Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/folytonego/adat.php on line 20
Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
   2015-02-07 14:24:44
Boroke!
Kedves Boróka!
Bár Pantherm készüléket soha nem építettünk be, de ami bizonyos: az alaptípusok (nagyjából 300.000.- forint alatti ár) nem zárt égésterûek, azaz a másodlagos levegõt a lakásból kapják. (más szóval: ÁLLANDÓ összeköttetésben vannak a lakás levegõjével). Ebbõl kifolyólag ezeknél tök normális, ha néha visszajön belõlük a füst, a szag. Körülmények függvényében, természetesen. A külsõ légbevezetõ csövük elég picike, teljesítményükhöz mérten. Ami érthetõ, hiszen rendes mûködés mellett a lakásból is használnak levegõt. Amit viszont megfelelõ mennyiségben után kell pótolni. Ha ezt nem tesszük, akkor lakáson belül lecsökkenhet a légnyomás, ami visszaáramláshoz vezethet. Erre utal az is, hogy bizonyos ideig tartó tüzelés után jelentkezik a dolog. Próbáljanak meg ilyenkor egy ablakot legalább bukóra kinyitni a kandalló helységében. Ettõl javulhat a helyzet.
Negatív légnyomást okozhat a kandallón kívül egy páraelszívó, egy ventilátoros szellõztetés, egy központi porszívó, szárítógép...
Gondot, nagy gondot jelent továbbá a hõdob. Amennyiben ez ész és méretezés nélkül kerül beépítésre, akkor több kárt okoz, mint amennyi haszna van. Ugyanis ha túlzottan lehûl a kéménybe lépõ füstgáz, akkor rosszabb esetben tönkremegy a kémény (ez különösen samottcsöves kéményekre igaz). Kevésbé rossz esetben pedig "csak" a kandalló mûködése nem lesz kielégítõ a megfelelõ huzat hiányában. Hideg kéményben ugyanis nem lesz huzat. Egy nem megfelelõen méretezett hõdob pedig megakadályozhatja a kémény üzemi hõmérsékleten tartását.
Tudni kellene, lett-e végezve bármilyen számítás a hõdob beüzemelése elõtt. Ha nem, akkor az komoly hiba. Mindenképpen érdemes lenne egy huzatmérést kérni, és a kivitelezõnél reklamálni a dolog miatt. A huzatmérés azonnal megmutatja, hol a probléma.
Ha szigetelni fognak, fel kell rá készülni, hogy a kandallót nem nagyon tudják majd használni, mert a nappaliban olyan hõséget teremt, amit nehéz lesz elviselni. Óriási teljesítményû készülék lett választva, amit a jó mûködés és a hõdob miatt névlegeshez közeli teljesítményen tudnak jól használni. Szigetelés után a nappalijuk hõigénye max.2-3 kW lesz. Ezzel szemben 8-9 kW körül fog produkálni a kandalló. Ide. Meg jut elszállítható meleg a többi helységbe, úgy 5-8 kW körül.
Így, elmondás alapján, nem tartom egy jól átgondolt rendszernek az egészet. Ha pontosabban ismerném a lakást, a kéményt, a kiépítést, légelvezetéseket, akkor persze többet tudnék mondani. Így, most ezek az elsõ problémák, amiket látok.
Javaslat, a helyzet teljes ismerete nélkül: 1. Állandó levegõ utánpótlást biztosítani a nappaliba. 2. Kiiktatni a méretezés nélküli hõdobot, és 3. Névleges teljesítmény körül használni a kandallót (kb. 15 kW, azaz óránként 4-5 kg fát eltüzelni benne).
Ez a három dolog együtt egészen bizonyosan segít a probléma megoldásában.
boroke   2015-02-05 11:27:37
Kedves Kandallós!

Helyi szakember javaslatára kb. 60 négyzetméteres (4 szoba + fürdô, konyha) családi házunk fûtésére Pantech Evo 80 kandallót vettünk és szereltünk be két szoba közé, a többi helységbe pedig szigetelt csöveken vezetjük át a meleget. A kandallóhoz illô új szigetelt kéményt + hôdobot is beszerltünk.
A ház igen régi, nem sok hôszigetelés, de vastag falak.
A problémánk a következô: a begyújtás alatt mindent nyitunk (égéslevegô maximumon, és a kémény is nyitva, mivel az ajtó nyitva), a használati utasítás szerint az ajtót a begyújtás után kb. 5 - 10 percig nyitvahagyjuk. Ezután várunk míg a fa leég. Itt kezdôdik a probléma, ha ugyanis a kéményt egy idô után elzárjuk, akkor elfojtja a tüzet és jön a füst (ami a legrosszabb, hogy a zárt ajtón is vissza...). A levegô az égéshez a megadott átmérôjû csôvel került bevezetésre, és a fánk is száraz (3 éves), tehát ezek nem igazán lehetnek a probléma forrásai.
Kérdésünk az lenne, hogy a kéményt meddig kell/kellene nyitvahagyni, mitôl lehet ez a probléma? A füst fôleg akkor jelentkezik, mikor már az elsô adag leégett, és után a parázsra helyeznénk a kövekezô fát.
Illetve normális az, hogy a füst a zárt ajtón keresztül is visszajön? Ùgy gondoljuk, hogy az enm lehet az optimális, ha végig nyitott kéménnyel fûtünk.
Tudna valamilyen jasavlatot a problémánkra?
Köszönettel: Kilár Boróka
kandallós   2015-01-14 19:18:08
Kedves Gábor!

Igen, van ahol ezen a néven árulják.
Igen, meg tudja nézni beépítve, bár sajnos nem mûködõen.
gabor   2015-01-14 13:11:17
Köszönöm a választ!
Az RH40, a Romotop 075-ös betétje?
Ez megtekinthetõ a bemutatóteremben?

kandallós   2015-01-09 20:46:39
Kedves Gábor!

Az Ön által leírt lakásba jelenleg két típust mernék javasolni, amely passzol a kéményhez, a külsõ levegõ bevezetéshez, a hõigényhez.
A 160-as RH40-es típusa, ez utóbbi dupla üvegezéssel, hogy az üvegen keresztül sugárzó hõ mennyiségét lényegesen csökkenteni tudjuk.
Ezen készülékekkel elkerülhetõ a brutális túlfûtés.
Más, erre alkalmas készüléket jelenleg nem ismerek.
Sajnos a Taranisnak sem, illetve az R40H-nak sem kedvez a jelenlegi Euró árfolyam.
Elõzõ 600.000.- forint felett jár árban. Cserébe normál méretû (66 cm széles, 56 cm magas) méretû ajtófelületet kapunk. Ez egy picit ugyan csalóka, mert a nagy ajtó mögött pici égéstér bújik meg, ennek megfelelõen pici tûz látvánnyal. Az ajtó 2/3 része bizony sajnos csak dekor üveg, feketére festve.
Látványra jóval kisebb készülék az RH 40. Ennek állított formátumát szokni kell, modernebb kandallók építésére ideális. Teljesítménye, szabályozhatósága, a tûz látványának biztosítása szempontjából szerintem nagyságrendileg a Taraniséhoz hasonló. Ára valamivel 300.000.- forint felett van, dupla üveges változatban.
Elõbbi kinézetre talán az 50 nm-es helységben jobban mutat, bár az Ön által leírt felhasználásra kicsit drága, utóbbi picit kicsinek tûnhet egy ekkora térbe, de figyelembe véve a használatot, lényegesen jobb ár-érték arányt képvisel.
gabor   2015-01-08 18:48:00
Kedves Kandallós!
A tanácsát szeretném kérni, hogy milyen típusú kandalló betétet ajánl. Esténkénti alkalomszerû használatra kellene a tûz látványa és melege miatt, nem fõfûtésre. Egy alacsony energiaigényû házba kerülne, kb 50nm-nyi nappali+konyha légtérbe. A teljes ház ~140nm, 3kW teljes hõigénnyel. A kémény uniplus 160as, 7m magassággal. Olvastam korábbi tanácsait, viszont ott nem találtam ilyen kémény méretet. Fontos hogy a lakás levegõjétõl teljesen függetlenül üzemelhessen, ugyanis központi szellõztetõ is mûködik a lakásban, 110es levegõbevezetés van kialakítva.
Köszönettel,
Gábor
kandallós   2015-01-05 17:10:09
K. Péter!

Elõször is BÚÉK!
Másodszor elnézést a késedelmes válaszért.
Harmadszor pedig le a kalappal az Ön háza elõtt. Ennek a hõigénye valóban minimális.
Ehhez mérten kellene kályhát is választani. Sajnos itt megnehezíti a dolgot a 200-as kémény.
A kályhák többségének ugyanis 150 mm-es a füstcsöve, és 125 mm-es a betáplált levegõ nyílása. Ez annyit jelent, hogy a 200-as csõbe lépvén olyan szinten lecsökken majd a füst áramlása, hogy az gondot jelenthet. A begyújtást egész biztosan megnehezíti majd.
Esetleg a Romotop Rian N típusát tudom javasolni.
K.Péter   2014-12-16 20:10:14
Tisztelt Cím!

Korábban már írtam, hogy építkezni fogok és milyen paraméterekkel fog rendelkezni aház. Nos a ház elkészült: 38-as tégla + 20 cm dryvit a falakon, 10 cm dryvit a lábazaton, 18 cm polisztirol az aljzatban (a lábazat felé "erõsödve") a szarufák között 30 cm gyapot. 84 nm az alsószint, és ugyanennyi a tetõrér, de az jószerével az alsõszint melegétõl átlangyosodik. Az elõbbi paraméterek alapján olyan kályhán (és nem kandallón, mert nem akarom körbeépíteni) töröm a fejem, aminek van külsõ levegõ beveztése. A kémény leier 200-as slk.

Jelenleg egy 6 kw-os wamsler mátrával fûtök fabrikett felhasználásával, ami teljesen tökéletes, de idõvel valami komolyabbra szeretném cserélni, amit megpakolhatok és a levegõbekötés miatt nem kell annyira figyelnem rá.

Köszönettel!
kandallós   2014-12-13 18:44:21
Fûtés!

Tisztelt Asszonyom!

A lignitet nem szoktuk javasolni kandallóba, fõleg nem folytonégõbe.
Bár valamivel olcsóbb a fánál (néha sokkal), de:
- jellemzõen vizes
- nagyon magas kéntartalma nem tesz jót a kandallónak, kéménynek
- magas salakképzõdéssel jár a használata.

Szóval ezekkel szembe csak az ár. Nem biztos, hogy megéri.
Fûtés   2014-12-13 11:37:40
Tisztelt Cím! Szeretném kérdezni, hogy a LIGNITE tüzelõanyagot javasolják-e kandallóba? Köszönöm a választ! Üdv: Hauszer Jánosné
kandallós   2014-12-11 09:22:27
Robert30!

Bocsánat, hogy megvárakoztattam!
A vizes fa (bármilyen is legyen az, de legalább 2 éve kivágott fával érdemes tüzelni) bõven okozhatja a problémát.
A gond az, hogy a nedvesség elpárologtatása nagyon lecsökkenti az égéstér és ezzel a füstgáz hõmérsékletét. Ez okozhatja a jelenséget.
Okozhatja a helytelen beüzemelés is, hiszen ha 60 foknál hidegebb vizet engedünk vissza a kazánba, az ugyanezt idézi elõ. A készülék kátrányosodása mellett, ami pedig az Ön berendezését fogja tönkretenni.
Robert30   2014-12-03 15:27:58
Tisztelt szerkesztõ!

Olyan "problémám" van hogy idén szereltettük be a központi fûtést ( 25 KW vegyes tüzelésû kazán). Semmi gondom nincs vele, viszont furcsa módon begyújtás után 1-2 órával is intenzíven füstöl a kémény. Nincs elzárva a kazán csak ha már eléri a 75C fokot a víz. Elvileg kap elég huzatot alulról. A fa nem a legszárazabb az tény, de ez okozhat ilyen jellegû problémát? A kémény magassága megfelelõ, keresztmetszetét nem tudom 15x15 cm. A kéményjáratok ki vannak pucolva. Mi lehet a gond?
kandallós   2014-12-01 09:44:34
Kedves Tamás!

Személyes tapasztalatom (6 év Radecos kandalló üzletág vezetõként), hogy a fûtésszerelõk lebeszélni akarják az embert. Nem értem az indokokat. Az általam ajánlott berendezés éppen az Ön által leírt épületekhez lett kifejlesztve, tehát abban tökéletesen tudna mûködni. Javasolnám még egy kör futását ebben a témában, és ne hagyja magát lebeszélni, csakis a számításokkal alátámasztott érveket vegye figyelembe. Ez a kandalló erre való, ezért dolgozott rajta több mérnök, több éven át. Tény, hogy nem teszi egyszerûbbé a fûtési rendszert, de mûködtetése abszolút megoldható, takarékos, kényelmes és biztonságos. Az is tény, hogy gyakorlattal rendelkezõ, nagy tudású szakember kell a helyes betervezéséhez. A beüzemelés a kész tervek alapján már nem gond. A tervezésre fordított idõt és pénzt azonban mindenképpen bele érdemes tenni egy ilyen rendszerbe. Sajnos nem sokan szeretik, sem Megrendelõi, sem Tervezõi oldalról. A Megrendelõnek az árral, a Tervezõnek pedig sajnos sokszor a bonyolultsággal van gondja. Tény, hogy ez a dolog nem vezérelhetõ meg egy számítógéppel, ide józan ész kell, meg gyakorlati tudás. Pedig megéri, mert utolérhetetlen rendszert kaphatunk!
A másik megoldás a légfûtés, amire én nem szeretem a külön csövezést. Ez is megoldható, de sokkal komfortosabb a dolog, ha a megépítendõ szellõztetõ berendezés kezeli le a kandalló melegét. Már olyan berendezések is elérhetõek, amelyek a kandalló meleg levegõjének segítségével akár használati melegvizet is képesek elõállítani.
A Romotop R70DS berendezését javaslom, amely dupla üveges, és a belsõ üveg speciális hõvisszaverõ bevonatot kapott.
Magam ellen fogok beszélni, de a többrétegû üveg semmi esetre sem alkalmas a gyermekek védelmére. Még a 3 rétegû sem, és még abban az esetben sem, ha a legbelsõ réteg hõvisszaverõ. KB.1 órás használat után mindhárom variáció (1-2-3 üveg) forró lesz. Tudom, sokan árulják ezzel a felkiáltással az ilyen készülékeket, de ahogy az sem igaz, hogy egy folytonégõ kandallóban egy megrakással 10 órát ég a tûz, úgy az sem igaz, hogy ezek a berendezések megvédenek az égési sérülésektõl.
Ami tény, hogy az üvegen keresztül sugárzó hõ tartományban leadott teljesítményt képesek brutálisan (kb. a felére) csökkenteni, ezzel pedig:
1. elejét veszik a nappali brutális túlfûtésének
2. lényegesen növelik a tûztér hõmérsékletet, ami többszörös elõnyt jelent nekünk:
a) a magas tûztérhõmérséklet tökéletesebb égést, kevesebb szennyezõanyag kibocsátást jelent
b) a tisztább és magasabb hõmérsékletû égés kevesebb lerakódást eredményez a készülékben és a kéményben is
c) szinte irreális módon megnõ az elcsatornázható meleg mennyisége
d) az eddig megszokott kellemetlenség, miszerint a kandalló közelében irtózatos meleg van, de tõle távolabb már szinte zavaróan hideg- teljesen megszûnik.
Kíváncsi gyerkõcök védelmére azonban nem jó. Felülete nem lesz 2-300 fokos, csak 100-130, de ez a gyermekek pici kezeinek ugyanúgy nem a legjobb hõfok.
Tamás   2014-12-01 08:33:34
Kedves Kandallós!

Közben beszéltem épületgépésszel is, és nagyon lebeszéltek errõl az összekötésrõl. Bár én Bypass ággal gondoltam megoldani a 35 - 70°C közötti hõfoklépcsõ megoldását pont a kátrányosodás miatt, de mivel nem vagyok szakmabeli inkább hiszek a szakembereknek :). Nem vízteres kandallóból milyen típust tudna ajánlani, ami meg tudná állni a helyét a lent leírt lakásban, mint alternatív fûtési rendszer? Ez a funkció nagyon fontos lenne nekem, mert design és életérzés mellett emiatt is tervezek ilyen kandallót. Ha jól tudom valamilyen csõrendszerrel elviekben el lehet szállítani a meleg levegõt a többi szobába,ami nem határos a kandallóval. Ezeknek a csöveknek milyen típusúnak kell lenni? Van valami leírás róluk, hogy hogyan kell méretezni illetve beépíteni õket? A több rétegû üveggel mindenképpen számolok, mert gyerek is van a családban, ráadásul elég kíváncsi típus, és szeretném megkímélni egy nagyon kellemetlen tapasztalattól. :)
kandallós   2014-11-30 18:42:16
Kedves Tamás!

Köszönjük megkeresését.
Nem egyszerû a dolog, hiszen a központi fûtést ellátó készülékek döntõ többsége nem való ilyen épületbe.
Ahhoz ugyanis, hogy ezek elegendõ meleg vizet produkáljanak, névlegeshez közeli teljesítményen kell, hogy mûködjenek. Sokan nem figyelnek rá, hogy egy ilyen kandallóba 60 foknál hidegebb vizet nem lenne szabad visszaforgatni, mert ez kátrányosodáshoz vezet. Az pedig minden gyártónál garancia megvonást jelent.
Szóval a 60 fokos visszatérõ vízhõmérséklet legalább 70 fokos elõremenõt feltételez. Ez pedig névleges teljesítmény körüli használatot jelent. Ilyen üzem mellett a nappaliban sugárzó hõ tartományban kb. 5-8 kW meleget fog produkálni a kandalló. Egy olyan nappaliban, amelynek a hõigénye 1-3 kW körüli lehet. Azaz 2-4-szeres túlfûtéssel kell számolni, ami nagyjából elviselhetetlenné teszi majd a kandalló használatát.
Olyan berendezés jöhet szóba, amely sugárzó tartományban a nappali felé szinte semennyi hõt nem ad le, azaz
1. a készüléktest teljesen szigetelt
2. a berendezés minimum dupla, de ideális esetben tripla üvegezést kap, amelyek közül a belsõ hõvisszaverõ réteggel ellátott

Ez a két pont lehet az, ami kulcsfontosságú a mi esetünkben.

Természetesen az Ön épületébe csak olyan kandalló kerülhet be, amely a mûködéséhez szükséges levegõ 100%-t a lakáson kívülrõl kapja.
Ezeknek a tulajdonságoknak a Romotop KV 025W típusa felel meg.


A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: