Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/folytonego/adat.php on line 20
Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
nagypal   2012-02-27 22:33:18
Rednex!
A kimenõ pillangószelepet miért zárod el? Ha egy hermetikusan zárt tûztérnél elzárod a bejövõ levegõt akkor kimenni sem tud semmi. Ezért kormozódik az üveg széle. Ne zárd el! A gipszkarton tényleg felejtõs.
kandallós   2012-02-27 12:23:52
Rednex!

Örülök, hogy bejött a Hit Line!
A három tényezõ is rendben, remélem ez sokat segít majd Másoknak a döntésben.
Pont a Hozzád hasonló hozzászóloknak köszönet, hogy mûködik az üzenõfal. Akik látják a lényeget: jó készülék, jól üzemeltetve és beüzemelve.
Egyetlen apróság, amivel nem teljesen vagyok kibékülve: a kõzetgyapot a kéményen. Meddig hõálló? Én mindig kerámia paplant javaslok, az az esetleges "brutál" üzemmódnak is elleneáll.
Ja, még egy: Tûzálló gipszkarton: ilyenrõl nem tudok. Tûzgátló van, de az sem hõálló!!!! Ne felejtsük: gipsz=max.40 fok!!!!!
rednex   2012-02-26 21:25:18
Üdv Mindenki! ma végre megvolt az elsõ tesztüzeme a Hit Line (ZRT+P) tûzterû kandallónak. Kémény 8 m szerelt, 0.8 saválló belsõ, 5cm kõzetgyapot szigetelés, 0.8 külsõ saválló burkolat, elhúzás (könyök) csak a tûztér és a kémény becsatlakozás között kb. 50cm. Begyújtás: újságpapír, fenyõ gyújtós, vékony akác, majd néhány vastagabb hasított (15%-os nedvességtartam) hasáb. Pillangószelep nyitva, elsõdleges ill. rostély alatti levegõ nyitva. Pillanat alatt begyúlt, majd rendesen kezdett égni, jókora hõt termelve, egyidejûleg a festék és a por rendesen kezdett ráégni, kürtõ, tûztér mintegy „párologva” füstölte le magáról a nem odavalót..:)Megvártam hogy leégjen, majd vastag hasábokkal megraktam rendesen, kb amikor félig leégett elzártam minden bejövõ és kimenõ szabályzót, és láss csódát: gyönyörû kékes-zõldes lángok a fa felett 10-15 cm-re „lidércesen” lassan táncoltak!
Emberek! Hihetelen, sokat olvastam a különbözõ praktikákról, pillangószelep félig, elsõdleges elzár, másodlagos vagy háromnegyedig stb. kicsit paráztam hogy hogyan fog mûködni, felejtõ, bullshit.. szvsz. három fontos tényezõ van:
1. száraz fa
2. megfelelõ kémény (nálam 180-as tûztér, 180-as, 8m kémény)
3. megfelelõ külsõ levegõ, lehetõleg a rostély szintje alatt.
Megvallom, kb 2 hónapig gyûjtöttem az infókat, véleményeket, tapasztalatokat, majd nekifogtam megépíteni életem elsõ kandallóját, a designrõl annyit hogy ytong válaszfalba (mögötte monolit lépcsõfeljáró) lett beépítve, minimalista jellegû, válaszfal mögött kõrbe hõtükör saválló lemez, 5 cm távtartással, tûztértõl 10cm-re lukacsos (10cm) válaszfal tégla, légbeömlõk megfelelõ méretben+ a lukacsos téglák alatt is kihagyva maradékhõ leadását segítve. Mért hõfok (infrás mérõ): tégla-tüztér felöli oldal: 110 fok, külsõ oldal 50fok, kürtõ (könyök) feletti saválló 180 fok, mögötte a fal 40 fok. Szerintem fontos a hõterhelés kivédése..
Még annyit hogy elsõ kõrben egy égõ cigarettával „mértem” ki az áramlásokat, lényeges a viszonylag nagy hideg levegõ (szoba) beömlõ és a tûztér által felmelegített levegõ „felsõ) kimenõ mérete, ezért a tüzálló gipszkarton burkolatot is eszerint fogom méretezni majd…..hadd legyen megfelelõ nyílás a meleg levegõnek..
Korom: az elején totál bekormozta a szép sárga samottot, de érdekes mód a folytonégés alatt ki is égette, mintegy eltünt a tüztér 70%-ról, az üveg felsõ ill odalsó részén viszont megjelent egy enyhe leheletnyi rárakódás, ez gondolom normális…még annyi hogy amikor megpiszkáltam a parazsat, a szoba felé mintha pernye jött volna ki felül..
Azt még nem tudom mennyire dobta meg a kéró (160nm ytong) hõmérsékletét, mert folyamatosan szellõztetni kellett a „friss” tûztér miatt, de hihetetlen élmény és látvány volt… a tûztér elött majd leégett a parókám, mögötte meg ontotta ki a meleget. Zárásképp annyit hogy nem a Kandallóstól rendeltem meg végül a tûzteret, de rengeteg információt kaptam telefonon, emailban ill az itt leírt tapasztalatok, hozzászólások alapján. lsd Nagypál, és sokan mások. Tartsuk életben ezt a fórumot, nagyon értékes!

üdv

red
kandallós   2012-02-17 14:32:35
Imoro!
Bocs, ezt nem tudtam. Ez a szám volt a készülék hátulján. Kérdezz rá az Aldiban, van-e esetleg még!
lmoro   2012-02-17 10:08:49
kandallós!
felhívtam õket, de õk csak a mérõ szervizelésével/cseréjével foglalkoznak. kár, mert ha nálad bizonyított...
majd nézek valami mást.
üdv
kandallós   2012-02-17 08:39:41
Abakusz!

Inkább küldj egy emailt!
abakusz   2012-02-16 18:19:26
Köszönöm a választ.
Valami miatt nem ment át a felhasználónév.
Remélem most sikerül. Az email címet ide irjam, vagy küldjek egy mailt?
kandallós   2012-02-16 17:58:06
Sznhep!

Ezért nálunk az éves kötelezõ karbantartás díja egységes, az egész ország területén. Az is annyit fizet, aki Veresegyházán kéri, az is, aki mondjuk Békéscsabán.
És ezért használunk olyan készülékeket, amelyekben tökéletesen megbízunk, nem kell egy kallantyú miatt utazgatni.
Az én dolgom semmi esetre sem az, hogy eldöntsem, milyen készülék legyen beépítve. Csupán elmondom, melyik mire képes. A H&S kandallói nem rosszak, sõt jók. Én mégis Suprát tennék magamnak( mint ahogy azt is raktam).
Ilyen szigeteltségû házba én nem tennék be olyan készüléket, amely akár csak a másodlagos levegõt is bentrõl kapja.
A Supra felejtõs ebbõl a szempontból.
kandallós   2012-02-16 17:52:10
Kedves Valaki!

OK, várom az email címet! Van 160-as csõvel Hit Line, de az ne fog belemenni a 160-as Schiedelbe.
150-es kivezetésre lesz szükség, a két csõ között pedig flexibilis csatlakozásra. Ez az elõírás, hogy ne repedjen a samottcsõ.
A kicsi Hit line névleges teljesítményben 10 kW, folytonégõben száraz fával 3 körüli.
Szerintem ez nem lesz sok.
Nagypál háza 4 kW hõveszteségû, Õ egy nagy Hit Line-t használ.
sznhep   2012-02-16 14:53:42
Kedves Kandallós!
A válaszod köszönöm. Nem hermetikusan zártak, a másodlagos levegõt bentrõl veszi, de nem is követelmény a hermetikus zárás, ha anékül is mûködik. A mi házunk a redõnyök miatt nem lehet passzív, de azért félek, hogy nem lenne meg az a levegõmennyiség, ami egy kandallónak kell. így ha jön kívülrõl is egy kicsi, meg belülrõl is, akkor mûködhet rendesen. A HS-ban samott van, legalábbis amit mi kinéztünk, és folyamatos üzemre tervezték a papír szerint. Még nem vetettük el a Suprát sem, de nehéz dönteni. Egy mercédesz az mercédesz, de a 18 éves suzukink is elvisz A-ból B-be, és mindezt olcsóbban. Viszont egy kispolski még az A-ból B-be szállítást sem mindig tudta maradéktalanul teljesíteni, ezért ez a kategóra kályhában sem jöhet szóba. Szóval a kályhában is keresem a közép-kategóriát, mert az anyagi lehetõségek korlátozottak. A távolság miatti többlet beépítés költség még viselhetõ lenne, de az esetleges karbantartások, javítások esetén ugyanez a többletköltség jelentkezik, ha messzirõl keresek kályhást. Nem úgy van, hogy beugrik, és megnézi mi a gond, hanem egy egész napja elmegy az utazással, és lehet, hogy csak egy kis "pöcköt" kell átállítani. Na, még töröm a fejem és olvasgatok. Az eddigi infókat köszönöm.
   2012-02-16 13:05:17
Kedves Kandallós!
Egy ideje már olvasgatom a fórumot, s mivel döntés elõtt állok, hát szeretnék egy pár tanácsot kérni.
Tavaly nyáron felépült a családi házunk, helyileg Erdélyben, a Székelyföldön, Csíkszereda mellett egy falucskában. A ház extra szigetelésû, magyarországon gyártott Baucell passzívház elemekbõl épült, kívül 20 cm, belül pedig 5 cm grafitos Neopor szigeteli a 15 cm-es vasbeton falakat. Lakószint fölött beépítetlen padlás, a padlás szigetelése 30 cm cellulóz + 45 mm-es fenyõfapadló. Lakófelület kb. 150 négyzetméter. Egyelõre még padló nincs, de az is extra szigetelést kapna. A ház geometriai középpontjában van egy Schiedel Uniplus 160 mm belsõ átmérõjû kémény. Erre a kéményre szeretnénk egy folytonégõ kandallót építeni.
A kandalló a nappali és a konyha (egy légtér) légterében van és lenne egy közös fala a hálószobával, tehát ezeket simán kifûtené. Mi azt szeretnénk, hogy a teljes lakást ezzel fûtsük ( +2 fürdõ + 2 gyerekszoba + 1 vendégszoba), ezért légfûtõ rendszer lenne kiépítve, úgy, hogy a szellõztetést is ezzel a rendszerrel lehessen megoldani. A Winwatt programmal kiszámított hõigénye a háznak 3 Kw alatt van, kinti -20 fokos vagy az alatti hömérséklet (nálunk télen ilyen elég gyakran van) esetében, igaz nulla filtrációs veszteség mellett. Az általam kiszemelt kandallóbetét egy Hit Line lenne, ebbõl is a legkisebb méret. Kérdéseim a következõek:
1. Készül-e Hit Line 160 mm-es füstcsõ csatlakozóval?
2. A legkisebb méretû betét nem-e fogja túlfûteni a lakást?
3. Szeretnék árajánlatot kérni egy ilyen betétre, privátban az email címemre és ebben jó lenne, ha írnál a fizetési feltételekrõl, átvételi lehetõségekrõl és határidõkrõl.

Elõre is köszönöm.
kandallós   2012-02-16 12:30:58
Caran!
Megint köszönöm. Reálisan nézve mondjuk egy Gyõri építés olyan 25-28.000.- forint plussz költség, nálunk.
Egy erdélyi az már 70-80.000.-, de rajtunk nem múlik, mi bárhova elmegyünk. Mint ahogy hozzánk is sokan eljönnek, igen messzirõl.

És a Supra, az tényleg Supra, ebben is egyet értünk!
kandallós   2012-02-16 12:27:54
Sznhep!

A H&S a másodlagos levegõt is kintrõl veszi? Hermetikusan zárt?
Mindig is azt állítottuk, hogy égésminõségben nagyon jók ezek is. De kiképzésük miatt fûtésre nehezen tudom elképzelni: jellemzõen vermikulit bélés, kicsi égéstér, óriási üvegfelületek,...
Óvatosan kell rakni a vermikulit miatt, keveset lehet beletenni, relatíve kicsi a hõleadó felülete....
A Supra égésminõségben hasonló, de: kifejezetten fûtésre lett tervezve: nincs vermikulit bélés az égéstérben (nem az agyonszigetelés miatt magas a tûztérhõmérséklet!), óriási az égéstér is, az ajtaja is, a hamuzófiók is, nagyok és vízszintesek a hõleadó felületek...

Viszont a 180-as kémény nagy, ezt tudnunk kell.

A külsõ levegõ egyébként magában szerintem nem sokat ér. Folytonégõ üzemmódban óránként 8-10 köbméter levegõ, amit elhasználunk, max. Ez nem jelent gondot, mert ennyi mindig bejut egy épületbe. (Kivéve A+ és feljebb kategória).
A gondot a kémény, a szagelszívó, a szellõztetõberendezés, a kandalló, a központi porszívó... összehangolása jelenti.
A külsõ levegõ fogadás nem garancia arra, hogy nem lesz koromszag a lakásban!
A hermetikusan zárt (elsõdleges, másodlagos, harmadlagos levegõ is kintrõl érkezik, szabályozottan) esetleg igen. De attól ne várjunk csodát, hogy az elsõdlegesnek van fent egy csonk!!!
Caran   2012-02-15 19:22:34
Csak ezért ne mondjál le a kandallóról. Minden valamirevaló kivitelezõ országosan dolgozik. Persze ez neked plusz költség, de szerintem annyira nem vészes.
Ha mégis kályha, akkor én biztosan Supra-t választanék, hiába írnak akármit is bizonyos katalógusokban. A Supra az Supra.
sznhep   2012-02-15 18:01:57
Kedves Kandallós!
Kályhával kapcsolatosan kérdezném, mert úgy néz ki nem kandalló helyett inkább egy kész kályhát veszünk, mert a környékünkön még nem találtunk olyan kályhást, akire rábíznám a kandalló beépítést (vidék). Kályhák kapcsán a supra suprathermes kályháit néztem, de mintha kis füscsõ csatlakozásaik lennének. (Nekünk 18-as schiedel uni van) A kályhák nem használnak külsõ levegõt, többnyire 10 kw körüli teljesítményük és 75 % körüli a hatásfokuk. Ehhez képest nézegettem a Haas Sohn kályháit, melyek szinte mind külsõ levegõsök, és max. 8 kw-osak, de sok ennél inkább kisebb. Kis tûzterük van, de 81 %-os hatásfokot, és alacsony károsanyag kibocsátást írnak a katalógusban, és mondjuk amit kinéztem folytonégõ szintén. Meg van náluk is a kettõs égés és a tiszta üveg "öblítés" is. A kérdésem, hogy ezek a különbségek a gyakorlatban mit jelentenek? A kisebb teljesítmény a külsõ levegõ bevezetéssel függ össze? És ez eredményez nagyobb hatásfokot? Mivel tud többet a supra kályha? (Nekünk nem feltétlenül kell nagy teljesítményû, mert elég jól szigetelt a házunk van.)


A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: