Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Kandallós   2012-12-26 15:10:57
metle!

Örülök neki, hogy minden rendben működik. Remélem megszeretitek hamar az Orlandót!
Kandallós   2012-12-26 15:09:48
Szabó István!

Én javasolnám, hogy a kéménytisztító fölé tegyük, bár, ha a tisztító nyílás alatt még kb. 15-20 cm koromzsák van, akkor lehet a helyére is. De a rendszeres tisztításra figyelni kell!
Fel fogok tenni méretezett rajzokat, csak még nem jutottam a dolgok végére. Köszönet ezért Mindenkinek, aki megtisztelt a bizalmával, és sok munkát adott nekünk!
szabóistván   2012-12-26 07:21:31
Kedves Metle!

Nem írnál egy pár sort arról, hogyan használod az Orlandót? Mekkora teret fűtesz? Mennyi fával? Hogy sikerül eloszlatni a meleget a házban? Mennyi ideig tüzelsz egy nap? Milyen az a nem túl ideális kémény? Ilyesmiket. Köszi és boldog karácsonyt!
metle   2012-12-25 20:34:22
Tisztelt Kandallós.
Idén vettem egy Supra Orlando kályhát. Egy kb 100 éves ház és nem túl optimális kémény kialakítás mellett használom. Minden jól működött rajta, de sajnos nagyon kormozódott. Kandallós hathatós segítségével sikerült úgy beszabályozni, íigy most tökéletesen működik, legnagyobb örömömre. Kb. fele annyi fával, mint a régi kandallóm. Köszönöm.
szabóistván   2012-12-23 09:04:32
Kedves Kandallós!

A falba szerelhető huzatszabályzóról kérdeznék:úgy van kitalálva, hogy a kémény tisztító nyílásába szerelhető? Pont oda való? Vagy máshol kell neki kivágni a helyét?

Üdv, és Boldog Karácsonyt kívánok!
Kandallós   2012-12-13 12:47:17
Kedves Hit Line Felhasználó!

Köszönöm, hogy megosztotta tüzelési tapasztalatait, szerintem sokaknak segítséget jelent!
Amit még kérnék, az annyi lenne, hogy tegyük közzé, melyik fabrikett jött be igazán, mert ez komoly kérdés szokott lenni. Valóban a brikettel a túlzott gázosodás problémája áll fenn, ami akár füstgáz robbanást is előidézhet! Óvatosságra intek én is Mindenkit!
Egy-egy ilyen "kipufogás" után a szigeteléseket mindenképpen ellenőrizni kell, mert tömítetlenség léphet fel.
A leírtak tényleg nagyon hasznosak, köszönöm sokunk nevében!
glaci82   2012-12-05 21:30:36
Időközben megtaláltam ......
glaci82   2012-12-05 14:53:24
Tisztelt Kandallós!
Olvasgattam a fórumot de sajnos nem nagyon találtam véleményt vízteres kandallókról. Létezik folytonégő kandalló vagy kályha vízteresben is? Elsődleges fűtésként szeretném a kandallót vagy kályhát mely rádolgozna a padlófűtésre ill. radiátorokra. Ház hővesztesége 8,7 KW. 100m2. Önnek milyen email címen írhatnék a részletek miatt?
   2012-12-03 15:38:09
Üdv Mindenkinek!

Beszámolok a Hit Line-os tapasztalataimról, de előbb egy kicsit általánosságban írok:
Ebben a szezonban kezdtem el a fával tüzelni, korábban nem volt kandallóm.
Kicsit furcsa volt számomra eleinte az, hogy nem tudtam akármikor nagy lángot varázsolni.Idő kellet míg rájöjjek, hogy nagy lángot (fából kilépő gázt), nem tudok akármikor csinálni. Valahogy nem értettem, hogy a parázsló fából miért nem tudok nagy lángot kicsiholni. Mostmár tudom, hogy a fa 83%-ban gáz formájában ég el (főként az égés elején), a maradék faszénként elizzik.
Egyszer vastag parázságyra rátettem 5 kg lyukas fabrikettet, amiben a brikettek jelentősen megduzzadtak. Az így megnövekedett felület ontotta magából a gázt. Annyi gáz képződőtt, hogy az égésterméket nem tudta elnyelni a kémény. A láng közvetlenül az üveg előtt égett robanásszerűen, miközben pulzálva ki-ki puffogott a füst a tömítés alatt. El kellett zárnom a levegőt 95%-ban, hogy ne legyen komolyabb baj. Nyílván így kiengedtem a forró füstöt a kéményen, de nem tehettem mást. (Most már csak begyújtáshoz használom ezt a fajta brikettet (keverten fával), viszont arra kiváló, mert nagyon hamar el lehet vele érni az üzemi hőmérsékletet.)
Nos ekkor esett le a tantusz a füstgázképződéssel kapcsolatban. Mostanra már tudom, hogy az igazán vastag fa tud közel egyenletesen kismennyiségű gázt adni (és ezzel ideális a még csak hűvös, de nem hideg napokra), hisz ennek felület/térfogat hányadosa kicsi (térfogat köbös, felület négyzetes.)

A Hit Line-ról: korábban úgy gyújtottam be, hogy alulra vastag fákat tettem, majd vékonyabbakat, majd papírdobozokból összetépkedett papírfecniket és erre a vékony gallyacskákat. Sajnos a sok elégett papír hamuja fékezte az égési levegő áramlását, illetve sokszor vontatott volt a begyulladás. Emiatt az üveg néhol fátyolos lett, bár nem tragikusan. Mostanra elhagytam a papírt és begyújtóskockát használok, a vékony gallyak mellett pedig apróra vágott fenyőt, illetve a már említett briketett, melyet vékony gyűrűkre török. A folyamatosan újuló papírszemetet beteszem legalulra a vastag fa alá, ott nem zavaró a lemezes hamuja.
A másik eset amikor befátyolosodik az üveg, ha túl sok gáz képződik és a láng közvetlenül a üveg alsó élénél belépő szekunder levegőnél ég.
Ezt a két esetet leszámítva - és ez könnyen elkerülhető - az üveg napokig olyan tiszta, mint a takarítást követően. Illetve van még egy eset amikor piszkos lesz az üveg, ha parázsnál kevés levegőnél még elzárom a füstcsőcsonkban lévő pillangószelepet is. Igazat megvallva nem is értem miért van beépítve ez a p.szelep, az említettek miatt nem is használom.
Sajnos csak egyéves a tüzelőm, azt viszont a ház déli oldalán tároltam a nyáron és többször is átraktam, illetve elég szellősen tároltam és csak szeptemberben került át a fatárolóba, ahol továbbra is szellősen tárolom.
A fa tökéletesen elég, nagyon kevés hamu marad utána, igaz felfűtéshez használok brikettet is, mégpedig olyat ami vontatottan adja le a gázt, nem rövid idő alatt. Az első rárakás után leég a korom a samottról.
Az igazi folytonégést szerintem vastag fával lehet megvalósítani, mert a vékonyat (8-10cm) a vastag parázságy lefolytott esetben is arra készteti, hogy váljon ki belőle a gáz. Ha nem adok hozzá levegőt, akkor füst formájában hagyja el a kéményt , ha adok hozzá elegendőt akkor meg a hatásfok csökken a kéményen kiengedett meleg miatt. (Szoktam nézni a kéményt, hogy az adott beállításhoz milyen kéményfüst tartozik - ideális esetben, a begyújtástól eltekintve nem látni semmit.) Tehát szerintem a vastag fával lehet egy vontatott, de egyenletes, kis teljesítményt leadó égést produkálni, melynél a kevés gázhoz elég kevés égési levegő is.

A nem tökéletesen légszáraz fám miatt a rostélyos üzemmódot használok, de hamarosan tele lesz a hamuláda, akkor kipróbálom a primer levegő nélküli használatot. (Primert most is csak begyújtáshoz használok, de pillangószelepe nem zár légmentesen, úgyhogy látom, hogy onnan is kap minimális levegőt.) Üzemmeleg állapotban a primer használatával brutális mennyiségű gáz képződik, több is mint amit a szekunder el tud égetni.

Mellékelek egy videót is, ekkor csak fa van a tűztérben:
http://www.youtube.com/watch?v=NV4fvOTFsfk&feature=plcpvikla007   2012-11-30 20:52:16
Tisztelt Kandallós,

köszönöm a gyors választ. A 67/52-es beleférhet még? A kandalló helyének túloldalán erkély van, így a külső levegő bevezetés egyenes és rövid lehet. Ha nem külső levegőset választanánk, mi jöhet szóba?

Viktor
Kandallós   2012-11-30 18:17:38
vikla007!
Jól értem, az 5,5 m magas kémény bekötő nyílása 3,7 m-en van? Ez nem túl szerencsés.
A páraelszívó miatt én a hermetikusan zárt kategóriában gondolkodnék, a 180-as kémény miatt pedig a Hit Line-ban. Ebből is egy 55-ös méretű lenne az ideális, mert irtó alacsony a kémény a bekötéstől. Lehetséges, hogy elbírná a 67/45-ös méretet is, ha a külső levegő odavezetése rövid és törés mentes.
Kandallós   2012-11-30 18:11:38
BB!
Nem kell félni tőle, egy csöppet sem félelmetes.
Főleg nem a zárt tűztér. Biztosan klassz lesz, csak figyelni kell, ne legyen nagy a huzat, és két éve kivágott legyen a fa. Szeretni fogják, mert egészen más, mint a gázfűtés.
vikla007   2012-11-30 17:55:20
Tisztelt Kandallós!

Magas mennyezetes nappalimba(+konyha, közlekedő egy légtér ~170m3) szeretnék folyton égésű kandallót. A kémény szigetelt fémkémény (180/280) a nappali külső faláról indul, de 3,7 m magasságban van a füstcső becsatlakozás. A nappali padlójától számítva a kémény magassága 5,5 m.
Gázkészülék egy szinttel lejjebb zárt műhelyben van légbeömlőkkel. Az egy légtérben lévő konyhában szegelszívó van. Érdemes a teljesen külső levegősben gondolkodni?
Várom javaslatát a tűztér fajtájára.

Viktor
BB   2012-11-30 10:25:29
Kandallós!
Köszönöm a gyors reagálást.
Szeretnék zárt és külső levegőset, mert 3 ventillátor /2WC, 1 páraelszívó konyha/ üzemel a házban és ott van az alap fűtés SC24 cirkó, ami a lakás levegőjét "eszi". Eddig nem volt gondunk a mérgező gázokkal, van érzékelő az SC24-ben, csak a gázszámla az 42e havonta (általány).
A Mullitnál nagyon rendesek voltak, minden tipust bemutattak, az említett típust láttuk működés közben is éppen "folytonégett" a parázs fölött a füstben.
Nagyon megtetszett, de ugyanannyira félek is a fatüzeléstől!!
Ha már használom, beszámolok a tapasztalatokról!
Kandallós   2012-11-30 09:53:09
bb!
Nem, abszolút nem. Sőt!
A hordozható kandallót annak idején én fejlesztettem a Mullitnak, és büszkén mondhatom, hogy igen jó termék. A maga hátrányai mellett, pesze.
Akkor még Supra tűzterekkel szereltük, mára már azonban mindenfélével készül. Tehát azt, hogy jó-e a készülék, azt elsődlegesen a beleépített tűztér dönti el. Sajnos jelenleg az ár fontosabb tényező, mint a minőség, tehát jóval több készülék talál gazdára nem túl kifinomult tűztérrel.
Az említett betét, a külső levegős, szerintem még nem teljesen kiforrott, nincs egy éve (lehet, hogy van), hogy gyártják. Sokan szeretik, én majd két év múlva fogom szeretni, amikor lesznek róla tapasztalatok.
Nagyon óvatosan pakolva, megfelelő kéményen és fával használva hálás jószág lehet.
Mint hordozható kandalló egyet ne tévesszünk szem elől: legfeljebb addig hordozható, amíg a fűtést elkezdjük benne, mert utána már fennáll a csempék közti kötések gyengülésének veszélye. Párkánynál mozgatni tilos,nedves ruhával takarítani szintén.
A meleget nem tartja, nem cserépkályha! A meleget majd a tűztér tartja.
Ha nem életbevágó a külső levegő, azért én az M58-as tűztérrel rendelném, ami a Supra Oreája, csak konvekciós burolat nélkül.


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: