Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
nagypal   2012-02-27 22:33:18
Rednex!
A kimenő pillangószelepet miért zárod el? Ha egy hermetikusan zárt tűztérnél elzárod a bejövő levegőt akkor kimenni sem tud semmi. Ezért kormozódik az üveg széle. Ne zárd el! A gipszkarton tényleg felejtős.
kandallós   2012-02-27 12:23:52
Rednex!

Örülök, hogy bejött a Hit Line!
A három tényező is rendben, remélem ez sokat segít majd Másoknak a döntésben.
Pont a Hozzád hasonló hozzászóloknak köszönet, hogy működik az üzenőfal. Akik látják a lényeget: jó készülék, jól üzemeltetve és beüzemelve.
Egyetlen apróság, amivel nem teljesen vagyok kibékülve: a kőzetgyapot a kéményen. Meddig hőálló? Én mindig kerámia paplant javaslok, az az esetleges "brutál" üzemmódnak is elleneáll.
Ja, még egy: Tűzálló gipszkarton: ilyenről nem tudok. Tűzgátló van, de az sem hőálló!!!! Ne felejtsük: gipsz=max.40 fok!!!!!
rednex   2012-02-26 21:25:18
Üdv Mindenki! ma végre megvolt az első tesztüzeme a Hit Line (ZRT+P) tűzterű kandallónak. Kémény 8 m szerelt, 0.8 saválló belső, 5cm kőzetgyapot szigetelés, 0.8 külső saválló burkolat, elhúzás (könyök) csak a tűztér és a kémény becsatlakozás között kb. 50cm. Begyújtás: újságpapír, fenyő gyújtós, vékony akác, majd néhány vastagabb hasított (15%-os nedvességtartam) hasáb. Pillangószelep nyitva, elsődleges ill. rostély alatti levegő nyitva. Pillanat alatt begyúlt, majd rendesen kezdett égni, jókora hőt termelve, egyidejűleg a festék és a por rendesen kezdett ráégni, kürtő, tűztér mintegy „párologva” füstölte le magáról a nem odavalót..:)Megvártam hogy leégjen, majd vastag hasábokkal megraktam rendesen, kb amikor félig leégett elzártam minden bejövő és kimenő szabályzót, és láss csódát: gyönyörű kékes-zőldes lángok a fa felett 10-15 cm-re „lidércesen” lassan táncoltak!
Emberek! Hihetelen, sokat olvastam a különböző praktikákról, pillangószelep félig, elsődleges elzár, másodlagos vagy háromnegyedig stb. kicsit paráztam hogy hogyan fog működni, felejtő, bullshit.. szvsz. három fontos tényező van:
1. száraz fa
2. megfelelő kémény (nálam 180-as tűztér, 180-as, 8m kémény)
3. megfelelő külső levegő, lehetőleg a rostély szintje alatt.
Megvallom, kb 2 hónapig gyűjtöttem az infókat, véleményeket, tapasztalatokat, majd nekifogtam megépíteni életem első kandallóját, a designről annyit hogy ytong válaszfalba (mögötte monolit lépcsőfeljáró) lett beépítve, minimalista jellegű, válaszfal mögött kőrbe hőtükör saválló lemez, 5 cm távtartással, tűztértől 10cm-re lukacsos (10cm) válaszfal tégla, légbeömlők megfelelő méretben+ a lukacsos téglák alatt is kihagyva maradékhő leadását segítve. Mért hőfok (infrás mérő): tégla-tüztér felöli oldal: 110 fok, külső oldal 50fok, kürtő (könyök) feletti saválló 180 fok, mögötte a fal 40 fok. Szerintem fontos a hőterhelés kivédése..
Még annyit hogy első kőrben egy égő cigarettával „mértem” ki az áramlásokat, lényeges a viszonylag nagy hideg levegő (szoba) beömlő és a tűztér által felmelegített levegő „felső) kimenő mérete, ezért a tüzálló gipszkarton burkolatot is eszerint fogom méretezni majd…..hadd legyen megfelelő nyílás a meleg levegőnek..
Korom: az elején totál bekormozta a szép sárga samottot, de érdekes mód a folytonégés alatt ki is égette, mintegy eltünt a tüztér 70%-ról, az üveg felső ill odalsó részén viszont megjelent egy enyhe leheletnyi rárakódás, ez gondolom normális…még annyi hogy amikor megpiszkáltam a parazsat, a szoba felé mintha pernye jött volna ki felül..
Azt még nem tudom mennyire dobta meg a kéró (160nm ytong) hőmérsékletét, mert folyamatosan szellőztetni kellett a „friss” tűztér miatt, de hihetetlen élmény és látvány volt… a tűztér elött majd leégett a parókám, mögötte meg ontotta ki a meleget. Zárásképp annyit hogy nem a Kandallóstól rendeltem meg végül a tűzteret, de rengeteg információt kaptam telefonon, emailban ill az itt leírt tapasztalatok, hozzászólások alapján. lsd Nagypál, és sokan mások. Tartsuk életben ezt a fórumot, nagyon értékes!

üdv

red
kandallós   2012-02-17 14:32:35
Imoro!
Bocs, ezt nem tudtam. Ez a szám volt a készülék hátulján. Kérdezz rá az Aldiban, van-e esetleg még!
lmoro   2012-02-17 10:08:49
kandallós!
felhívtam őket, de ők csak a mérő szervizelésével/cseréjével foglalkoznak. kár, mert ha nálad bizonyított...
majd nézek valami mást.
üdv
kandallós   2012-02-17 08:39:41
Abakusz!

Inkább küldj egy emailt!
abakusz   2012-02-16 18:19:26
Köszönöm a választ.
Valami miatt nem ment át a felhasználónév.
Remélem most sikerül. Az email címet ide irjam, vagy küldjek egy mailt?
kandallós   2012-02-16 17:58:06
Sznhep!

Ezért nálunk az éves kötelező karbantartás díja egységes, az egész ország területén. Az is annyit fizet, aki Veresegyházán kéri, az is, aki mondjuk Békéscsabán.
És ezért használunk olyan készülékeket, amelyekben tökéletesen megbízunk, nem kell egy kallantyú miatt utazgatni.
Az én dolgom semmi esetre sem az, hogy eldöntsem, milyen készülék legyen beépítve. Csupán elmondom, melyik mire képes. A H&S kandallói nem rosszak, sőt jók. Én mégis Suprát tennék magamnak( mint ahogy azt is raktam).
Ilyen szigeteltségű házba én nem tennék be olyan készüléket, amely akár csak a másodlagos levegőt is bentről kapja.
A Supra felejtős ebből a szempontból.
kandallós   2012-02-16 17:52:10
Kedves Valaki!

OK, várom az email címet! Van 160-as csővel Hit Line, de az ne fog belemenni a 160-as Schiedelbe.
150-es kivezetésre lesz szükség, a két cső között pedig flexibilis csatlakozásra. Ez az előírás, hogy ne repedjen a samottcső.
A kicsi Hit line névleges teljesítményben 10 kW, folytonégőben száraz fával 3 körüli.
Szerintem ez nem lesz sok.
Nagypál háza 4 kW hőveszteségű, Ő egy nagy Hit Line-t használ.
sznhep   2012-02-16 14:53:42
Kedves Kandallós!
A válaszod köszönöm. Nem hermetikusan zártak, a másodlagos levegőt bentről veszi, de nem is követelmény a hermetikus zárás, ha anékül is működik. A mi házunk a redőnyök miatt nem lehet passzív, de azért félek, hogy nem lenne meg az a levegőmennyiség, ami egy kandallónak kell. így ha jön kívülről is egy kicsi, meg belülről is, akkor működhet rendesen. A HS-ban samott van, legalábbis amit mi kinéztünk, és folyamatos üzemre tervezték a papír szerint. Még nem vetettük el a Suprát sem, de nehéz dönteni. Egy mercédesz az mercédesz, de a 18 éves suzukink is elvisz A-ból B-be, és mindezt olcsóbban. Viszont egy kispolski még az A-ból B-be szállítást sem mindig tudta maradéktalanul teljesíteni, ezért ez a kategóra kályhában sem jöhet szóba. Szóval a kályhában is keresem a közép-kategóriát, mert az anyagi lehetőségek korlátozottak. A távolság miatti többlet beépítés költség még viselhető lenne, de az esetleges karbantartások, javítások esetén ugyanez a többletköltség jelentkezik, ha messziről keresek kályhást. Nem úgy van, hogy beugrik, és megnézi mi a gond, hanem egy egész napja elmegy az utazással, és lehet, hogy csak egy kis "pöcköt" kell átállítani. Na, még töröm a fejem és olvasgatok. Az eddigi infókat köszönöm.
   2012-02-16 13:05:17
Kedves Kandallós!
Egy ideje már olvasgatom a fórumot, s mivel döntés előtt állok, hát szeretnék egy pár tanácsot kérni.
Tavaly nyáron felépült a családi házunk, helyileg Erdélyben, a Székelyföldön, Csíkszereda mellett egy falucskában. A ház extra szigetelésű, magyarországon gyártott Baucell passzívház elemekből épült, kívül 20 cm, belül pedig 5 cm grafitos Neopor szigeteli a 15 cm-es vasbeton falakat. Lakószint fölött beépítetlen padlás, a padlás szigetelése 30 cm cellulóz + 45 mm-es fenyőfapadló. Lakófelület kb. 150 négyzetméter. Egyelőre még padló nincs, de az is extra szigetelést kapna. A ház geometriai középpontjában van egy Schiedel Uniplus 160 mm belső átmérőjű kémény. Erre a kéményre szeretnénk egy folytonégő kandallót építeni.
A kandalló a nappali és a konyha (egy légtér) légterében van és lenne egy közös fala a hálószobával, tehát ezeket simán kifűtené. Mi azt szeretnénk, hogy a teljes lakást ezzel fűtsük ( +2 fürdő + 2 gyerekszoba + 1 vendégszoba), ezért légfűtő rendszer lenne kiépítve, úgy, hogy a szellőztetést is ezzel a rendszerrel lehessen megoldani. A Winwatt programmal kiszámított hőigénye a háznak 3 Kw alatt van, kinti -20 fokos vagy az alatti hömérséklet (nálunk télen ilyen elég gyakran van) esetében, igaz nulla filtrációs veszteség mellett. Az általam kiszemelt kandallóbetét egy Hit Line lenne, ebből is a legkisebb méret. Kérdéseim a következőek:
1. Készül-e Hit Line 160 mm-es füstcső csatlakozóval?
2. A legkisebb méretű betét nem-e fogja túlfűteni a lakást?
3. Szeretnék árajánlatot kérni egy ilyen betétre, privátban az email címemre és ebben jó lenne, ha írnál a fizetési feltételekről, átvételi lehetőségekről és határidőkről.

Előre is köszönöm.
kandallós   2012-02-16 12:30:58
Caran!
Megint köszönöm. Reálisan nézve mondjuk egy Győri építés olyan 25-28.000.- forint plussz költség, nálunk.
Egy erdélyi az már 70-80.000.-, de rajtunk nem múlik, mi bárhova elmegyünk. Mint ahogy hozzánk is sokan eljönnek, igen messziről.

És a Supra, az tényleg Supra, ebben is egyet értünk!
kandallós   2012-02-16 12:27:54
Sznhep!

A H&S a másodlagos levegőt is kintről veszi? Hermetikusan zárt?
Mindig is azt állítottuk, hogy égésminőségben nagyon jók ezek is. De kiképzésük miatt fűtésre nehezen tudom elképzelni: jellemzően vermikulit bélés, kicsi égéstér, óriási üvegfelületek,...
Óvatosan kell rakni a vermikulit miatt, keveset lehet beletenni, relatíve kicsi a hőleadó felülete....
A Supra égésminőségben hasonló, de: kifejezetten fűtésre lett tervezve: nincs vermikulit bélés az égéstérben (nem az agyonszigetelés miatt magas a tűztérhőmérséklet!), óriási az égéstér is, az ajtaja is, a hamuzófiók is, nagyok és vízszintesek a hőleadó felületek...

Viszont a 180-as kémény nagy, ezt tudnunk kell.

A külső levegő egyébként magában szerintem nem sokat ér. Folytonégő üzemmódban óránként 8-10 köbméter levegő, amit elhasználunk, max. Ez nem jelent gondot, mert ennyi mindig bejut egy épületbe. (Kivéve A+ és feljebb kategória).
A gondot a kémény, a szagelszívó, a szellőztetőberendezés, a kandalló, a központi porszívó... összehangolása jelenti.
A külső levegő fogadás nem garancia arra, hogy nem lesz koromszag a lakásban!
A hermetikusan zárt (elsődleges, másodlagos, harmadlagos levegő is kintről érkezik, szabályozottan) esetleg igen. De attól ne várjunk csodát, hogy az elsődlegesnek van fent egy csonk!!!
Caran   2012-02-15 19:22:34
Csak ezért ne mondjál le a kandallóról. Minden valamirevaló kivitelező országosan dolgozik. Persze ez neked plusz költség, de szerintem annyira nem vészes.
Ha mégis kályha, akkor én biztosan Supra-t választanék, hiába írnak akármit is bizonyos katalógusokban. A Supra az Supra.
sznhep   2012-02-15 18:01:57
Kedves Kandallós!
Kályhával kapcsolatosan kérdezném, mert úgy néz ki nem kandalló helyett inkább egy kész kályhát veszünk, mert a környékünkön még nem találtunk olyan kályhást, akire rábíznám a kandalló beépítést (vidék). Kályhák kapcsán a supra suprathermes kályháit néztem, de mintha kis füscső csatlakozásaik lennének. (Nekünk 18-as schiedel uni van) A kályhák nem használnak külső levegőt, többnyire 10 kw körüli teljesítményük és 75 % körüli a hatásfokuk. Ehhez képest nézegettem a Haas Sohn kályháit, melyek szinte mind külső levegősök, és max. 8 kw-osak, de sok ennél inkább kisebb. Kis tűzterük van, de 81 %-os hatásfokot, és alacsony károsanyag kibocsátást írnak a katalógusban, és mondjuk amit kinéztem folytonégő szintén. Meg van náluk is a kettős égés és a tiszta üveg "öblítés" is. A kérdésem, hogy ezek a különbségek a gyakorlatban mit jelentenek? A kisebb teljesítmény a külső levegő bevezetéssel függ össze? És ez eredményez nagyobb hatásfokot? Mivel tud többet a supra kályha? (Nekünk nem feltétlenül kell nagy teljesítményű, mert elég jól szigetelt a házunk van.)


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: