Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Üzenőfal

Ha kérdése van tegye fel! Legjobb tudásunk szerint válaszolunk rá!

Bejelentkezés Regisztráció
pekka   2013-04-02 19:01:01
Tisztelt Kandallós!
Nagyon tetszik az oldal, alapos és olvasmányos valamint informatív egyszerre.
Házunkban idén nyáron tervezünk egy kandallót beépíteni, mert igaz, hogy szeretjük a mostani kandallónkat (Kamino) is, ám be kellett látnunk, hogy hiába kedveltük meg az évek során, igen magas a fafelhasználása és ezáltal az üzemeltetési költsége.
Olvasgattam az üzenőfalat is, örömmel konstatáltam, hogy szakmai szempontok szerint válaszol az idelátogatók kérdéseire, ezért bátorkodom feltenni én is a magam kérdéseit.
A ház, ahol élünk az 1850-es években épült masszív polgári ház, vertfallal, 360cm-es belmagassággal, L alakú elrendezéssel., kb 150nm alapterülettel.A mostani kandallónk mellett kiegészítő fűtésként a két legtávolabbi helységben konvektoros fűtés is van telente, mert nem győzi a kandalló egyedül felfűteni a lakást.
Gyakran előfordul, hogy mikor itthon vagyunk nem alszik ki a kandalló, tehát folyamatos fűtés van, ám ez rengeteg fa eltüzelésével jár.
Szeretjük a meleget, de a kánikulát nem, ezért olyan 22-23 fokon érezzük jól magunkat, ami éjszakára 19-20 fokra mérséklődhet.
Mivel a termékek leírásában olvastam, hogy kevesebb fa felhasználásával is sokkal jobb hatásfokkal üzemelhet az itt található készülékek nagy része, szeretném, ha ajánlana nekem egy vagy két kandallót a következő paraméterek alapján:
Fontos a tűz, a lángok valamint a parázs látványa
Ne legyen hosszú, elnyúló felfűtési idő
Lehetőség szerint ne legyen szükség a külső levegő bevezetése, mert kb 60-70 cm falazat van, az ezzel járó kiváló hangszigeteléssel
Alacsony üzemeltetési költség.
Nem zavar a konvektor használata, kényelmes dolog ha nem vagyunk itthon huzamosabb ideig, ám a mai gázárak mellett természetesen jobban örülnék, ha a jövendőbeli kandallónk kevesebb teret hagyna a pazarlásnak,tehát lehessen akár 14-16 óra folyamatos melegre számítani a kandallóból.
Fontos szempont a kéményünk állapota, mérete.
A belső keresztmetszete kb 40x40 cm, a magassága kb 8-9 méter lehet, régi nagyméretű téglából építve. Jelenleg is ezt használjuk, semmi gond nincs vele, de természetesen az új kandalló beépítése előtt alapos vizsgálatra kerül sor, ha kell, tisztítással egybekötve.
Sarokban lenne felépítve a kandalló, mely saroknak az egyik oldala a szomszéd udvara felé néz (hőszigetelés?).
Remélem minden szempontot figyelembe vettem a leírásban, ha kérdése van, kérem tegye fel itt az üzenőfalon.
Segítségét előre is köszönöm, tisztelettel:
pekka
gamma   2013-03-29 23:55:42
Kedves kandallós!
Megfogadtam a tanácsát,és köszönöm.Sok sikert ,és egyben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok.
Kandallós   2013-03-28 11:28:52
Kedves Mindenki!
Nem tudom, Gamma megfogadja-e a tanácsokat, (sőt azt sem, hogy ha igen, tőlünk veszi-e a Temporist)de az Ő példája az élő tanúbizonyság arra, hogy egy jól átgondolt döntéssel, egy gondos utánajárással bizony súlyos százezreket tudunk megtakarítani a kandalló építése során úgy, hogy közben a saját érdekeink nem sérülnek. Sőt, bátran kijelenthetjük, hogy igaziból a saját (mármint Megrendelő) érdekünk kerül 100%-ban az előtérbe. Kérem Önöket: tegyék meg ezeket a köröket, tanuljon Mindenki Gammától!(akinek talán tényleg tudtunk egy kicsit segíteni)
Kandallós   2013-03-27 21:31:30
Gamma!
Igen, ez lenne a folytonégés lényege. Nagyon fontos: megfelelő fával, megfelelő beüzemeléssel fogja mindezt elérni. Ha bármelyik nem stimmel, akkor bukta az egész.
Szerintem a Temporis tökéletes lehet, és mégis csak 389.000.- forint, bruttó!
gamma   2013-03-27 12:05:48
Tisztelt Kandallós.
Tehát 1óra felfűtés után visszafogom az égést,és az egész nap folyamán 4-5kw-on üzemelhet,akár hetekig.Nagyon sokat segített,köszönöm szépen.
   2013-03-27 02:44:19
Gamma!
A Temporis csak a felfűtési periódusban 10-12 kW, ami begyújtástól kb. 1 óra. Ha ezt az egy órát elviseli az épület úgy, hogy nem fűtjük túl, utána lezárom, és 3-10 kW között azt csinálok vele, amit akarok. A Taranis és a Kantaa is kifejezetten passzívház jellegű épületekbe valók, ahol alapkövetelmény a nagyon gyors felfűtési periódus.
Nálunk, érzésem szerint, nem az. Márpedig a Temporis 10 kW-ja főként erre igaz, a felfűtési periódusra. Utána, ha úgy tartja kedvem, hetekig üzemelhet 4-5 kW teljesítményen is. Ettől szenzációsak ezek a készülékek, és ettől folytonégés a folytonégés. Érdekes, hogy ennek ellenére azt mondták, sok a Temporis 10 kW-ja! Ne felejtsük továbbá azt sem, hogy a Kantaa NÉVLEGES teljesítménye a 7 kW,és ami videókat nézett, azokon nem névleges teljesítményen működött! Névleges teljesítményen szinte normál kandallóként, nagy lángon, alacsony hatásfokkal üzemel a Kantaa, a Taranis, a Temporis is! Ha névleges teljesítményre méretezünk, akkor kár ilyen drága kandallóban gondolkodni? nem érdemes folytonégőt venni, hiszen ezek lényege abban van, hogy nem névleges teljesítményen lesznek használva, hanem jóval alatta. Ezeket nem is a névleges teljesítményükért szoktuk szeretni, hanem azért, ami a felfűtési periódus után jön: a folytonégés. Minimális levegővel, átgondoltan, tervezetten, nem tovább fűteni az épületet, hanem SZINTEN TARTANI, hihetetlenül kevés energiával (fával)
A másik, ami fontos: ne a négyzetméterből számoljunk, sose! Ezzel félrevezetem magamat. Nézzük meg, mely helységeket tudom egyáltalán elérni a kandalló meleg levegőjével. Ezek HŐIGÉNYE alapján döntsünk, figyelembe véve azt is, hogy az adott helység, ahol áll a kandallóm, ne legyen túlfűtve.
Szélsőségeket mondok, de 100 nm hőigénye lehet 3 kW, de lehet 30 kW is. Melyikkel számoljak?
A szigetelése az 8 cm, gondolom. A falakon. Ez a kevésbé fontos. Mennyi a födémen? A legtöbb meleget ez viszi el, ide ildomos min. 20 cm-t tenni.Milyenek a nyílászárók? Mekkora üvegfelületről beszélünk? Mekkora a belmagasság?
Égésminőségen azt értjük, hogy mennyire szabályozható az égés egy készülékben, és e közben hányad része ég el a fának, és hányad része távozik a kéményen szilárd szennyezőanyag formájában. Minél nagyobb hányadot ildomos elégetni, azaz minél kevesebb szennyeződést (ez főként a mikropor) kiengedni. Ez elsősorban a magas tűztérhőmérséklettel érhető el. Egy jó berendezés képes magas tűztérhőmérsékletet produkálni, relatív alacsony kilépő füstgázhőmérséklet mellett. Ezek a folytonégő kandallók, és itt jön be a 650 fok körüli tűztérhőmérséklet, amit például by-pass szeleppel, kompozit lángterelővel, s-flow hőcserélővel ...is el lehet érni.
   2013-03-26 20:55:27
Jó estét.
Mit ért az égésminőségén?(650fok,sc2,fsu,"by – pass").TARANIS 67 D 5kw 75m2,hogy kevés.Eredetileg TEMPORIS 2D kandallóbetétre gondoltam 10kw 150m2 az meg picit sok.Azért ajánlották a Kantaat mert 7kw 105m2 az én 120m2-re.
Kandallós   2013-03-26 18:49:00
gamma!

Személy szerint engem a Kantaa nem győzött meg, ami nem azt jelenti, hogy rossz lenne. Üzemeltetése, égésminősége, ára nekem nem volt meggyőző. Kell a teljesítménye? Nem elég a Taranis 5 kW-ja?
Vagy ha kell, nem lenne jó egy Hit Line, esetleg egy Steko-Line?
Nem lebeszélni akarom, mert ami Supra, az biztosan jó, ezt szerintm el is fogadhatjuk. Ár-érték arányban szerintem a Kantaa egy picit melléfogás, de annak ellenére, hogy nekem nem jött be, biztos nem rossz.
gamma   2013-03-25 22:14:07
Jó estét.Megkérném a véleményét Supra kantaa kandallóbetétről.Sok jót írnak róla és a videót nézve tényleg nagyon jó lehet.120m2 ről volna szó,8mm kőgyapottal szigetelt ház.Előre is köszönöm.
PeterSon   2013-03-23 21:35:48
Köszönöm a gyors választ!
Egyik ismerősöm nevében járok el és suprák közül válogatna. Valószínűleg egy sima orea lesz a befutó.
Kandallós   2013-03-23 21:12:29
PeterSon!
Nem, van ilyen, gyári készülék valóban.
Bár szerintem a Supra csak a piaci nyomásnak engedve csinálta, mintgy mellékvágányként.
Ez érthető is, hiszen logikusan végiggondolva a folytonégésnek vízfűtéssel eyütt nem sok értelme van. Milyen vizet akarunk melegíteni a folytonégés 3 kW körüli teljesítményével? Ráadásul, ha rendesen van beüzemelve a kandallónk, 60 fokos vízhőmérséklet alatt el sem indulhat a keringetés! Nem is lesz 60 fokos a víz, ilyen teljesítmény mellett!
Szóval ez maximum 1 radiátor.
A Supra ezt valószínűleg saját piacra nem is javasolja, ezért nincs a honlapján.
Ők ott komolyan veszik a fűtést, használható készülékeket gyártanak, és csak ezeket tudják eladni. Takarékos, jól szabályozható, fűtésre termett jószágokat.
PeterSon   2013-03-23 19:38:47
Tisztelt Kandallós!

Érdeklődnék hogy az Supra Orea Aqua is képes olyan folyton égésre mint a légfűtéses Orea?
Érdekes hogy a Supra oldalán az Aqua nincs fent. Lehetséges hogy ez valami utólagos "tuning"?
Kandallós   2013-03-11 10:12:31
Zotya!

Ezt megértem.
Mindkét irányban 2-3 mm-el kisebbet kellene venni, vagy ezt olyan méretre igazítani.
zotya   2013-03-11 06:33:02
A gyári méret:430*250*11(mm)
zotya   2013-03-10 21:18:45
Üdv!

Akkor mit kell tennem? Milyen méretűt szabad vennem, aminek a hőtágulása még megengedett?Gyárit nem szeretnék venni!


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: