Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
Dudu   2013-01-20 20:42:27
Értem, köszönöm.
A kéményseprőt még a héten kihívom.
Egyébként a ház Csömörön van.
Kandallós   2013-01-20 20:37:32
Dudu!
Mindez attól függ, hol az új ház.
A kéményseprőt mindenképpen a területileg illetékes, ezt az Önkormányzatnál meg tudják mondani.
De mindenképpen nézessétek át a rendszert, mielőtt komolyan elkezditek használni. Veszélyes is lehet, ha nem jól lett megcsinálva!
Dudu   2013-01-20 19:24:41
Nagyon köszönöm a válaszodat!
Tudnál nekem ilyen hozzáértő szakembert ajánlani aki ezeket megnézi?
Kandallós   2013-01-20 18:59:40
Dudu!
Első nekifutásra, ami biztos, óránként tüzeljetek el 8-10 kg fát, mert ennyire biztosan szükség lesz a 180 nm felfűtéséhez!
Ha ennél kevesebbet fogtok eltüzelni, akkor nem lesz meleg.
Másodszor nézze át egy fűtésszerelő a rendszert: van-e benne visszatérő vízhőmérséklet figyelő rendszer, hány fokos víznél indul a keringetés, ez hol és hogyan van mérve, mekkora a kandalló vízoldali teljesítménye, hány kW a kiszolgálandó fűtési felület...
Harmadik lépésként egy hozzáértő nézze át a kandallót és a kéményrendszert, mennyire vannak elszennyeződve, lekátrányosodva. Ellenőrizze továbbá a huzat nagyságát, a levegőutánpótlás mikéntjét.
Nem vicc, de két hónap alatt tökéletesen el lehet dugítani egy kéményt! Ez kéménytűz veszélyt is jelenthet, úgyhogy én javasolnám egy kéményseprő ellenőrzés megejtését is. Ezt már régen meg kellett volna tenni, mert így állandó veszélyben éltek!!
Ha mindez rendben van, akkor van értelme rátérni a tüzelés milyenségére.
Dudu   2013-01-20 17:37:06
Sziasztok!

A múltévben vettünk egy családi házat amelyben van egy kandalló. Előtte nem volt kandallónk és nem rendelkezem tapasztalattal e téren. A kandallóra rá van kötve a fűtésrendszer,vagyis ezzel tudnám fűteni az egész házat, ami 180 nm. De sajnos nem sikerül. Nem tudom felmelegíteni a lakást ha a kandallóba rakok tüzet. Maximum azt a szobát ahol a kandalló van. Ráadásul mindig hatalmas füst lesz a lakásban.
Tudnátok nekem tanácsot adni, hogy hogyan rakjam a kandallót, hogy megfelelően meleg legyen és ne legyen füst a házban?
Kandallós   2013-01-16 20:40:03
Yaris!
A vízteressel nem is ez a gond. Ahhoz, hogy jól működjön, névleges teljesítmény körül ildomos járatni. Ekkor le fog adni a nappaliban 5-6 kW (minimum) teljesítményt, ami ott halálos túlfűtés. Mellette a felületfűtés magában megadná a nappali melegét, tehát nem tudok olyan központi fűtéses kandallót elképzelni, ami egy ilyen házba jobban beillene, mint egy folytonégő, légfűtéses. A légtechnikát a központi fűtésesnél sem úsztuk volna meg. Ez nem hazabeszélés, mert Hit Line-ból is van vizes, de nem szerencsés a dolog semmiképpen. Persze, vannak megfelelő gépészeti megoldások, csak pénz kérdése.
Yaris   2013-01-16 19:50:18
Köszönöm Mindenkinek a hozzászólást!

A vízteres kandalló természetesen puferrel működött volna és padló, illetve falfűtés lett volna. Sajnos a kiépítési ár magassága miatt mindenképpen más megoldást választok, amelyből lehet, hogy a folytonégő kandalló lesz.

Még egyszer kösz!
szabóistván   2013-01-16 17:33:01
Yaris!

Segítségül elmondom, hogy az én házamnál az épületgépész lábazaton 10 cm, aljzatban 10 cm, főfalon 12 cm, tetőben 25 cm és 3 rétegű műanyag ablak kombinációra és 102 nm-re számolt ki 4,8 kw-ot! -15 külső hőmérsékletnél +20 belsőre. Nyilván a Te házad jobban hőszigetelt, viszont te sem 20 fokban szeretnél üldögélni, hanem inkább 23-ban, tehát még ez is változtat rajta. Egyik le, másik föl. Simán kifűt téged egy 10 kw-os kandalló, inkább azt vizsgáld meg komolyan, nem lesz-e túl sok!!
Mert ha beépíted és leizzadtok minden este a 30 fokban, nem fogtok örülni!
Kandallós   2013-01-14 09:08:08
Yaris!

Ha megnézzük az adatokat, szerintem az egész épület hőigénye nem több 6 kW-nál, ami elvben a tervdokumentációban is kell, hogy szerepeljen.
Ha ezt vesszük alapul, akkor egész biztosan ki lehet vele fűteni.
Sőt, túl is lehet fűteni, úgyhogy a "kis ventillátorral elhajtanám a meleg levegőt" helyett én egy légtechnikában gondolkodnék.
A vízteres kandalló egyébként, szerintem, semmi esetre sem való ilyen épületbe. Nem lehet mit kezdeni a keletkezett többlethővel, és bődületesen túlfűtött lesz a nappali.
Yaris   2013-01-13 17:59:48
Üdv Mindenkinek!

Jelenleg építkezés közben vagyunk és az eddigi vízteres kandalló + padló és falfűtésre olyan horror árajánlatot kaptam, hogy teljesen átgondoltam az egészet. A házunk erősen A +-os lesz (aljzat 2 x 10 cm, lábazat 10 cm, főfal 20 cm, tető 30 cm szig), agyonszigetelve
, a kéményünk 16 cm-s leier kandallókémény a hossza 7,5 mínusz a bekötés magassága, a külső levegő bevezetés éppen kiépítés alatt.
- ki lehet-e fűteni egy 80 nm-es nettó házat egy 10 kw-os zrt-vel + kisventillátorral elhajtanám a meleg levegőt a többi szobába
- lehet-e fabrikettel tüzelni benne
- a szobábkba - arra az esetre, ha nem lennénk több napot otthon - nobo, vagy glamox fűtőpanelek lennénrk, de ezeket csak nagyon ritkán használná,.

A válaszokat előre is köszönöm
Aktív   2013-01-11 23:18:19
http://www.vilaglex.hu/Erdekes/Html/SzinFiKe.htm

"Később azt is megállapították, hogy a fény, az egyes atomok elektronjainak gerjesztése, illetve az azt követő "visszaállás" során keletkező elektromágneses hullám. Ezt mutatja be az animáció.

A Gerjeszt gombra kattintva az atommag körül mozgó elektron egy nagyobb energiájú pályára ugrik, majd onnan visszazuhanva egy fotont bocsát ki.
A keletkező foton hullámhossza az energiaszintek különbségétől függ.

A gerjesztés történhet pl. hő hatására, vagy egy másik foton által.

Vagyis az egyes színek tulajdonképpen a különböző nagyságú "ugrások" következményei.
Minél nagyobb az "ugrás", annál nagyobb energiájú az elektromágneses hullám.
A nagyobb energiákhoz rövidebb hullámhosszak tartoznak. Vagyis a kis ugrás vörös, a nagyobb ugrás sárga .... a legnagyobb ugrás ibolya színt eredményez. (A vöröshöz szükségesnél kisebb, illetve az ibolyához szükségesnél nagyobb ugrások esetén számunkra láthatatlan elektromágneses hullámok keletkeznek.)

Ezek az ugrások okozzák a lángfestést, a különböző színképeket."
Aktív   2013-01-11 22:37:45
http://garfield.chem.elte.hu/Turanyi/gyertya/Turanyi_gyertya.pdf
érdemes elolvasni az egészet, de a lényeget kiemelem:

"Emlékszünk, hogy a kinyitott levegőnyílású, előkevert Bunsen-égő lángja kék színű. Előkevert metán−levegő lángban nagy a CH gyökök koncentrációja, de kicsi az acetilén koncentráció és így nem alakulnak ki benne aromás és policiklusos aromás szénhidrogének. Emiatt nem alakulnak ki koromszemcsék sem és a láng nem sárga. A magas hőmérsékletű lángban a CH gyökök ütközések útján egy magasabb energiájú elektronállapotba juthatnak. Amikor a gyökök visszatérnek alapállapotba, kisugározzák a gerjesztett és az alapállapot energiája különbségének megfelelő kék színű fényt. Általában a szerves anyagok nemelőkevert lángja sárga a koromszemcsék miatt és minden szénhidrogén előkevert lángja kék."


kék láng = több energia
sárga láng = kevesebb energia + korom
Aktív   2013-01-07 19:29:02
Csak nyugodtan.
De remélem egy év múlva szárazabb fával már szebb lesz a kémény és a tűztér belseje is. Persze addig még letakarítom kéménytisztító fahasábbal. Majd akkor is felteszek egy videót.

A kéményt pedig azért szigeteltem le azon az egy méteres szakaszon, mert egyébkén 40 fokos lenne kémény oldalafala.

A füstről meg csak annyit, ha környékbeli házak füstjét bevezethetném a kandallómba, akkor nem is kellene fát tennem a tűzre többet.

Ha építkeznék a kandalló köré tervezném az (emeletes!) házat. Az alaprajz olyan lenne, hogy a meleg levegő mindenhova áramlással eljusson, a kéményt középre tenném, hogy a tetőgerinc mellett bújjon ki, s minél nagyobb hosszon az épületen belül legyen. A mennyezeti részt mindenhol duplán szigetelném, hisz a tüzelésmód miatt a kandallón kívüli helységtől eltekintve itt fentről sugárzik a meleg. Illetve a falakat is annyira, hogy az 5-10kW/h elég legyen.

Kandallós   2013-01-07 18:10:33
Aktív!

Kegyetlen jó, mind a kettő, bár nekem a második jobban tetszik. Köszönet érte, és tényleg Mindenkinek javaslom, hogy nézze meg. Feltehetem a hivatkozást a honlapra? Mindazt bemutatod, amiről évek óta beszélek:
- a kandalló építményében lehet akár 300 fok körüli hőmérséklet is
- a kémény szigetelése elengedhetetlen, főleg folytonégő tűztérnél
- a száraz fa alap
- jó tűztér esetében minimális a károsanyag kibocsátás. A szmogriadó nem a Hit Line-ok miatt van!
- egy jó készülék kis lángon is tud fűteni, és nem feltétlenül kell mindehhez tökéletlen égés, kátrány, büdös...

Még egyszer köszönöm, és ígérem, ahol lehet népszerűsítem a vieót, mert tényleg óriási segítség!
Aktív   2013-01-07 15:50:08
Tettem még fel videót a hit line-ról:

http://www.youtube.com/watch?v=NZvU6-feFSA
http://www.youtube.com/watch?v=WfRdwIjNFuQ

Két évet száradt tüzifával biztos nem ilyen lenne a belseje, de olyan videót csak egy év múlva tudtam volna feltenni...


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: