Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Nyika Ágnes   2012-08-29 00:07:57
Kandallós!
Pontosítom előbbi üzenetem. Nem kályhát, hanem KANDALLÓT keresek!
Nyika Ágnes   2012-08-29 00:03:47
Kedves Kandallós!
Utoljára szilveszter előtt beszéltünk, jöttem a kérdéseimmel. Sajnos egyéb problémák miatt félre kellett tennem a kandalló-kályha problémát. Azóta annyit sikerült eldönteni, hogy kályha kellene. Ebben kérem a segítségét. (Egyenlőre a SUPRS APS, Temporis, Taranis, Suprs SC2 egy nagy káosz, de igyekszem kibogozni, még az ősz előtt.) Az adatok: 10 éves családi ház, 38-as Porotherm fal+vakolat+5cm hungarocell szigetelés. Beépített tetőtér, 10+5cm alukasírozott szigeteléssel, beton cseréppel. műanyag nyílászárók 2 réteg (többnyire gáztöltésú) üvegekkel. Sok nyílászáró, de nagy részük hőszigetelt redőnnyel (termézsetesen éjszakára) A lakótér 116m2 ebből kb 90m2 ami egy légtér. Van padlófűtés (mind a 116m2-en), és 1 db radiátor (a közös légtérben). Eddig egy kicsi lemezkandalló volt sok fával és rossz hatásfokkal. Ezt szeretném lecserélni, a lehetőségek adta leggazdaságosabbra. (Jó hatásfok, kevés fa.) A kémény dupla kémény, (kisméretű téglából falazva) egyik fele bélelt gázkémény, a másik béleletlen. Belső mérete kb.15x22cm. A jelenlegi kandalló 150-es kivezetésű. A kémény magassága a bekötési ponttól kb. 5,5-6m. Ebből kb.3 m lakótér, szűk 1 m beépítettlen de szigetelt padlás, a többi kültér. A csatlakozónyílás a lakószint 2m-es magasságában van, 90 fokban. A kémény (és a nappali) alatt van a kazánház, tároló. Itt van a gázkazán bekötve a gázkéménybe. A másik kémény is innen lentről indul. (Eredetileg vegyestüzelésű kazán volt tervezve, ami itt az alsó szinten lett volna elhelyezve.) A padlófűtés miatt hideglevegő beszívócsonkot utólag nem tudok kialakítani. (A kandalló nem főfal mellett, hanem a nappali-étkező közötti térben lenne elhelyezve. A kémény a 'térelválasztó'.) A kérdésem az lenne, hogy a hideglevegő beszívás megoldható-e a a kémény kivezető nyílás alatt részén keresztül (ami ugye levezet az alsó szintre, de nincs aktívan használva, csak a tisztítónyílás van az alján. Itt takarítják ki a kormot kéményseprők.) Lehet-e a 125-ös hideglevegő csonkot bevezetni a kéménybe, majd kb fél méter múlva a födém alatt kivezetni a kémény falán kérésztül a kazánház légterébe? Gondot okoz-e a két 90 fokos törés? Összel-tavasszal csak az esti éjszakai idószakban használnánk, télen viszont folyamatosan szükség lenne rá. A jelenlegi kandalló 6kW-os. Ha a hideglevegó beszívás megvalósítható, milyen kandallót javasol ár-érték arányban a lehető legjobb teljesítményben? Ha egyéb információ vagy adat szükséges, nagyon szívesen adom. Előre is köszönöm a segítségét, remélem még a tél előtt megvalósítható a csere, és nem késtem máris el.
jani73   2012-08-26 08:05:31
Nagypal!

A Nagypál-féle módszerrel szeretném eljuttatni a meleget a távolabbi helyiségekbe annyi különbséggel, hogy a padlóba lennének a szellőző rácsok és a pincében futna a gerince a keringetésnek. 150-es csőre gondoltam 100-as becsatlakozással és valamilyen kis teljesítményű szabályozható ventilátorral. A lakás elrendezése konyha+étkező 150cm széles boltívvel elválasztva a nappalitól ahol a kandalló lenne utána közlekedő gyerekszoba 1-2, háló.
Az elszívás a háló felől indulna és a konyha+étkezőbe lenne befújva padló fölött 10-20cm-re. Véleményed szerint működne e a rendszer? Hol tudnék megfelelő ventilátort beszerezni, esetleg típust tudnál-e ajánlani?
jani73   2012-08-26 07:32:56
Kandallós!

Zrt+p tx-et szeretnék beépíteni és két méret között bizonytalankodok. 66*51*52 vagy 66*56*52
A kérdésem az lenne,hogy éreznék e bármilyen különbséget a két tűztér között, vagy elhanyagolható inkább esztétikai a különbség az üvegméret miatt?
Érdekelne még a tűzterek tényleges magassága illetve az ajtó aljának a magassága és az üveg mérete.
A füstcsőben lenne kb 2méter elhúzás, saválló csőben gondolkozok olyan szögben beépítve amennyit a tűztér füstcsőcsonkja ill. a kémény bekötési magassága megenged(45-60 fok)
2mm falvastagságú cső oválosított bekötéssel befalazható e fixen vagy gyártassak hozzá megfelelő szögben fali csatlakozót?
Aktív   2012-08-24 13:22:40
Tisztelt Kandallós!

Köszönöm a választ!
A kérdés csak elméleti volt, nem akarom megvalósítani, inkább csak a gyakorlati szakember véleménye érdekelt. Mindenesetre kémény és kémény között is nagyon sok különbség lehet, főként szigeteltségben. Csodálkozom is, hogy a gyártók nem adják meg a termékhez az ideális kéményparamétereket, melyekkel a biztosítani lehetne a legmagasabb hatásfokot. Nem hiszem, hogy egy Temporishoz minimális teljesítménynél tízféle 150-es kémény mind ideális lenne. Nyilván ebben az esetben a legszigeteltebb a legjobb. De gyanítom sok más tűztérbetét nem feltétlen a legszigeteltebb kéményre van méretezve. Ebben az esetben felesleges a drága kémény.

A Temporisról jut eszembe: benne is és a Kantaa-ban is van egy "hődob", az égési gázok itt is nagyobb felülettel érintkeznek zárt bypass szelepnél, mint nyitottnál, csak ezeknél tényleg történt méretezés.
Olvastam az Edilkamin oldalán, ha nem lehet 4m-nél nagyobb a hasznos kéményhossz, akkor egy mérettel nagyobb kémény kell a betéthez, vagy fordítva egy mérettel kisebb betét a kéménynél, ha már a kémény adott. Tehát valamilyen szinten lehet játszani, hogy megfelelő legyen a huzat, csak elég bonyolult ez a többváltozós függvény (kéményátmérő, hossz, légköri viszonyok és legfontosabb a kémény alján és tetején mérhető hőmérsékletkülönbség, hisz a minimális és maximális teljesítménynél jelentősen eltér a kilépő gáz hőmérséklete).

Általában hányszorosa lehet a max teljesítménynél a füstgáz hőmérséklete a minimális teljesítményűhöz képest?
kandallós   2012-08-24 10:04:46
Aktív!

Több dolog is fura nekem.
Először az említett 122 fokos kilépő füstgáz. Ez nagyon sántít valahol, de még a 237 is elgondolkodtató. Nehezen tudok elképzelni működés közben egy 122 fokos kilépő füstgázhőmérsékletet. Gondoljuk el, a füstcsatornában veszteség lép fel, a kéményben szintén. Mitől marad a füstgázhőmérsékletünk harmatpont felett, ha SZINTE azon lép ki a kandallóból?
Az Oreát semmiképpen nem javasolnám a 180-as kéményre, több okból sem. Először, mert a másodlagos légbeeresztése fix, és elég nehéz lenne leméretezni azt a hőcserélőt úgy, hogy a 20Pa-os huzatértéket semmilyen körülmények között ne lépjük túl.
A másik ok, hogy a Supra eleve tiltja bármilyen utóhőhasznosító telepítését. Ezt különösebben nem is részletezném, mert teljesen mindegy, mit mondunk mi, mert ez így van.
Szóval nem tenném.
Aktív   2012-08-23 13:03:43
Üdv!

A http://www.burley.co.uk/wood_burner_installation.php honlapon látottak szerint az 5kW-os és a 12 kW-os kandallókályhának a kéménycsonkja is 150mm. A nagyobb teljesítményűnél a több füstgáz távozását a magasabb hőmérséklettel oldják meg (122C helyett 237C). (Ez nyilván nem hatékony megoldás.)

Az Orea és a Tertio 64/67/69 méretei és teljesítménye is azonos, mégis az előbbinek 150-es, míg az utóbbinak 180-as kéménycsonkja, holott elméletileg ugyanannyi fa ég el benne. Gondolom itt is a magasabb füstgázhőmérséklettel oldják meg a problémát, nyilván ezért is van az Oreaban egy utóégető (SC2).

Kérdésem a következő: Az Oreát egy „méretezett” hődobbal be lehet kötni 180-as kéménybe? A hődob hűtené le az Orea füstgázát a Tertio füstgáz üzemi hőmérsékletére.

Delapenya   2012-08-12 09:32:44
Kandalló!
Köszönöm válaszát!
kandallós   2012-08-08 17:44:22
Delapenya!
A Tertio 67 nálunk jelenleg bruttó 249.000.- forintba kerül.
Ez telephelyi ár, de akiszállítás is megoldható.
Igen, ez névleges teljesítmény, de mivel a kandalló folytonégő, így képes egy megrakással 10-15 órán keresztül működni, alacsonyabb teljesítményen.
Érdre a felmérés ingyenes.
Delapenya   2012-08-07 14:55:41
Kandallós!
Szeretnék érdeklődni arról, hogy mennyibe kerülne egy helyszíni felmérés ha esetleg nem lenne belőle semmiféle rendelés, továbbá érdeklődni szeretnék mennyibe kerülne egy 10 kw-os Tertio tűztér? (Érd) A 10 kw-os teljesítmény névleges?
Köszönettel: Delapenya
kandallós   2012-06-04 09:30:01
Dany!
Hőveszteséget számolni rengeteg adat ismeretében lehet. Ilyenek például a teljesség igénye nélkül: terület, határoló falak szerkezete, méretei, ablakok, ajtók száma, szigeteltsége, üvegfelületek, környező építmények, tereptárgyak, uralkodó széljárás, tájolás....
Szakemberre szoktuk bízni, ha pontos adat kell. Ha csak kb. azt saccolva jó közelítéssel megmondjuk mi is.
A Nagypál-féle módszert javasolnám a légelvezetésre,ennél egy elvezető ág sem kell. Csendesebb is, tisztább is.
kandallós   2012-06-04 09:24:50
Antocian!

Elküldtem.
dany   2012-06-01 09:54:10
Olvasgatom az üzenőfalat, de még nem jutottam a végére, de le tudná írni valaki, hogy hogyan tudok hőveszteséget számítani.
Köszönettel:
Dany
dany   2012-05-31 10:58:19
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. A család elhatározta, hogy szeretne kandallót otthonra. A családi ház paraméterei 80m2 alsó szint 50m2 felső szint, a kandalló helye a nappali-konyha-étkező ház közepe felé eső sarkában lenne. A kéményt is utólag most építtetnénk. A kérdésem az lenne, hogy milyen készülékkel lenne megoldható, hogy fűthető legyen az emeleten a 2 szóba (25/25m2) valamint a nappali együttes és még két kisebb szóba a földszinten. Ahogy én olvasgattam általában a légfűtéses kandallók 4 ággal rendelkeznek és minden helységbe külön ág bevezetése szükséges, hogyan lehetne megoldani az összes helység fűtését?

Köszönettel:
Dany
antocian   2012-05-31 07:23:10
Kandallós,

teljes üveg elejű hit line-ról fotód van legalább? nagyon szeretnék ilyet látni, de blindre nem merem megrendelni nálad..


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: