Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/folytonego/adat.php on line 20
Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Nyika Ágnes   2012-08-29 00:07:57
Kandallós!
Pontosítom elõbbi üzenetem. Nem kályhát, hanem KANDALLÓT keresek!
Nyika Ágnes   2012-08-29 00:03:47
Kedves Kandallós!
Utoljára szilveszter elõtt beszéltünk, jöttem a kérdéseimmel. Sajnos egyéb problémák miatt félre kellett tennem a kandalló-kályha problémát. Azóta annyit sikerült eldönteni, hogy kályha kellene. Ebben kérem a segítségét. (Egyenlõre a SUPRS APS, Temporis, Taranis, Suprs SC2 egy nagy káosz, de igyekszem kibogozni, még az õsz elõtt.) Az adatok: 10 éves családi ház, 38-as Porotherm fal+vakolat+5cm hungarocell szigetelés. Beépített tetõtér, 10+5cm alukasírozott szigeteléssel, beton cseréppel. mûanyag nyílászárók 2 réteg (többnyire gáztöltésú) üvegekkel. Sok nyílászáró, de nagy részük hõszigetelt redõnnyel (termézsetesen éjszakára) A lakótér 116m2 ebbõl kb 90m2 ami egy légtér. Van padlófûtés (mind a 116m2-en), és 1 db radiátor (a közös légtérben). Eddig egy kicsi lemezkandalló volt sok fával és rossz hatásfokkal. Ezt szeretném lecserélni, a lehetõségek adta leggazdaságosabbra. (Jó hatásfok, kevés fa.) A kémény dupla kémény, (kisméretû téglából falazva) egyik fele bélelt gázkémény, a másik béleletlen. Belsõ mérete kb.15x22cm. A jelenlegi kandalló 150-es kivezetésû. A kémény magassága a bekötési ponttól kb. 5,5-6m. Ebbõl kb.3 m lakótér, szûk 1 m beépítettlen de szigetelt padlás, a többi kültér. A csatlakozónyílás a lakószint 2m-es magasságában van, 90 fokban. A kémény (és a nappali) alatt van a kazánház, tároló. Itt van a gázkazán bekötve a gázkéménybe. A másik kémény is innen lentrõl indul. (Eredetileg vegyestüzelésû kazán volt tervezve, ami itt az alsó szinten lett volna elhelyezve.) A padlófûtés miatt hideglevegõ beszívócsonkot utólag nem tudok kialakítani. (A kandalló nem fõfal mellett, hanem a nappali-étkezõ közötti térben lenne elhelyezve. A kémény a 'térelválasztó'.) A kérdésem az lenne, hogy a hideglevegõ beszívás megoldható-e a a kémény kivezetõ nyílás alatt részén keresztül (ami ugye levezet az alsó szintre, de nincs aktívan használva, csak a tisztítónyílás van az alján. Itt takarítják ki a kormot kéményseprõk.) Lehet-e a 125-ös hideglevegõ csonkot bevezetni a kéménybe, majd kb fél méter múlva a födém alatt kivezetni a kémény falán kérésztül a kazánház légterébe? Gondot okoz-e a két 90 fokos törés? Összel-tavasszal csak az esti éjszakai idószakban használnánk, télen viszont folyamatosan szükség lenne rá. A jelenlegi kandalló 6kW-os. Ha a hideglevegó beszívás megvalósítható, milyen kandallót javasol ár-érték arányban a lehetõ legjobb teljesítményben? Ha egyéb információ vagy adat szükséges, nagyon szívesen adom. Elõre is köszönöm a segítségét, remélem még a tél elõtt megvalósítható a csere, és nem késtem máris el.
jani73   2012-08-26 08:05:31
Nagypal!

A Nagypál-féle módszerrel szeretném eljuttatni a meleget a távolabbi helyiségekbe annyi különbséggel, hogy a padlóba lennének a szellõzõ rácsok és a pincében futna a gerince a keringetésnek. 150-es csõre gondoltam 100-as becsatlakozással és valamilyen kis teljesítményû szabályozható ventilátorral. A lakás elrendezése konyha+étkezõ 150cm széles boltívvel elválasztva a nappalitól ahol a kandalló lenne utána közlekedõ gyerekszoba 1-2, háló.
Az elszívás a háló felõl indulna és a konyha+étkezõbe lenne befújva padló fölött 10-20cm-re. Véleményed szerint mûködne e a rendszer? Hol tudnék megfelelõ ventilátort beszerezni, esetleg típust tudnál-e ajánlani?
jani73   2012-08-26 07:32:56
Kandallós!

Zrt+p tx-et szeretnék beépíteni és két méret között bizonytalankodok. 66*51*52 vagy 66*56*52
A kérdésem az lenne,hogy éreznék e bármilyen különbséget a két tûztér között, vagy elhanyagolható inkább esztétikai a különbség az üvegméret miatt?
Érdekelne még a tûzterek tényleges magassága illetve az ajtó aljának a magassága és az üveg mérete.
A füstcsõben lenne kb 2méter elhúzás, saválló csõben gondolkozok olyan szögben beépítve amennyit a tûztér füstcsõcsonkja ill. a kémény bekötési magassága megenged(45-60 fok)
2mm falvastagságú csõ oválosított bekötéssel befalazható e fixen vagy gyártassak hozzá megfelelõ szögben fali csatlakozót?
Aktív   2012-08-24 13:22:40
Tisztelt Kandallós!

Köszönöm a választ!
A kérdés csak elméleti volt, nem akarom megvalósítani, inkább csak a gyakorlati szakember véleménye érdekelt. Mindenesetre kémény és kémény között is nagyon sok különbség lehet, fõként szigeteltségben. Csodálkozom is, hogy a gyártók nem adják meg a termékhez az ideális kéményparamétereket, melyekkel a biztosítani lehetne a legmagasabb hatásfokot. Nem hiszem, hogy egy Temporishoz minimális teljesítménynél tízféle 150-es kémény mind ideális lenne. Nyilván ebben az esetben a legszigeteltebb a legjobb. De gyanítom sok más tûztérbetét nem feltétlen a legszigeteltebb kéményre van méretezve. Ebben az esetben felesleges a drága kémény.

A Temporisról jut eszembe: benne is és a Kantaa-ban is van egy "hõdob", az égési gázok itt is nagyobb felülettel érintkeznek zárt bypass szelepnél, mint nyitottnál, csak ezeknél tényleg történt méretezés.
Olvastam az Edilkamin oldalán, ha nem lehet 4m-nél nagyobb a hasznos kéményhossz, akkor egy mérettel nagyobb kémény kell a betéthez, vagy fordítva egy mérettel kisebb betét a kéménynél, ha már a kémény adott. Tehát valamilyen szinten lehet játszani, hogy megfelelõ legyen a huzat, csak elég bonyolult ez a többváltozós függvény (kéményátmérõ, hossz, légköri viszonyok és legfontosabb a kémény alján és tetején mérhetõ hõmérsékletkülönbség, hisz a minimális és maximális teljesítménynél jelentõsen eltér a kilépõ gáz hõmérséklete).

Általában hányszorosa lehet a max teljesítménynél a füstgáz hõmérséklete a minimális teljesítményûhöz képest?
kandallós   2012-08-24 10:04:46
Aktív!

Több dolog is fura nekem.
Elõször az említett 122 fokos kilépõ füstgáz. Ez nagyon sántít valahol, de még a 237 is elgondolkodtató. Nehezen tudok elképzelni mûködés közben egy 122 fokos kilépõ füstgázhõmérsékletet. Gondoljuk el, a füstcsatornában veszteség lép fel, a kéményben szintén. Mitõl marad a füstgázhõmérsékletünk harmatpont felett, ha SZINTE azon lép ki a kandallóból?
Az Oreát semmiképpen nem javasolnám a 180-as kéményre, több okból sem. Elõször, mert a másodlagos légbeeresztése fix, és elég nehéz lenne leméretezni azt a hõcserélõt úgy, hogy a 20Pa-os huzatértéket semmilyen körülmények között ne lépjük túl.
A másik ok, hogy a Supra eleve tiltja bármilyen utóhõhasznosító telepítését. Ezt különösebben nem is részletezném, mert teljesen mindegy, mit mondunk mi, mert ez így van.
Szóval nem tenném.
Aktív   2012-08-23 13:03:43
Üdv!

A http://www.burley.co.uk/wood_burner_installation.php honlapon látottak szerint az 5kW-os és a 12 kW-os kandallókályhának a kéménycsonkja is 150mm. A nagyobb teljesítményûnél a több füstgáz távozását a magasabb hõmérséklettel oldják meg (122C helyett 237C). (Ez nyilván nem hatékony megoldás.)

Az Orea és a Tertio 64/67/69 méretei és teljesítménye is azonos, mégis az elõbbinek 150-es, míg az utóbbinak 180-as kéménycsonkja, holott elméletileg ugyanannyi fa ég el benne. Gondolom itt is a magasabb füstgázhõmérséklettel oldják meg a problémát, nyilván ezért is van az Oreaban egy utóégetõ (SC2).

Kérdésem a következõ: Az Oreát egy „méretezett” hõdobbal be lehet kötni 180-as kéménybe? A hõdob hûtené le az Orea füstgázát a Tertio füstgáz üzemi hõmérsékletére.

Delapenya   2012-08-12 09:32:44
Kandalló!
Köszönöm válaszát!
kandallós   2012-08-08 17:44:22
Delapenya!
A Tertio 67 nálunk jelenleg bruttó 249.000.- forintba kerül.
Ez telephelyi ár, de akiszállítás is megoldható.
Igen, ez névleges teljesítmény, de mivel a kandalló folytonégõ, így képes egy megrakással 10-15 órán keresztül mûködni, alacsonyabb teljesítményen.
Érdre a felmérés ingyenes.
Delapenya   2012-08-07 14:55:41
Kandallós!
Szeretnék érdeklõdni arról, hogy mennyibe kerülne egy helyszíni felmérés ha esetleg nem lenne belõle semmiféle rendelés, továbbá érdeklõdni szeretnék mennyibe kerülne egy 10 kw-os Tertio tûztér? (Érd) A 10 kw-os teljesítmény névleges?
Köszönettel: Delapenya
kandallós   2012-06-04 09:30:01
Dany!
Hõveszteséget számolni rengeteg adat ismeretében lehet. Ilyenek például a teljesség igénye nélkül: terület, határoló falak szerkezete, méretei, ablakok, ajtók száma, szigeteltsége, üvegfelületek, környezõ építmények, tereptárgyak, uralkodó széljárás, tájolás....
Szakemberre szoktuk bízni, ha pontos adat kell. Ha csak kb. azt saccolva jó közelítéssel megmondjuk mi is.
A Nagypál-féle módszert javasolnám a légelvezetésre,ennél egy elvezetõ ág sem kell. Csendesebb is, tisztább is.
kandallós   2012-06-04 09:24:50
Antocian!

Elküldtem.
dany   2012-06-01 09:54:10
Olvasgatom az üzenõfalat, de még nem jutottam a végére, de le tudná írni valaki, hogy hogyan tudok hõveszteséget számítani.
Köszönettel:
Dany
dany   2012-05-31 10:58:19
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. A család elhatározta, hogy szeretne kandallót otthonra. A családi ház paraméterei 80m2 alsó szint 50m2 felsõ szint, a kandalló helye a nappali-konyha-étkezõ ház közepe felé esõ sarkában lenne. A kéményt is utólag most építtetnénk. A kérdésem az lenne, hogy milyen készülékkel lenne megoldható, hogy fûthetõ legyen az emeleten a 2 szóba (25/25m2) valamint a nappali együttes és még két kisebb szóba a földszinten. Ahogy én olvasgattam általában a légfûtéses kandallók 4 ággal rendelkeznek és minden helységbe külön ág bevezetése szükséges, hogyan lehetne megoldani az összes helység fûtését?

Köszönettel:
Dany
antocian   2012-05-31 07:23:10
Kandallós,

teljes üveg elejû hit line-ról fotód van legalább? nagyon szeretnék ilyet látni, de blindre nem merem megrendelni nálad..


A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: