa az ajtót megfeszítve bepöffentet a lakásba és aztán szépen üzemelt tovább.Ákos esetleg valami vélemény erről,ezekről a jelenségekről?
A fűtéséről:
Október óta használjuk, általában este 5 óra után tudunk csak begyújtani. Apró fenyő és akác utána nagyobb akác és a bükkből 1-2 vékonyabb darab. Alsó levegő teljesen kíhúzva ha beindult félig vissza és következhet a nagyobb bükk 3-4 darab. Ha ezek is égnek rendesen kb.50 perc levegő elzár.A meleget már érezni a kandalló körül.Ha már csak parázslik még teszek rá 2-3 nagyobb darabot és egy idő után élvezem a sárgás-kékes lángok táncát. Este 10-11 körül rakok rá utoljára. A nappaliban 23 fok van stabilan a hátsó szobában 21.Ez kb.a faláttöréstől 4 méterre van.Hétvégén ezek az értékek 1-1,5 fokkal emelkednek de akkor délben van begyújtva. Volt már egy pár nap amikor kint is hideg volt akkor reggel(6 óra) parázsról újra tudtam gyújtani estére a lakás 20-21 fokra hült vissza. A rekord 9 és fél óra után is sikerült gyufa nélkül apró fával beindítani.Napi egy kandallókosár fa a fogyasztása ez kb.15-20 kg bár ezt még nem mértem. Mivel csak kalodás aprított fát kaptam ennek az ára 30.-/kg.Brikettet is próbáltam a Brico Store-s vált be de szerintem annyival kevesebb nem kell belőle mint amennyivel drágább (60.-/kg) és kb annyit koszol mint az apritott fa. A kilépő meleg levegő 110 fokos. Hetente 2x van hamuürítés. A légfűtés ellenére a lakás nem porosodik jobban mint ezelött. A hőérzet sokkal jobb mint radiátoros fütésnél és 50% a páratartalom.
Remélem valakinek hasznos volt ez a pár sor.
Ákos! Ha van ötlet a fenti jelenségekre szívesen fogadom!
BUÉK!
Aktív   2011-12-30 16:49:33
Tisztelt Kandallós!

Nemrég vásároltunk egy családi házat, melybe kandallót szeretnék építtetni. Ennek kapcsán kérdezném:
1.) milyen típusú tűzteret ajánl?

A kandallót folyamatosan használnám a fűtési szezonban, rendelkezem 2 éves, száraz fával. Inkább az egyenletes, hosszú idejű hőleadás a fontos, mintsem a hirtelen, de rövid forróság.

A kandalló csak a ház belső teréből tud levegőhöz jutni. A földszinti rész térfogata kb. 250m3, ez több helységet is magában foglal, de nincsenek elzárva egymástól (nappali, konyha, dolgozószoba). A konyhában van szagelszívó, de nem jellemző a használata. Szükség esetén megtanuljuk, ha kell, hogy a szagelszívó bekapcsolásakor a konyhai ablakot bukóra nyitjuk. A leendőbeli kandalló mellett közvetlenül van a központi porszívónak csatlakozója, mely be van csövezve a kazánházba, kb 3-4 töréssel. Viszont nincs rákötve motor és nem is tervezem telepítését. Magyarán csak a csövezés van készen.
2.) Ezen aljzatot nyitva tartva elegendő levegő áramlik be, ami pótolja a kandalló fogyasztását? Esetleg innen egy teljesen zárt tűztér is elképzelhető? (bár nem törekszem erre)

A kémény Schiedel SR18-as, a kéménycsonk 2m magasan van a nappaliban. Ettől a csatlakozástól kb. 4,5 méterre van a kémény teteje. Ebből kb. 1,5 méternyi rész a tető felett van, tehát kültérben, illetve kb. 1 méternyi rész pedig a kültéri vakolt, falban van, tehát egyik oldala kültérben van. A kémény a legmagasabb pontja a háznak (kb 7 méter), tehát magasabban van a tetőgerincnél.

A kémény bekötőcsonk 90 fokos, a kandalló elhelyezhető a kémény szimmetria vonalában, tehát oldalirányú törés nem lenne, hely van bőven.

A házban padlófűtés van, mely gázkazánról megy. A termosztát kb. 4m-re, egy másik falon van.
Hirtelen ennyi. Előre is köszönöm válaszát!
Üdv: Aktív!
kandallós   2011-12-30 12:57:57
...folytetni fogom, ha Valakit érdekel, csak most dolog van. Család...
kandallós   2011-12-30 12:54:59
...azt, hogy kinek mire kell az adott berendezés, ezt viszont legjobban az tudja, aki használni fogja. Hiába akarom eladni a Ferrarit szántásra- nem veszi meg. Vagy ha igen, akkor piszok nagyot fog csalódni, és nem lesz belőle elégedett Vásárló, ami a biztonságos jövőm alapfeltétele lenne.
Tehát az Vásárló alapvető érdeke egyezik az enyémmel: derítsük ki hogyan, mire, mivel és mennyit szeretné használni tüzelőberendezését. Ez, és csak ez döntheti el, számára melyik lenne ideális, nem az, hogy ez jobb, az jobb.
Egy mai, modern kandalló (nem a 80.000.- forintos átgondolatlan, kétes eredetű és hátterű, 60-as évekből ránk maradt "fapusztító szörnyeteg") játszi könnyedséggel tud legalább a cserépkályha hatásfokával megegyező adatokat produkálni. Itt hozzátesezm: bizonyítottan, mérten, és dokumentáltan. (ellentétben a cserépkályhákkal, ahol mérési eredményt nem igen tud felmutatni senki. Tippelések, saccok, közelítő adatok vannak, de ezek is csak arra a bizonyos kályhára szólnak, és nem feltétlenül igazak a szomszédban építettre, amely más méretű, más kéményre épült, más füstjárattal...
Szóval azt pedig könnyű elképzelni, hogy ha egyforma a két berendezés hatásfoka, akkor az annyit jelent, hogy a megtermelt 4,5 körüli kW-ból megközelítőleg ugyanannyi marad a lakásban- hasznosul fűtésre.
Itt most biztos többen felhördülnek, de én úgy gondolom, a 75% körüli hatásfok megközelítőleg jól jellemzi a jó kandallót és a jó cserépkályhát is.
Ebben sincs tehát eltérés. Akkor merre kellene tovább keresni?
kandallós   2011-12-30 12:37:55
Nyika Ágnes!

Kedves Ágnes!
Bárcsak Mindenki ennyit (de legalább fele ennyit) és ilyet (de legalább fele ilyet) kérdezne! (ez is lehetne egy kívánság az új évre)
De lássuk a felvetéseket:
Alapvető problémát a megközelítésben látok. Kiindulni ebből lenne érdemes:
Bármiben, bárhol, bármikor (akár kazán, akár kandalló, akár cserépkályha, akár a nappali padlója...)egy óra alatt eltüzelve egy kg száraz keményfát, megközelítőleg 4,5 kW energia szabadul fel. Eddig tehát teljesen mindegy, kandalló, vagy kályha, ezt bárki láthatja.
A különbség innen jön majd, és ez a különbség nem azt jelenti, hogy az egyik jobb lenne a másiknál. Sajnos nagyon sok helyen ezt látom: csak kandalló, mert az jobb, vagy csak kályhát, mert a kandallóból minden meleg kimegy...
Nos, szerintem, mind a kettő tökéletesen jó arra, amire való. Melyik a jobb? A piros Ferrari, vagy a szintén piros, négy kerékkel és egy motorral szerelt traktor? Ki mondja meg? Ha autópályán szeretnék villogni: az előbbi, ha trágyát hordani, szántani:valószínűleg az utóbbi.
Nyika Ágnes   2011-12-29 23:24:29
Tisztelt Kandallós!
A folytonégő kandallónál (pl.Supra) mit lehet várni begyújtás után kb. 8-10 óra múlva? Fog még meleget adni, vagy csak a parázs lesz, amin újra lehet gyújtani? (A csempeburkolat hideg lesz.) A temperáló fűtés jelen esetben mit jelent? Használható-e ez a típus téli folyamatos fűtésre gazdaságosan? Hányszor kell ebben az esetben újrarakni, ha meleget is szeretnék, nem csak parazsat. Begyújtáskor mennyi ideig ég a fa "nagy lánggal"? Ilyenkor nem távozik sok meleg levegő a kéményen keresztül? (még nincs kellő hőfok a tökéletes égéshez). Elnézést, ha értelmetlenségeket kérdezek, de most kezdtem körüljárni a témát, és még zavaros a csempekályha-kandalló előny-hátrány. Én kandallót szeretnék, párom kályhát. Őszi-téli időszakban csak esti-éjszakai órákban kellene a fűtés, télen folyamatosan. (Van padlófűtés, ez rásegítés lenne (gáz csökkentés céljából).
kandallós   2011-12-29 10:27:58
Nyika Ágnes!
A napi 1-2 megrakás helyett napi 3-4 működhet a folytonégő készülékek többségével.

Típustól függően a kéményigény 14x14 cm-től fölfelé halad.

Csempével burkolható, ilyenkor a csempe átmelegszik, hozzá lehet bújni. A meleget viszont (ha jól van megépítve) a csempe nem fogja tartani. Másszóval: a kandallóból nem lesz cserépkályha. (ami nem jelenti azt, hogy kevesebbet, vagy rosszabul fűtene a kandalló, mint egy cserépkályha. Ellenkezőleg!)
A samottbélés nem feltétlen velejárója a folytonégésnek sem, a jó tűztérnek sem. Ha van bélés, az szinte minden esetben belülről cserélhető, bontás nélkül.
Nyika Ágnes   2011-12-28 01:21:37
Kedves Ákos
Ezúton érdeklődnék ZRT+ kandallóbetét után. Folytonégő, illetve sokáig melegetadó betétet keresek napi 1-2 megrakással. Ennek a betétnek mekkora a kéménynyílás igénye? Mekkora a mérete? (Keskeny a rendelkezésre álló helyem) Lehet-e kandallócseréppel, kerámiával burkolni? Az csökkenti-e a hatásfokot? A kerámiaburkolat hány évet bír ki fugarepedezés nélkül? A samottbélést hány évente kell cserélni? A csere megoldható-e bontás nélkül? Így hirtelen ezek a kérdések merültek fel. Előre is köszönöm a válaszokat.
nagypal   2011-12-18 22:49:40
Nekem is ZRT+ P van. Én rostély nélküli üzemmódban használom. Napi egy begyújtással kb 20 kg fával fűtök ami most (ilyen enyhe időben) még sok is. A késő délutáni begyújtás után 2-3 órával 25 -27 fok van, ami másnap reggelre 23,5 fok a másnapi begyújtás előtt 21,5 fok van. 24 óránként megrakva simán visszagyullad parázsról (papír nlkül). 5-6 naponta hamuzok. Az üveg tiszta, kivéve ha korán zárom le, ami már egyre ritkább. A ház 165 nm-es, de extra szigetelésű. A hőelosztás fordított rendszerű levegő cirkulációval.
Jusztin   2011-12-18 20:58:24
még valami
A hamust minden nap ürítjük, kb 1 tejes doboznyi mennyiség.


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: