Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
   2015-02-07 14:24:44
Boroke!
Kedves Boróka!
Bár Pantherm készüléket soha nem építettünk be, de ami bizonyos: az alaptípusok (nagyjából 300.000.- forint alatti ár) nem zárt égésterűek, azaz a másodlagos levegőt a lakásból kapják. (más szóval: ÁLLANDÓ összeköttetésben vannak a lakás levegőjével). Ebből kifolyólag ezeknél tök normális, ha néha visszajön belőlük a füst, a szag. Körülmények függvényében, természetesen. A külső légbevezető csövük elég picike, teljesítményükhöz mérten. Ami érthető, hiszen rendes működés mellett a lakásból is használnak levegőt. Amit viszont megfelelő mennyiségben után kell pótolni. Ha ezt nem tesszük, akkor lakáson belül lecsökkenhet a légnyomás, ami visszaáramláshoz vezethet. Erre utal az is, hogy bizonyos ideig tartó tüzelés után jelentkezik a dolog. Próbáljanak meg ilyenkor egy ablakot legalább bukóra kinyitni a kandalló helységében. Ettől javulhat a helyzet.
Negatív légnyomást okozhat a kandallón kívül egy páraelszívó, egy ventilátoros szellőztetés, egy központi porszívó, szárítógép...
Gondot, nagy gondot jelent továbbá a hődob. Amennyiben ez ész és méretezés nélkül kerül beépítésre, akkor több kárt okoz, mint amennyi haszna van. Ugyanis ha túlzottan lehűl a kéménybe lépő füstgáz, akkor rosszabb esetben tönkremegy a kémény (ez különösen samottcsöves kéményekre igaz). Kevésbé rossz esetben pedig "csak" a kandalló működése nem lesz kielégítő a megfelelő huzat hiányában. Hideg kéményben ugyanis nem lesz huzat. Egy nem megfelelően méretezett hődob pedig megakadályozhatja a kémény üzemi hőmérsékleten tartását.
Tudni kellene, lett-e végezve bármilyen számítás a hődob beüzemelése előtt. Ha nem, akkor az komoly hiba. Mindenképpen érdemes lenne egy huzatmérést kérni, és a kivitelezőnél reklamálni a dolog miatt. A huzatmérés azonnal megmutatja, hol a probléma.
Ha szigetelni fognak, fel kell rá készülni, hogy a kandallót nem nagyon tudják majd használni, mert a nappaliban olyan hőséget teremt, amit nehéz lesz elviselni. Óriási teljesítményű készülék lett választva, amit a jó működés és a hődob miatt névlegeshez közeli teljesítményen tudnak jól használni. Szigetelés után a nappalijuk hőigénye max.2-3 kW lesz. Ezzel szemben 8-9 kW körül fog produkálni a kandalló. Ide. Meg jut elszállítható meleg a többi helységbe, úgy 5-8 kW körül.
Így, elmondás alapján, nem tartom egy jól átgondolt rendszernek az egészet. Ha pontosabban ismerném a lakást, a kéményt, a kiépítést, légelvezetéseket, akkor persze többet tudnék mondani. Így, most ezek az első problémák, amiket látok.
Javaslat, a helyzet teljes ismerete nélkül: 1. Állandó levegő utánpótlást biztosítani a nappaliba. 2. Kiiktatni a méretezés nélküli hődobot, és 3. Névleges teljesítmény körül használni a kandallót (kb. 15 kW, azaz óránként 4-5 kg fát eltüzelni benne).
Ez a három dolog együtt egészen bizonyosan segít a probléma megoldásában.
boroke   2015-02-05 11:27:37
Kedves Kandallós!

Helyi szakember javaslatára kb. 60 négyzetméteres (4 szoba + fürdô, konyha) családi házunk fûtésére Pantech Evo 80 kandallót vettünk és szereltünk be két szoba közé, a többi helységbe pedig szigetelt csöveken vezetjük át a meleget. A kandallóhoz illô új szigetelt kéményt + hôdobot is beszerltünk.
A ház igen régi, nem sok hôszigetelés, de vastag falak.
A problémánk a következô: a begyújtás alatt mindent nyitunk (égéslevegô maximumon, és a kémény is nyitva, mivel az ajtó nyitva), a használati utasítás szerint az ajtót a begyújtás után kb. 5 - 10 percig nyitvahagyjuk. Ezután várunk míg a fa leég. Itt kezdôdik a probléma, ha ugyanis a kéményt egy idô után elzárjuk, akkor elfojtja a tüzet és jön a füst (ami a legrosszabb, hogy a zárt ajtón is vissza...). A levegô az égéshez a megadott átmérôjû csôvel került bevezetésre, és a fánk is száraz (3 éves), tehát ezek nem igazán lehetnek a probléma forrásai.
Kérdésünk az lenne, hogy a kéményt meddig kell/kellene nyitvahagyni, mitôl lehet ez a probléma? A füst fôleg akkor jelentkezik, mikor már az elsô adag leégett, és után a parázsra helyeznénk a kövekezô fát.
Illetve normális az, hogy a füst a zárt ajtón keresztül is visszajön? Ùgy gondoljuk, hogy az enm lehet az optimális, ha végig nyitott kéménnyel fûtünk.
Tudna valamilyen jasavlatot a problémánkra?
Köszönettel: Kilár Boróka
kandallós   2015-01-14 19:18:08
Kedves Gábor!

Igen, van ahol ezen a néven árulják.
Igen, meg tudja nézni beépítve, bár sajnos nem működően.
gabor   2015-01-14 13:11:17
Köszönöm a választ!
Az RH40, a Romotop 075-ös betétje?
Ez megtekinthető a bemutatóteremben?

kandallós   2015-01-09 20:46:39
Kedves Gábor!

Az Ön által leírt lakásba jelenleg két típust mernék javasolni, amely passzol a kéményhez, a külső levegő bevezetéshez, a hőigényhez.
A 160-as RH40-es típusa, ez utóbbi dupla üvegezéssel, hogy az üvegen keresztül sugárzó hő mennyiségét lényegesen csökkenteni tudjuk.
Ezen készülékekkel elkerülhető a brutális túlfűtés.
Más, erre alkalmas készüléket jelenleg nem ismerek.
Sajnos a Taranisnak sem, illetve az R40H-nak sem kedvez a jelenlegi Euró árfolyam.
Előző 600.000.- forint felett jár árban. Cserébe normál méretű (66 cm széles, 56 cm magas) méretű ajtófelületet kapunk. Ez egy picit ugyan csalóka, mert a nagy ajtó mögött pici égéstér bújik meg, ennek megfelelően pici tűz látvánnyal. Az ajtó 2/3 része bizony sajnos csak dekor üveg, feketére festve.
Látványra jóval kisebb készülék az RH 40. Ennek állított formátumát szokni kell, modernebb kandallók építésére ideális. Teljesítménye, szabályozhatósága, a tűz látványának biztosítása szempontjából szerintem nagyságrendileg a Taraniséhoz hasonló. Ára valamivel 300.000.- forint felett van, dupla üveges változatban.
Előbbi kinézetre talán az 50 nm-es helységben jobban mutat, bár az Ön által leírt felhasználásra kicsit drága, utóbbi picit kicsinek tűnhet egy ekkora térbe, de figyelembe véve a használatot, lényegesen jobb ár-érték arányt képvisel.
gabor   2015-01-08 18:48:00
Kedves Kandallós!
A tanácsát szeretném kérni, hogy milyen típusú kandalló betétet ajánl. Esténkénti alkalomszerű használatra kellene a tűz látványa és melege miatt, nem főfűtésre. Egy alacsony energiaigényű házba kerülne, kb 50nm-nyi nappali+konyha légtérbe. A teljes ház ~140nm, 3kW teljes hőigénnyel. A kémény uniplus 160as, 7m magassággal. Olvastam korábbi tanácsait, viszont ott nem találtam ilyen kémény méretet. Fontos hogy a lakás levegőjétől teljesen függetlenül üzemelhessen, ugyanis központi szellőztető is működik a lakásban, 110es levegőbevezetés van kialakítva.
Köszönettel,
Gábor
kandallós   2015-01-05 17:10:09
K. Péter!

Először is BÚÉK!
Másodszor elnézést a késedelmes válaszért.
Harmadszor pedig le a kalappal az Ön háza előtt. Ennek a hőigénye valóban minimális.
Ehhez mérten kellene kályhát is választani. Sajnos itt megnehezíti a dolgot a 200-as kémény.
A kályhák többségének ugyanis 150 mm-es a füstcsöve, és 125 mm-es a betáplált levegő nyílása. Ez annyit jelent, hogy a 200-as csőbe lépvén olyan szinten lecsökken majd a füst áramlása, hogy az gondot jelenthet. A begyújtást egész biztosan megnehezíti majd.
Esetleg a Romotop Rian N típusát tudom javasolni.
K.Péter   2014-12-16 20:10:14
Tisztelt Cím!

Korábban már írtam, hogy építkezni fogok és milyen paraméterekkel fog rendelkezni aház. Nos a ház elkészült: 38-as tégla + 20 cm dryvit a falakon, 10 cm dryvit a lábazaton, 18 cm polisztirol az aljzatban (a lábazat felé "erősödve") a szarufák között 30 cm gyapot. 84 nm az alsószint, és ugyanennyi a tetőrér, de az jószerével az alsőszint melegétől átlangyosodik. Az előbbi paraméterek alapján olyan kályhán (és nem kandallón, mert nem akarom körbeépíteni) töröm a fejem, aminek van külső levegő beveztése. A kémény leier 200-as slk.

Jelenleg egy 6 kw-os wamsler mátrával fűtök fabrikett felhasználásával, ami teljesen tökéletes, de idővel valami komolyabbra szeretném cserélni, amit megpakolhatok és a levegőbekötés miatt nem kell annyira figyelnem rá.

Köszönettel!
kandallós   2014-12-13 18:44:21
Fűtés!

Tisztelt Asszonyom!

A lignitet nem szoktuk javasolni kandallóba, főleg nem folytonégőbe.
Bár valamivel olcsóbb a fánál (néha sokkal), de:
- jellemzően vizes
- nagyon magas kéntartalma nem tesz jót a kandallónak, kéménynek
- magas salakképződéssel jár a használata.

Szóval ezekkel szembe csak az ár. Nem biztos, hogy megéri.
Fűtés   2014-12-13 11:37:40
Tisztelt Cím! Szeretném kérdezni, hogy a LIGNITE tüzelőanyagot javasolják-e kandallóba? Köszönöm a választ! Üdv: Hauszer Jánosné
kandallós   2014-12-11 09:22:27
Robert30!

Bocsánat, hogy megvárakoztattam!
A vizes fa (bármilyen is legyen az, de legalább 2 éve kivágott fával érdemes tüzelni) bőven okozhatja a problémát.
A gond az, hogy a nedvesség elpárologtatása nagyon lecsökkenti az égéstér és ezzel a füstgáz hőmérsékletét. Ez okozhatja a jelenséget.
Okozhatja a helytelen beüzemelés is, hiszen ha 60 foknál hidegebb vizet engedünk vissza a kazánba, az ugyanezt idézi elő. A készülék kátrányosodása mellett, ami pedig az Ön berendezését fogja tönkretenni.
Robert30   2014-12-03 15:27:58
Tisztelt szerkesztő!

Olyan "problémám" van hogy idén szereltettük be a központi fűtést ( 25 KW vegyes tüzelésű kazán). Semmi gondom nincs vele, viszont furcsa módon begyújtás után 1-2 órával is intenzíven füstöl a kémény. Nincs elzárva a kazán csak ha már eléri a 75C fokot a víz. Elvileg kap elég huzatot alulról. A fa nem a legszárazabb az tény, de ez okozhat ilyen jellegű problémát? A kémény magassága megfelelő, keresztmetszetét nem tudom 15x15 cm. A kéményjáratok ki vannak pucolva. Mi lehet a gond?
kandallós   2014-12-01 09:44:34
Kedves Tamás!

Személyes tapasztalatom (6 év Radecos kandalló üzletág vezetőként), hogy a fűtésszerelők lebeszélni akarják az embert. Nem értem az indokokat. Az általam ajánlott berendezés éppen az Ön által leírt épületekhez lett kifejlesztve, tehát abban tökéletesen tudna működni. Javasolnám még egy kör futását ebben a témában, és ne hagyja magát lebeszélni, csakis a számításokkal alátámasztott érveket vegye figyelembe. Ez a kandalló erre való, ezért dolgozott rajta több mérnök, több éven át. Tény, hogy nem teszi egyszerűbbé a fűtési rendszert, de működtetése abszolút megoldható, takarékos, kényelmes és biztonságos. Az is tény, hogy gyakorlattal rendelkező, nagy tudású szakember kell a helyes betervezéséhez. A beüzemelés a kész tervek alapján már nem gond. A tervezésre fordított időt és pénzt azonban mindenképpen bele érdemes tenni egy ilyen rendszerbe. Sajnos nem sokan szeretik, sem Megrendelői, sem Tervezői oldalról. A Megrendelőnek az árral, a Tervezőnek pedig sajnos sokszor a bonyolultsággal van gondja. Tény, hogy ez a dolog nem vezérelhető meg egy számítógéppel, ide józan ész kell, meg gyakorlati tudás. Pedig megéri, mert utolérhetetlen rendszert kaphatunk!
A másik megoldás a légfűtés, amire én nem szeretem a külön csövezést. Ez is megoldható, de sokkal komfortosabb a dolog, ha a megépítendő szellőztető berendezés kezeli le a kandalló melegét. Már olyan berendezések is elérhetőek, amelyek a kandalló meleg levegőjének segítségével akár használati melegvizet is képesek előállítani.
A Romotop R70DS berendezését javaslom, amely dupla üveges, és a belső üveg speciális hővisszaverő bevonatot kapott.
Magam ellen fogok beszélni, de a többrétegű üveg semmi esetre sem alkalmas a gyermekek védelmére. Még a 3 rétegű sem, és még abban az esetben sem, ha a legbelső réteg hővisszaverő. KB.1 órás használat után mindhárom variáció (1-2-3 üveg) forró lesz. Tudom, sokan árulják ezzel a felkiáltással az ilyen készülékeket, de ahogy az sem igaz, hogy egy folytonégő kandallóban egy megrakással 10 órát ég a tűz, úgy az sem igaz, hogy ezek a berendezések megvédenek az égési sérülésektől.
Ami tény, hogy az üvegen keresztül sugárzó hő tartományban leadott teljesítményt képesek brutálisan (kb. a felére) csökkenteni, ezzel pedig:
1. elejét veszik a nappali brutális túlfűtésének
2. lényegesen növelik a tűztér hőmérsékletet, ami többszörös előnyt jelent nekünk:
a) a magas tűztérhőmérséklet tökéletesebb égést, kevesebb szennyezőanyag kibocsátást jelent
b) a tisztább és magasabb hőmérsékletű égés kevesebb lerakódást eredményez a készülékben és a kéményben is
c) szinte irreális módon megnő az elcsatornázható meleg mennyisége
d) az eddig megszokott kellemetlenség, miszerint a kandalló közelében irtózatos meleg van, de tőle távolabb már szinte zavaróan hideg- teljesen megszűnik.
Kíváncsi gyerkőcök védelmére azonban nem jó. Felülete nem lesz 2-300 fokos, csak 100-130, de ez a gyermekek pici kezeinek ugyanúgy nem a legjobb hőfok.
Tamás   2014-12-01 08:33:34
Kedves Kandallós!

Közben beszéltem épületgépésszel is, és nagyon lebeszéltek erről az összekötésről. Bár én Bypass ággal gondoltam megoldani a 35 - 70°C közötti hőfoklépcső megoldását pont a kátrányosodás miatt, de mivel nem vagyok szakmabeli inkább hiszek a szakembereknek :). Nem vízteres kandallóból milyen típust tudna ajánlani, ami meg tudná állni a helyét a lent leírt lakásban, mint alternatív fűtési rendszer? Ez a funkció nagyon fontos lenne nekem, mert design és életérzés mellett emiatt is tervezek ilyen kandallót. Ha jól tudom valamilyen csőrendszerrel elviekben el lehet szállítani a meleg levegőt a többi szobába,ami nem határos a kandallóval. Ezeknek a csöveknek milyen típusúnak kell lenni? Van valami leírás róluk, hogy hogyan kell méretezni illetve beépíteni őket? A több rétegű üveggel mindenképpen számolok, mert gyerek is van a családban, ráadásul elég kíváncsi típus, és szeretném megkímélni egy nagyon kellemetlen tapasztalattól. :)
kandallós   2014-11-30 18:42:16
Kedves Tamás!

Köszönjük megkeresését.
Nem egyszerű a dolog, hiszen a központi fűtést ellátó készülékek döntő többsége nem való ilyen épületbe.
Ahhoz ugyanis, hogy ezek elegendő meleg vizet produkáljanak, névlegeshez közeli teljesítményen kell, hogy működjenek. Sokan nem figyelnek rá, hogy egy ilyen kandallóba 60 foknál hidegebb vizet nem lenne szabad visszaforgatni, mert ez kátrányosodáshoz vezet. Az pedig minden gyártónál garancia megvonást jelent.
Szóval a 60 fokos visszatérő vízhőmérséklet legalább 70 fokos előremenőt feltételez. Ez pedig névleges teljesítmény körüli használatot jelent. Ilyen üzem mellett a nappaliban sugárzó hő tartományban kb. 5-8 kW meleget fog produkálni a kandalló. Egy olyan nappaliban, amelynek a hőigénye 1-3 kW körüli lehet. Azaz 2-4-szeres túlfűtéssel kell számolni, ami nagyjából elviselhetetlenné teszi majd a kandalló használatát.
Olyan berendezés jöhet szóba, amely sugárzó tartományban a nappali felé szinte semennyi hőt nem ad le, azaz
1. a készüléktest teljesen szigetelt
2. a berendezés minimum dupla, de ideális esetben tripla üvegezést kap, amelyek közül a belső hővisszaverő réteggel ellátott

Ez a két pont lehet az, ami kulcsfontosságú a mi esetünkben.

Természetesen az Ön épületébe csak olyan kandalló kerülhet be, amely a működéséhez szükséges levegő 100%-t a lakáson kívülről kapja.
Ezeknek a tulajdonságoknak a Romotop KV 025W típusa felel meg.


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: