Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/folytonego/adat.php on line 20
Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Aktív   2012-01-30 09:56:33
Üdv Mindenkinek!

A folytonégõ kandalló használata mellé megfontolandónak tartom a komposztfûtést kiegészítésként. Együtt a kettõ már elég jól mûködhet, bár nekem sincsenek egyelõre tapasztalataim egyikkel sem. A kettõvel együtt már tényleg kiejthetõ lehet a gázfûtés.

http://www.youtube.com/watch?v=bJIyRxYmhA8&feature=related

9 részes.
fafi   2012-01-29 21:05:29
Tisztelt Kandallós!

Egy alacsony energiás, jól hõszigetelt családi ház építése elõtt állok. A ház kétszintes lesz, lent kb. 120 m2, az emeleten 45 m2 alapterülettel. A földszinti központi részre szeretnénk beépíteni egy jó minõségû Supra kandallót, amelyik a nagy légterû nappalin és étkezõn felül a közvetlenül felette lévõ két gyerekszobát is fûtené (gravitációs légfûtéssel). Két típus között vacillálok, az egyik a Temporis 3D, a másik a Taranis 76d. A kérdéseim az alábbiak: 1. Melyiket javasolná inkább a kettõ közül. 2. Milyen légbevezetõ csõ kell hozzá (hossz, átmérõ). 3. Megfelel-e a SR 16-os kémény (ez a leglényegesebb, mert most véglegesítjük az engedélyezési tervet). 4. A légszállító csövek nem okoznak-e zavaró hangterjedést a helyiségek között.

Nagyon köszönöm, hogy idõt szakít a válaszra, várom a tanácsát.

Üdvözlettel

Fafi

kandallós   2012-01-29 17:49:58
Csigabiga és Caran!

Jogos, én voltam figyelmetlen. 5m-nek (de legalább 4,5-nek) a bekötéstõl ildomos lennie. Ha ez 45 fokos, akkor gondolom jó magasan van. Na onnan mennyi a kémény?
kandallós   2012-01-29 17:46:25
Csigabiga!
Hol vagytok Ti helyileg? AMit leírtál az mind azt mutatja, hogy minden rendben. Megnézném, ha nem vagytok túl messze. Messze nem biztos, hogy ez bármin is segít majd, de több szem többet lát.
Caran   2012-01-29 16:26:25
Folyt.

Az 5 méteres kémény alacsonynak tûnik, persze lehet jó, de jobban nézne ki, ha 7 métert írtál volna :)
Az hogy szerinted van levegõ, az nem jelent semmit. Erre nem az a megoldás, hogy van egy "rosszabb" ablak, hanem mondjuk egy megfelelõ légbeejtõ. Ez fontos dolog.
Begyújtás után ne pakold rögtön a nagy rönköket. Szép fokozatosan csináld meg azt a tüzet, elõször vékonyabb darabokkal, aztán ha már stabil és van parázságy, akkor mehetnek a rönkök. Füstszagot nem szabadna érezned, csak a meleg kellemes illatát és hangulatát.

50nm-en egy Astra-val kánikulának kell lennie.
Caran   2012-01-29 16:10:07
Csiga!

Fogsz egy nedves rongyot és belemártod a fahamuba, és ezzel elkezded törölni az üveget. Meg fogsz lepõdni, hogy mennyire simán lehozza a kormot. Ezután egy papírtörlõvel tisztára törlöd és készen is vagy. Erre alkalmasak a kereskedelmi forgalomban kapható kandallóüveg tisztítók is, de a hamu jóval hatásosabb.
Elkeseredni nem kell. Egy ilyen kandallóval meg kell TANULNI tüzelni. Még csak 2 begyújtáson vagy túl, lesz az sokkal több is, mire rendesen fog menni. Ha száraz fád van, akkor az egy plusz dolog, ami segíteni fog neked a továbbiakban.

Bár nekem Supra M58 van, és nem ismerem az Astra2-t, de hátha segít:

Begyújtáshoz újságpapír és jó apróra hasogatott száraz gyertyán/bükk. Nem sajnálom, bõven pakolok bele gyújtóst, persze megfelelõen elrendezve (tudjon égni az a tûz!). Alsó levegõ teljesen nyitva, gyufa meggyújt, ajtó becsuk. Mivel a fa száraz, apró, és megfelelõen elrendezett, a tûz szépen begyullad és ég. Amikor már stabilan ég, akkor az alsó levegõbõl visszaveszek, kb. a teljesen nyitott és közép állás közé. Még nem égett le teljesen a gyújtós, óvatosan ajtó kinyit és megpakolom vastagabb (de nem vastag! ) darabokkal - ajtónyitás lassan, elõször résnyire, majd szép lassan kinyit, így már ilyenkor sincs semmi füst -. Ajtó becsuk, alsó levegõt már ilyenkor középállásba rakom és szépen ég a nagy rakat se nem vékony, se nem vastag fa. Ezt követõen már csak akkor rakok rá, ha parázs van (ilyenkor már mehetnek a vastagabb darabok). Amikor már jó meleg van, akkor alsó levegõ teljesen zárva ( ehhez kell megfelelõ tûztérhõmérséklet és parázs!). Ajtóval nekem nem kell játszani, mindig teljesen zárva van.

Füstszagnak nem szabad lenni.
csigabiga   2012-01-29 12:44:20
Üdv Kandallos
Köszönet a gyors válaszért Kezdem a válaszokkal
Mindkét retesz nyitott állapotában rendessen lobog benne a tüz (Már amenyire az 1mm korommal
nem bevont részen belátok)De még mindig adott a
használati tiltás"Ne használja teljes nyitott állapotu
másodlagos levegö zárral,,Akkor ez csak tréfa?
A kémény 5méteres180/280 as savállo külsö belsö 45fokos beállással A kandallon egy kb70cm
egyenes után egy 45fokos iv és 30cm egyenes
nincs törés elhuzás se +höcserélö Föfalon van lakáson kivül Hát a huzatmérésre már elég késön akadtam rá Most már macerás lenne a sipka miatt De ha biztos ezen mulna leverném
Levegö szerintem van Egy 60as évek beli ablakot
nem cseréltünk anno mivel a cirko is a lakásba van (Az ablak zárt állapotában is be lehetne dobni egy levelet akkora a rés)A visszaáramlás
begyujtás után amikor egy két fél rönköt raktam rá akkor volt tapasztalhato (Én a hideg kéményre kentem Mert mint olvasgatom annak is kell egy üzemi höfok A fa 12-14% a kis méröcske szerint A teljesitménye ideális a max 50nm re Én nem a készüléket szidom kb 1970
környékén volt a családban utoljára fa tüzelés
a néhai nagyanyám sparheltja Na ott lehetet
hasonlo füst füstgáz vagy a fatüzelésre jelemzö
illatot érezni És hát az üveg ez a fö problémám
Szerintem csak pegés spakliszerüséggel lehet majd letakaritani olyan vastagon rárakodott
kandallós   2012-01-29 11:17:25
Csigabiga!
Ne add fel! Egy folytonégõ kandallóban meg kell tanulni tüzelni. Nekem kb. fél évem ment rá, mire az Oreával kibékültem! Most imádom.
A lényeg, hogy kellõ parázságy legyen. Folyamatosan, 3-5 cm vastagságban a tûztér alján, telibe.
Az Astránál fontos továbbá, hogy ha elzárod a pillangószelepet, akkor lényegesen jobban hajlamos a kormozódásra. Ez érthetõ, hiszen a füst bezárása a készülékba, ezt fogja jelenteni. Továbbá az áramlási sebesség csökkentése egyben jelenti a másodlagos levegõ nem megfelelõ mennyiségû és irányú beáramlását is. Én, ha Supra vagyok, nem teszem bele a pillangószelepet. Igaz, az Astra esetében akkor a másodlagos levegõ nem szabályozott, de még talán ez is jobb eset lenne.
Ha teljes alsó levegõvel csak parazsat tudsz elérni, akkor ott más probléma is van. Szerintem a fád nedvesebb az elõírtál. (max.20%, de ideálisan 15 körüli lehet a nedvességtartalom). AZ Astra 10-12 kW-os készülék, ami annyit jelent, hogy üzemi hõmérsékleten képes csukott ajtó mellett óránként kb. 4 kg száraz fa eltüzelésére. Az Astra, hangsúlyozom, erre képes, ezt bebizonyította már több ezer helyen. Ha valakinél nem mûködik jól, az nem azért van, mert az Astra nem jó. Vagy a választás nem volt jó, mert akár a lakás adottságai, akár a Ti felhasználói szokásaitok nem felelnek meg neki, vagy az üzemeltetés körül nem stimmel valami.
Mekkora kéményed van? Milyen fajtájú? Mennyit megy padlástérben szigetelés nélkül? Tetõn kívül? A kémény által kiszívott levegõt hogyan tudja pótolni a lakás? A frissen félbevágott tüzifa hasáb nedvessége mekkora lehet? Hogyan lett bekötve a tûztered? Hány centit megy a füst a kéményig? (KB) Milyen irányban, milyen törésekkel? Használsz-e utóhõhasznosítót? Lett-e mérve huzat, mióta beépült az Astra?
Attól, hogy a kandalló ajtaját esetleg résnyire meg kell nyitnod, rendesen mûködõ kémény esetében 100%-ban kizárt a visszaáramlás. Ha akarna, az ajtó felett, a másodlagos levegõ beáramlási helyén anélkül is visszaáramolna. Sõt, az Astra ajtaja szándékosan úgy van kiképezve, hogy üzemi hõmérséklet eléréséig résnyire nyitva maradhasson.
csigabiga   2012-01-29 07:59:06
Üdv Mindenkinek!
Hát kezdek kiábrándulni a kandallos segéd
fütésböl Hiába Astra2+száraz fa
Igaz a második begyujtásnál tartok Valoban tartotta a parazsat 9H át Ma reggel csak az also levegö tolozárat és a pillango szelepet kellett kinyitni és halhatoan ropogott benne a tüz De látni az kizárt mert olyan kormos az üveg hogy
max egy orosz támado kézigránáttal lehetne
koromtalanitani Ha betartom a használati utasitásban leirtakat"nem szabad égetni teljes
alsolevegövel,, akkor nem füt szinte semmit csak
parázslik Az ajtoval is játszani kell és ez miatt
"széngáz,,vagy füstgáz szag van a lakásban
Egy két tanácsot a kormolodás és a füstszag ellen megköszönék
tempo riska   2012-01-28 07:36:07
Kedves Kandallos!
Valóban mindenki abba az irányba megy:). De lehet, hogy ebben az esetben ez a jó?
Aki a padláson lévõ kandalló ventillátort felszerelte, azt mondja, hogy nyissuk ki a konvekciós burkolat másik két nyillását amire nincs a ventillátor csatlakoztatva, mivel ha nem használom a ventillátort akkor a meleg levegõ nem tud hol kiáramlani a konvekciós burkolatból és azon a rövid csõszakaszon torlódik, ami a ventillátorig tart. Így rossz lesz a kandalló hatásfoka abban a helyiségben ahol van, illetve a kandallónak sem használ a túlzott hõ ami nem tud hová távozni. Véleménye szerint vagy mindíg bekapcsolva tartom a ventillátort (amit nem szeretnék), vagy kinyitom a másik két nyílást ahol kikáramolhat a meleg levegõ, és teszek egy mozgatható csappantyút a ventillátorhoz menõ csõbe, hogy ha nem használom a ventillátort, akkor ne áramoljon fel bele a meleg, mert ezen keresztül a padlást (eget) fûtöm. Ha pedig bekapcsolom a ventillátort akkor úgy is levesz elég meleg levegõt a kandallóról, a konvekciós burkolatból, nem baj ha nyitva van a másik két nyillás. A természetes áramlás sajnos nem mûködik, mert túl nagy a távolság.
Ha nem teljesen egyértelmû a dilemma szívesen válaszolok. Eddig nem kaptam egyértelmû választ senkitõl, pedig szerintem sokunkban felmerülnek ezek a kérdések. Elõre is köszönöm.
kandallós   2012-01-27 11:39:18
Tempo Riska!

Sajnos a levegõnek nincsenek érzései. Nem érzi tehát, ki mit szeretne. Õ egyszerûen áramlik. Arra, amerre kisebb ellenállásba ütközik. (érdekes, az ember is arra megy)
Ha nyitva van neki két közeli luk, nem nagyon fog a távolra menõ, vékony csõbe menni!
Tehát igen, praktikus lesz azokat lezárni.
tempo riska   2012-01-26 20:35:57
Kedves Kandallós!
Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben, ha konvekciós burkolat van a Temporis 2d-n és annak két nyillásából van felvezetve a meleg levegõ a padláson lévõ ventillátorhoz, akkor a másik két nyillást le kell-e zárni a konvekciós burkolaton. A ventillátort nem akarom folyamatosan üzemeltetni, mivel nem kell mindíg meleg levegõ a távolabbi szobákba.
kandallós   2012-01-26 13:38:04
Tóthz68!

Igen, megjött, csak sajnos az emailre válaszolásban mindig fáziskésében vagyok. Egy, mert azt csak otthon látom, kettõ, hogy este már nem mindig van agyam hozzá. De igyekszem még ma megválaszolni. A mai nap egy válaszolós nap.
tothz68   2012-01-26 11:23:01
Tisztelt Kandallós !

Elküldtem az akos@folytonego.hu címre..megérkezett ?
üdv
tz
kandallós   2012-01-20 10:46:19
Zotya!
Nem, tévedésbõl sem! A Supra készülékei erre nem alkalmasak, az ilyen üzemmód ezeknél kifejezetten tilos!! A Hit Line készülékeknél mûködhet.


A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: