Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
sucu   2012-05-01 21:49:22
kandallós
Köszönöm a választ.
Remélem nem gond,hogy még kérdezek.Igaz végig olvastam itt az üzenőfalat,de erre nem emlékszem.
Most fogom megrendelni a kéményt.Az átmérője 20cm.Milyen kémény csatlakozást válasszak?A 45,vagy a 90 fokosat?
Azért kérdezem,mert lehet,hogy nem mindegy.
kandallós   2012-05-01 10:56:20
Sucu!
... a beszívást mindig a kémény végzi. Ezért fontos, hogy ne magasról kelljen leszívnia, hiszen begyújtáskor, hideg kémény esetében ez elég nehézkes lenne.

A Nagypál-féle légelvezetés pedig a legésszerűbb dolog, amivel találkoztam: kis teljesítményű ventillátor enyhe túlnyomást csinál a kandallós helységben, illetve enyhe depressziót a távolabbi, fűtendő helységekben. Ennyire egyszerű, és innen a meleg megtalálja a maga útját.
Nincs forró levegő elvezetés a maga műszaki problémáival, nincs huzat, zaj, por....
kandallós   2012-05-01 10:49:59
Sucu!

Padlóba fektetett csövön keresztül jóval kedvezőbbek a légbeszívás adottságai, hiszen nem a kémény természetes huzatával ellentétes irányban kell kényszeríteni a levegőt. Kisebb a veszteségünk. Nem, ventillátorra semmi szükség, 5m-en belüli, sima falú, 1-2 törésnél nem többel tervezett légcsatorna esetén. Fontos a méretezés.
sucu   2012-04-30 21:46:14
nagypal
Nem akarom szét offolni ezt a fórumot,mert nem az a célom.
Muszáj megkérdeznem,hogy mi is az a "nagypal féle" forditott rendszer?
Most készül a ház és minden érdekel,amit a hasznomra fordithatok.
nagypal   2012-04-30 06:49:59
Sucu
Igen csak a kandallót használom fűtésre. Van ugyan padlófűtésem is, kondenzációs gázkazánnal, de az nem indul el. Napi egy begyújtással kifűtöm a 165nm-t. A padlófűtés termosztátja 21.5 fokra van állítva, ha ez alá esne a hőmérséklet akkor beindulna. Ezen a télen ez csak februárban fordult elő párszor, összesen 33 m3 gázom fogyott a télen.
Egy szezont fűtöttem úgy, hogy a szellőztető forgatta a levegőt. Mivel nem tudtuk megszokni a zártságot és megutáltuk a szellőztetőt, azóta ablakot nyitunk a szellőzés miatt és a a hő elosztására a fórumokn már rólam elnevezett "nagypal féle" un. fordított rendszert használom. Nekem ez jobban bejön, de izlések és pofonok dolga.
   2012-04-29 22:40:50
Ez csak egy gondolat volt.Reméltem,hogy így jobb felmelegíti a bejövő levegőt.
A padlóba fektetett csőre is kérnék választ :-)

nagypal
Akkor csak a kandallót és a szellőztetőgépet használod fűtésre?
nagypal   2012-04-29 21:31:19
Sucu
A kandalló kupolában vagy a konvekciós burkolat
kimenetén több mint 150 fok van. Ezt a szellőztető nem bírja, másrészt ha lenne olyan ami bírná akkor is rossz ötlet mert ilyen hőmérséklet mellett nagy lenne a veszteség. Nem mindegy, hogy 22 fokból buksz 20 százalékot vagy 120 ból.
nagypal   2012-04-29 21:25:21
Sucu
Miért kötnéd rá? Nem csak felesleges hanem hülyeség. Nekem passzív házam van és hővisszanyerős szellőzés is.
sucu   2012-04-28 22:24:36
Köszönöm a választ.Padlóba fektetett csövön keresztül is megfelelő mennyiségű levegőt tud beszívni?Vagy itt ventilátorral kell besegíteni ?
A mi házunkban lesz még hővisszanyerő készülék is.Csináltatok már olyan kandallót,ahol a hővisszanyerő készülék egyik elszívóága közvetlenül rá volt kötve a kandallóra?
kandallós   2012-04-28 19:00:23
Sucu!

Én minden esetben a padlóban lefektetett cső pártján állok. Olcsóbb is lényegesen, begyújtani is jóval könyebb lesz így. Csak előnye van, nincs hátránya.
sucu   2012-04-27 21:14:32
Szép estét mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni,hogy a külső levegő biztosítását a kandallóhoz a kéménnyel együtt kell megoldani,vagy elég egy a talajba lefektetett cső is?
kandallós   2012-04-27 19:55:22
Szabó István!

Persze, nincs is vita. A baj az, hogy sokan viszont ragaszkodnak a régi beidegződésekhez. Én örülök neki, ha valaki tényleg körbejárja a témát, megnézi, megkérdezi és kialakít saját véleményt. Bárcsak sokan tennék ezt, akkor több jó kandalló találna gazdára.
szabóistván   2012-04-27 12:18:49
Kandallós!

Nem állítottam semmit, a kérdés az volt, hogy azok alapján amit megfigyeltem, jól gondolom-e?
Tehát nem, és köszi a választ!
kandallós   2012-04-27 10:12:09
...Egy Tertioban, Oreában például leéghet a fa 2 óra alatt, túlzott huzat esetében, teljesen lezárt elsődleges levegővel. Ugyanakkor lehet 10-12 óra múlva is parázs, ha nincs ez a légfelesleg. Mondjuk az Orea esetében a másodlagos levegő beömlés keresztmetszetének mm-es változtatása eredményezhet 20 perc múlva koromfekete üveget, és elalvó tüzet, de erdményezhet óriási máglyarakást is, teljesen szabályozhatatlan égéssel. Ha rászánod az időd, egyszer meglátogatsz, az Oreámon meg tudom mutatni. Igaz, legalább fél napos program, mire végigzongorázzuk, de tanulságos.
Itt jön be az, hogy milyen gondosan építi valaki be a kandallót. Ha odafigyel arra, amire oda kell figyelni, akkor valóban egykaros szabályozással el lehet érni azt, amire az Orlandoval hivatkoztál.
Elég azonban egy 40 Pa körüli huzatérték, és mindez ugrott: megszűnik a szabályozhatóság, a tisztaüveg, a folytonégés...
Szóval bocs, de nem teljesen igaz, szerintem legalábbis a dolog. A szabályozható másodlagos levegő szerintem nagyon fontos a takarékossághoz. Ha ez nem megoldott, akkor lehet szerencséd, és akár működhet is jól a dolog, de csak körültekintő beüzemelés esetében.
Ne felejtsük, hogy egy kéményben a 10 Pa huzattól kezdve ennek sokszorosa is lehet. Ehhez az óriási intervallumhoz egy fix másodlagos levegő bevezetés nem tud alkalmazkodni.
A pillangószelep feleslegességében viszont teljesen egyetértünk. Ez a magyar piac jellegzetessége: itt sokkal könyebb eladni egy pillangószelepes készüléket, mint egy olyat, amiben ez nincs benne. 10 emberből kilenc ez alapján ítél meg egy kandallót. Van benne pillangó? Nincs? Akkor az nem kell, mert nem jó. Ezen tényleg ideje lenne módosítani. A Temporis talán csak nem rossz kandalló, és nincs benne pillangószelep. Az Oreában sem, és még sorolhatnám.
kandallós   2012-04-27 09:57:45
Szabó István!

Vannak, bár elvétve, ami tényleg jó. Ezek viszont ár-érték arányban messze elmaradnak az alább felsoroltaktól. Egyfelől. Másfelől hátterük is igen kétséges. Garancia? Tesztelés? Minősítés? Szervíz?- ezekkel mi a helyzet? Egy készüléket nem legyártani nehéz. Ezt mindenki tudja. Nagyon sok típust láttam elvérezni használat során, aminek az elmélete hibátlan volt. Akkor jött a fenékre esés: erre sincs gari, meg arra se, meg különben is ezen nem lehet mit javítani...
Nem tudom. Csúnya dolog ezt mondani, de nekem már nincs bizodalmam ezekhez. Én szeretem, ha tudom, 10-12 év múlva sem kell javítgatni a tűztereket.
Többet mondok, sokakhaz hasonlóan, mi is végigzongoráztuk a gyártást. Ha beleteszed azt a minőségi anyagot, kellő mennyiségben és szakértelemmel, ha teszteled a gyártást, a készülékeket, szervízhátteret teszel mögé, szolgáltatásokkal, akkor annyival vagy olcsóbb, hogy az elenyésző. Persze, ha ezek nem teljesülnek, lehet olcsó kandallót gyártani, mert ha megnézed, a külső légbevezetés csak egy csonk kérdése, ami 88 forint... DE NEM ETTŐL JÓ ÉS MEGBÍZHATÓ EGY KÉSZÜLÉK!!!!
Németeknek gyártó cégek valóban vannak, itt előny az, hogy nem kell fejleszteni. Azt (a drága részt) megtette más. Rengeteg ilyen cég van, de a termelés fő vanala itt nem MO. Amit el tud adni kint, azt ott adja el.
Abban nem értek egyet, hogy a másodlagos levegő szabályozása felesleges. Ez nem igaz. Már csak azért sem, mert egy nedvesebb fához teljesen más mennyiségre lesz szükség, mint egy száraz fa esetében, illetve egy túladagolt másodlagos levegő komoly szabályozhatósági gondot jelent, nagyon magas hatásfok veszteséggel járhat. A szabályozhatóság nem számítógép-elven kell, hogy működjön: igen, nem. Ez egy folyamat kell legyen, amely fokozatmentesen állítható.
A jobb készülékeken mindenképpen KÜLÖN szabályozható az elsődleges és a másodlagos. A jóknál nem feltétlenül, de itt is van mindenképpen állítási lehetőség. Ez az ú.n. beszabályozás, mondjuk egy Astra, Tertio... estében, amit nem szoktak elvégezni. A másodlagos levegő többletet tudja kompenzálni a moderátor.


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: