Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Üzenõfal


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/passziv1/public_html/folytonego/adat.php on line 20
Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Kandallós   2012-12-26 15:10:57
metle!

Örülök neki, hogy minden rendben mûködik. Remélem megszeretitek hamar az Orlandót!
Kandallós   2012-12-26 15:09:48
Szabó István!

Én javasolnám, hogy a kéménytisztító fölé tegyük, bár, ha a tisztító nyílás alatt még kb. 15-20 cm koromzsák van, akkor lehet a helyére is. De a rendszeres tisztításra figyelni kell!
Fel fogok tenni méretezett rajzokat, csak még nem jutottam a dolgok végére. Köszönet ezért Mindenkinek, aki megtisztelt a bizalmával, és sok munkát adott nekünk!
szabóistván   2012-12-26 07:21:31
Kedves Metle!

Nem írnál egy pár sort arról, hogyan használod az Orlandót? Mekkora teret fûtesz? Mennyi fával? Hogy sikerül eloszlatni a meleget a házban? Mennyi ideig tüzelsz egy nap? Milyen az a nem túl ideális kémény? Ilyesmiket. Köszi és boldog karácsonyt!
metle   2012-12-25 20:34:22
Tisztelt Kandallós.
Idén vettem egy Supra Orlando kályhát. Egy kb 100 éves ház és nem túl optimális kémény kialakítás mellett használom. Minden jól mûködött rajta, de sajnos nagyon kormozódott. Kandallós hathatós segítségével sikerült úgy beszabályozni, íigy most tökéletesen mûködik, legnagyobb örömömre. Kb. fele annyi fával, mint a régi kandallóm. Köszönöm.
szabóistván   2012-12-23 09:04:32
Kedves Kandallós!

A falba szerelhetõ huzatszabályzóról kérdeznék:úgy van kitalálva, hogy a kémény tisztító nyílásába szerelhetõ? Pont oda való? Vagy máshol kell neki kivágni a helyét?

Üdv, és Boldog Karácsonyt kívánok!
Kandallós   2012-12-13 12:47:17
Kedves Hit Line Felhasználó!

Köszönöm, hogy megosztotta tüzelési tapasztalatait, szerintem sokaknak segítséget jelent!
Amit még kérnék, az annyi lenne, hogy tegyük közzé, melyik fabrikett jött be igazán, mert ez komoly kérdés szokott lenni. Valóban a brikettel a túlzott gázosodás problémája áll fenn, ami akár füstgáz robbanást is elõidézhet! Óvatosságra intek én is Mindenkit!
Egy-egy ilyen "kipufogás" után a szigeteléseket mindenképpen ellenõrizni kell, mert tömítetlenség léphet fel.
A leírtak tényleg nagyon hasznosak, köszönöm sokunk nevében!
glaci82   2012-12-05 21:30:36
Idõközben megtaláltam ......
glaci82   2012-12-05 14:53:24
Tisztelt Kandallós!
Olvasgattam a fórumot de sajnos nem nagyon találtam véleményt vízteres kandallókról. Létezik folytonégõ kandalló vagy kályha vízteresben is? Elsõdleges fûtésként szeretném a kandallót vagy kályhát mely rádolgozna a padlófûtésre ill. radiátorokra. Ház hõvesztesége 8,7 KW. 100m2. Önnek milyen email címen írhatnék a részletek miatt?
   2012-12-03 15:38:09
Üdv Mindenkinek!

Beszámolok a Hit Line-os tapasztalataimról, de elõbb egy kicsit általánosságban írok:
Ebben a szezonban kezdtem el a fával tüzelni, korábban nem volt kandallóm.
Kicsit furcsa volt számomra eleinte az, hogy nem tudtam akármikor nagy lángot varázsolni.Idõ kellet míg rájöjjek, hogy nagy lángot (fából kilépõ gázt), nem tudok akármikor csinálni. Valahogy nem értettem, hogy a parázsló fából miért nem tudok nagy lángot kicsiholni. Mostmár tudom, hogy a fa 83%-ban gáz formájában ég el (fõként az égés elején), a maradék faszénként elizzik.
Egyszer vastag parázságyra rátettem 5 kg lyukas fabrikettet, amiben a brikettek jelentõsen megduzzadtak. Az így megnövekedett felület ontotta magából a gázt. Annyi gáz képzõdõtt, hogy az égésterméket nem tudta elnyelni a kémény. A láng közvetlenül az üveg elõtt égett robanásszerûen, miközben pulzálva ki-ki puffogott a füst a tömítés alatt. El kellett zárnom a levegõt 95%-ban, hogy ne legyen komolyabb baj. Nyílván így kiengedtem a forró füstöt a kéményen, de nem tehettem mást. (Most már csak begyújtáshoz használom ezt a fajta brikettet (keverten fával), viszont arra kiváló, mert nagyon hamar el lehet vele érni az üzemi hõmérsékletet.)
Nos ekkor esett le a tantusz a füstgázképzõdéssel kapcsolatban. Mostanra már tudom, hogy az igazán vastag fa tud közel egyenletesen kismennyiségû gázt adni (és ezzel ideális a még csak hûvös, de nem hideg napokra), hisz ennek felület/térfogat hányadosa kicsi (térfogat köbös, felület négyzetes.)

A Hit Line-ról: korábban úgy gyújtottam be, hogy alulra vastag fákat tettem, majd vékonyabbakat, majd papírdobozokból összetépkedett papírfecniket és erre a vékony gallyacskákat. Sajnos a sok elégett papír hamuja fékezte az égési levegõ áramlását, illetve sokszor vontatott volt a begyulladás. Emiatt az üveg néhol fátyolos lett, bár nem tragikusan. Mostanra elhagytam a papírt és begyújtóskockát használok, a vékony gallyak mellett pedig apróra vágott fenyõt, illetve a már említett briketett, melyet vékony gyûrûkre török. A folyamatosan újuló papírszemetet beteszem legalulra a vastag fa alá, ott nem zavaró a lemezes hamuja.
A másik eset amikor befátyolosodik az üveg, ha túl sok gáz képzõdik és a láng közvetlenül a üveg alsó élénél belépõ szekunder levegõnél ég.
Ezt a két esetet leszámítva - és ez könnyen elkerülhetõ - az üveg napokig olyan tiszta, mint a takarítást követõen. Illetve van még egy eset amikor piszkos lesz az üveg, ha parázsnál kevés levegõnél még elzárom a füstcsõcsonkban lévõ pillangószelepet is. Igazat megvallva nem is értem miért van beépítve ez a p.szelep, az említettek miatt nem is használom.
Sajnos csak egyéves a tüzelõm, azt viszont a ház déli oldalán tároltam a nyáron és többször is átraktam, illetve elég szellõsen tároltam és csak szeptemberben került át a fatárolóba, ahol továbbra is szellõsen tárolom.
A fa tökéletesen elég, nagyon kevés hamu marad utána, igaz felfûtéshez használok brikettet is, mégpedig olyat ami vontatottan adja le a gázt, nem rövid idõ alatt. Az elsõ rárakás után leég a korom a samottról.
Az igazi folytonégést szerintem vastag fával lehet megvalósítani, mert a vékonyat (8-10cm) a vastag parázságy lefolytott esetben is arra készteti, hogy váljon ki belõle a gáz. Ha nem adok hozzá levegõt, akkor füst formájában hagyja el a kéményt , ha adok hozzá elegendõt akkor meg a hatásfok csökken a kéményen kiengedett meleg miatt. (Szoktam nézni a kéményt, hogy az adott beállításhoz milyen kéményfüst tartozik - ideális esetben, a begyújtástól eltekintve nem látni semmit.) Tehát szerintem a vastag fával lehet egy vontatott, de egyenletes, kis teljesítményt leadó égést produkálni, melynél a kevés gázhoz elég kevés égési levegõ is.

A nem tökéletesen légszáraz fám miatt a rostélyos üzemmódot használok, de hamarosan tele lesz a hamuláda, akkor kipróbálom a primer levegõ nélküli használatot. (Primert most is csak begyújtáshoz használok, de pillangószelepe nem zár légmentesen, úgyhogy látom, hogy onnan is kap minimális levegõt.) Üzemmeleg állapotban a primer használatával brutális mennyiségû gáz képzõdik, több is mint amit a szekunder el tud égetni.

Mellékelek egy videót is, ekkor csak fa van a tûztérben:
http://www.youtube.com/watch?v=NV4fvOTFsfk&feature=plcpvikla007   2012-11-30 20:52:16
Tisztelt Kandallós,

köszönöm a gyors választ. A 67/52-es beleférhet még? A kandalló helyének túloldalán erkély van, így a külsõ levegõ bevezetés egyenes és rövid lehet. Ha nem külsõ levegõset választanánk, mi jöhet szóba?

Viktor
Kandallós   2012-11-30 18:17:38
vikla007!
Jól értem, az 5,5 m magas kémény bekötõ nyílása 3,7 m-en van? Ez nem túl szerencsés.
A páraelszívó miatt én a hermetikusan zárt kategóriában gondolkodnék, a 180-as kémény miatt pedig a Hit Line-ban. Ebbõl is egy 55-ös méretû lenne az ideális, mert irtó alacsony a kémény a bekötéstõl. Lehetséges, hogy elbírná a 67/45-ös méretet is, ha a külsõ levegõ odavezetése rövid és törés mentes.
Kandallós   2012-11-30 18:11:38
BB!
Nem kell félni tõle, egy csöppet sem félelmetes.
Fõleg nem a zárt tûztér. Biztosan klassz lesz, csak figyelni kell, ne legyen nagy a huzat, és két éve kivágott legyen a fa. Szeretni fogják, mert egészen más, mint a gázfûtés.
vikla007   2012-11-30 17:55:20
Tisztelt Kandallós!

Magas mennyezetes nappalimba(+konyha, közlekedõ egy légtér ~170m3) szeretnék folyton égésû kandallót. A kémény szigetelt fémkémény (180/280) a nappali külsõ faláról indul, de 3,7 m magasságban van a füstcsõ becsatlakozás. A nappali padlójától számítva a kémény magassága 5,5 m.
Gázkészülék egy szinttel lejjebb zárt mûhelyben van légbeömlõkkel. Az egy légtérben lévõ konyhában szegelszívó van. Érdemes a teljesen külsõ levegõsben gondolkodni?
Várom javaslatát a tûztér fajtájára.

Viktor
BB   2012-11-30 10:25:29
Kandallós!
Köszönöm a gyors reagálást.
Szeretnék zárt és külsõ levegõset, mert 3 ventillátor /2WC, 1 páraelszívó konyha/ üzemel a házban és ott van az alap fûtés SC24 cirkó, ami a lakás levegõjét "eszi". Eddig nem volt gondunk a mérgezõ gázokkal, van érzékelõ az SC24-ben, csak a gázszámla az 42e havonta (általány).
A Mullitnál nagyon rendesek voltak, minden tipust bemutattak, az említett típust láttuk mûködés közben is éppen "folytonégett" a parázs fölött a füstben.
Nagyon megtetszett, de ugyanannyira félek is a fatüzeléstõl!!
Ha már használom, beszámolok a tapasztalatokról!
Kandallós   2012-11-30 09:53:09
bb!
Nem, abszolút nem. Sõt!
A hordozható kandallót annak idején én fejlesztettem a Mullitnak, és büszkén mondhatom, hogy igen jó termék. A maga hátrányai mellett, pesze.
Akkor még Supra tûzterekkel szereltük, mára már azonban mindenfélével készül. Tehát azt, hogy jó-e a készülék, azt elsõdlegesen a beleépített tûztér dönti el. Sajnos jelenleg az ár fontosabb tényezõ, mint a minõség, tehát jóval több készülék talál gazdára nem túl kifinomult tûztérrel.
Az említett betét, a külsõ levegõs, szerintem még nem teljesen kiforrott, nincs egy éve (lehet, hogy van), hogy gyártják. Sokan szeretik, én majd két év múlva fogom szeretni, amikor lesznek róla tapasztalatok.
Nagyon óvatosan pakolva, megfelelõ kéményen és fával használva hálás jószág lehet.
Mint hordozható kandalló egyet ne tévesszünk szem elõl: legfeljebb addig hordozható, amíg a fûtést elkezdjük benne, mert utána már fennáll a csempék közti kötések gyengülésének veszélye. Párkánynál mozgatni tilos,nedves ruhával takarítani szintén.
A meleget nem tartja, nem cserépkályha! A meleget majd a tûztér tartja.
Ha nem életbevágó a külsõ levegõ, azért én az M58-as tûztérrel rendelném, ami a Supra Oreája, csak konvekciós burolat nélkül.


A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: