Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Aktív   2012-01-30 09:56:33
Üdv Mindenkinek!

A folytonégő kandalló használata mellé megfontolandónak tartom a komposztfűtést kiegészítésként. Együtt a kettő már elég jól működhet, bár nekem sincsenek egyelőre tapasztalataim egyikkel sem. A kettővel együtt már tényleg kiejthető lehet a gázfűtés.

http://www.youtube.com/watch?v=bJIyRxYmhA8&feature=related

9 részes.
fafi   2012-01-29 21:05:29
Tisztelt Kandallós!

Egy alacsony energiás, jól hőszigetelt családi ház építése előtt állok. A ház kétszintes lesz, lent kb. 120 m2, az emeleten 45 m2 alapterülettel. A földszinti központi részre szeretnénk beépíteni egy jó minőségű Supra kandallót, amelyik a nagy légterű nappalin és étkezőn felül a közvetlenül felette lévő két gyerekszobát is fűtené (gravitációs légfűtéssel). Két típus között vacillálok, az egyik a Temporis 3D, a másik a Taranis 76d. A kérdéseim az alábbiak: 1. Melyiket javasolná inkább a kettő közül. 2. Milyen légbevezető cső kell hozzá (hossz, átmérő). 3. Megfelel-e a SR 16-os kémény (ez a leglényegesebb, mert most véglegesítjük az engedélyezési tervet). 4. A légszállító csövek nem okoznak-e zavaró hangterjedést a helyiségek között.

Nagyon köszönöm, hogy időt szakít a válaszra, várom a tanácsát.

Üdvözlettel

Fafi

kandallós   2012-01-29 17:49:58
Csigabiga és Caran!

Jogos, én voltam figyelmetlen. 5m-nek (de legalább 4,5-nek) a bekötéstől ildomos lennie. Ha ez 45 fokos, akkor gondolom jó magasan van. Na onnan mennyi a kémény?
kandallós   2012-01-29 17:46:25
Csigabiga!
Hol vagytok Ti helyileg? AMit leírtál az mind azt mutatja, hogy minden rendben. Megnézném, ha nem vagytok túl messze. Messze nem biztos, hogy ez bármin is segít majd, de több szem többet lát.
Caran   2012-01-29 16:26:25
Folyt.

Az 5 méteres kémény alacsonynak tűnik, persze lehet jó, de jobban nézne ki, ha 7 métert írtál volna :)
Az hogy szerinted van levegő, az nem jelent semmit. Erre nem az a megoldás, hogy van egy "rosszabb" ablak, hanem mondjuk egy megfelelő légbeejtő. Ez fontos dolog.
Begyújtás után ne pakold rögtön a nagy rönköket. Szép fokozatosan csináld meg azt a tüzet, először vékonyabb darabokkal, aztán ha már stabil és van parázságy, akkor mehetnek a rönkök. Füstszagot nem szabadna érezned, csak a meleg kellemes illatát és hangulatát.

50nm-en egy Astra-val kánikulának kell lennie.
Caran   2012-01-29 16:10:07
Csiga!

Fogsz egy nedves rongyot és belemártod a fahamuba, és ezzel elkezded törölni az üveget. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire simán lehozza a kormot. Ezután egy papírtörlővel tisztára törlöd és készen is vagy. Erre alkalmasak a kereskedelmi forgalomban kapható kandallóüveg tisztítók is, de a hamu jóval hatásosabb.
Elkeseredni nem kell. Egy ilyen kandallóval meg kell TANULNI tüzelni. Még csak 2 begyújtáson vagy túl, lesz az sokkal több is, mire rendesen fog menni. Ha száraz fád van, akkor az egy plusz dolog, ami segíteni fog neked a továbbiakban.

Bár nekem Supra M58 van, és nem ismerem az Astra2-t, de hátha segít:

Begyújtáshoz újságpapír és jó apróra hasogatott száraz gyertyán/bükk. Nem sajnálom, bőven pakolok bele gyújtóst, persze megfelelően elrendezve (tudjon égni az a tűz!). Alsó levegő teljesen nyitva, gyufa meggyújt, ajtó becsuk. Mivel a fa száraz, apró, és megfelelően elrendezett, a tűz szépen begyullad és ég. Amikor már stabilan ég, akkor az alsó levegőből visszaveszek, kb. a teljesen nyitott és közép állás közé. Még nem égett le teljesen a gyújtós, óvatosan ajtó kinyit és megpakolom vastagabb (de nem vastag! ) darabokkal - ajtónyitás lassan, először résnyire, majd szép lassan kinyit, így már ilyenkor sincs semmi füst -. Ajtó becsuk, alsó levegőt már ilyenkor középállásba rakom és szépen ég a nagy rakat se nem vékony, se nem vastag fa. Ezt követően már csak akkor rakok rá, ha parázs van (ilyenkor már mehetnek a vastagabb darabok). Amikor már jó meleg van, akkor alsó levegő teljesen zárva ( ehhez kell megfelelő tűztérhőmérséklet és parázs!). Ajtóval nekem nem kell játszani, mindig teljesen zárva van.

Füstszagnak nem szabad lenni.
csigabiga   2012-01-29 12:44:20
Üdv Kandallos
Köszönet a gyors válaszért Kezdem a válaszokkal
Mindkét retesz nyitott állapotában rendessen lobog benne a tüz (Már amenyire az 1mm korommal
nem bevont részen belátok)De még mindig adott a
használati tiltás"Ne használja teljes nyitott állapotu
másodlagos levegö zárral,,Akkor ez csak tréfa?
A kémény 5méteres180/280 as savállo külsö belsö 45fokos beállással A kandallon egy kb70cm
egyenes után egy 45fokos iv és 30cm egyenes
nincs törés elhuzás se +höcserélö Föfalon van lakáson kivül Hát a huzatmérésre már elég késön akadtam rá Most már macerás lenne a sipka miatt De ha biztos ezen mulna leverném
Levegö szerintem van Egy 60as évek beli ablakot
nem cseréltünk anno mivel a cirko is a lakásba van (Az ablak zárt állapotában is be lehetne dobni egy levelet akkora a rés)A visszaáramlás
begyujtás után amikor egy két fél rönköt raktam rá akkor volt tapasztalhato (Én a hideg kéményre kentem Mert mint olvasgatom annak is kell egy üzemi höfok A fa 12-14% a kis méröcske szerint A teljesitménye ideális a max 50nm re Én nem a készüléket szidom kb 1970
környékén volt a családban utoljára fa tüzelés
a néhai nagyanyám sparheltja Na ott lehetet
hasonlo füst füstgáz vagy a fatüzelésre jelemzö
illatot érezni És hát az üveg ez a fö problémám
Szerintem csak pegés spakliszerüséggel lehet majd letakaritani olyan vastagon rárakodott
kandallós   2012-01-29 11:17:25
Csigabiga!
Ne add fel! Egy folytonégő kandallóban meg kell tanulni tüzelni. Nekem kb. fél évem ment rá, mire az Oreával kibékültem! Most imádom.
A lényeg, hogy kellő parázságy legyen. Folyamatosan, 3-5 cm vastagságban a tűztér alján, telibe.
Az Astránál fontos továbbá, hogy ha elzárod a pillangószelepet, akkor lényegesen jobban hajlamos a kormozódásra. Ez érthető, hiszen a füst bezárása a készülékba, ezt fogja jelenteni. Továbbá az áramlási sebesség csökkentése egyben jelenti a másodlagos levegő nem megfelelő mennyiségű és irányú beáramlását is. Én, ha Supra vagyok, nem teszem bele a pillangószelepet. Igaz, az Astra esetében akkor a másodlagos levegő nem szabályozott, de még talán ez is jobb eset lenne.
Ha teljes alsó levegővel csak parazsat tudsz elérni, akkor ott más probléma is van. Szerintem a fád nedvesebb az előírtál. (max.20%, de ideálisan 15 körüli lehet a nedvességtartalom). AZ Astra 10-12 kW-os készülék, ami annyit jelent, hogy üzemi hőmérsékleten képes csukott ajtó mellett óránként kb. 4 kg száraz fa eltüzelésére. Az Astra, hangsúlyozom, erre képes, ezt bebizonyította már több ezer helyen. Ha valakinél nem működik jól, az nem azért van, mert az Astra nem jó. Vagy a választás nem volt jó, mert akár a lakás adottságai, akár a Ti felhasználói szokásaitok nem felelnek meg neki, vagy az üzemeltetés körül nem stimmel valami.
Mekkora kéményed van? Milyen fajtájú? Mennyit megy padlástérben szigetelés nélkül? Tetőn kívül? A kémény által kiszívott levegőt hogyan tudja pótolni a lakás? A frissen félbevágott tüzifa hasáb nedvessége mekkora lehet? Hogyan lett bekötve a tűztered? Hány centit megy a füst a kéményig? (KB) Milyen irányban, milyen törésekkel? Használsz-e utóhőhasznosítót? Lett-e mérve huzat, mióta beépült az Astra?
Attól, hogy a kandalló ajtaját esetleg résnyire meg kell nyitnod, rendesen működő kémény esetében 100%-ban kizárt a visszaáramlás. Ha akarna, az ajtó felett, a másodlagos levegő beáramlási helyén anélkül is visszaáramolna. Sőt, az Astra ajtaja szándékosan úgy van kiképezve, hogy üzemi hőmérséklet eléréséig résnyire nyitva maradhasson.
csigabiga   2012-01-29 07:59:06
Üdv Mindenkinek!
Hát kezdek kiábrándulni a kandallos segéd
fütésböl Hiába Astra2+száraz fa
Igaz a második begyujtásnál tartok Valoban tartotta a parazsat 9H át Ma reggel csak az also levegö tolozárat és a pillango szelepet kellett kinyitni és halhatoan ropogott benne a tüz De látni az kizárt mert olyan kormos az üveg hogy
max egy orosz támado kézigránáttal lehetne
koromtalanitani Ha betartom a használati utasitásban leirtakat"nem szabad égetni teljes
alsolevegövel,, akkor nem füt szinte semmit csak
parázslik Az ajtoval is játszani kell és ez miatt
"széngáz,,vagy füstgáz szag van a lakásban
Egy két tanácsot a kormolodás és a füstszag ellen megköszönék
tempo riska   2012-01-28 07:36:07
Kedves Kandallos!
Valóban mindenki abba az irányba megy:). De lehet, hogy ebben az esetben ez a jó?
Aki a padláson lévő kandalló ventillátort felszerelte, azt mondja, hogy nyissuk ki a konvekciós burkolat másik két nyillását amire nincs a ventillátor csatlakoztatva, mivel ha nem használom a ventillátort akkor a meleg levegő nem tud hol kiáramlani a konvekciós burkolatból és azon a rövid csőszakaszon torlódik, ami a ventillátorig tart. Így rossz lesz a kandalló hatásfoka abban a helyiségben ahol van, illetve a kandallónak sem használ a túlzott hő ami nem tud hová távozni. Véleménye szerint vagy mindíg bekapcsolva tartom a ventillátort (amit nem szeretnék), vagy kinyitom a másik két nyílást ahol kikáramolhat a meleg levegő, és teszek egy mozgatható csappantyút a ventillátorhoz menő csőbe, hogy ha nem használom a ventillátort, akkor ne áramoljon fel bele a meleg, mert ezen keresztül a padlást (eget) fűtöm. Ha pedig bekapcsolom a ventillátort akkor úgy is levesz elég meleg levegőt a kandallóról, a konvekciós burkolatból, nem baj ha nyitva van a másik két nyillás. A természetes áramlás sajnos nem működik, mert túl nagy a távolság.
Ha nem teljesen egyértelmű a dilemma szívesen válaszolok. Eddig nem kaptam egyértelmű választ senkitől, pedig szerintem sokunkban felmerülnek ezek a kérdések. Előre is köszönöm.
kandallós   2012-01-27 11:39:18
Tempo Riska!

Sajnos a levegőnek nincsenek érzései. Nem érzi tehát, ki mit szeretne. Ő egyszerűen áramlik. Arra, amerre kisebb ellenállásba ütközik. (érdekes, az ember is arra megy)
Ha nyitva van neki két közeli luk, nem nagyon fog a távolra menő, vékony csőbe menni!
Tehát igen, praktikus lesz azokat lezárni.
tempo riska   2012-01-26 20:35:57
Kedves Kandallós!
Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben, ha konvekciós burkolat van a Temporis 2d-n és annak két nyillásából van felvezetve a meleg levegő a padláson lévő ventillátorhoz, akkor a másik két nyillást le kell-e zárni a konvekciós burkolaton. A ventillátort nem akarom folyamatosan üzemeltetni, mivel nem kell mindíg meleg levegő a távolabbi szobákba.
kandallós   2012-01-26 13:38:04
Tóthz68!

Igen, megjött, csak sajnos az emailre válaszolásban mindig fáziskésében vagyok. Egy, mert azt csak otthon látom, kettő, hogy este már nem mindig van agyam hozzá. De igyekszem még ma megválaszolni. A mai nap egy válaszolós nap.
tothz68   2012-01-26 11:23:01
Tisztelt Kandallós !

Elküldtem az akos@folytonego.hu címre..megérkezett ?
üdv
tz
kandallós   2012-01-20 10:46:19
Zotya!
Nem, tévedésből sem! A Supra készülékei erre nem alkalmasak, az ilyen üzemmód ezeknél kifejezetten tilos!! A Hit Line készülékeknél működhet.


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: