Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Gondolatok a kéményről, huzatról, tüzelőről...

Hajlamosak vagyunk a kémény kérdését lazán kezelni. Folytonégő kandallók esetében azonban ez alapvető kérdés, ami az üzemeltetés során nagymértékben ki fog hatni a használat milyenségére, a készülékünk állagmegóvására, a fűtés hatékonyságára, annak komfortjára, takarékosságára, de többet mondok: családunk, vagyonunk biztonságára.

Sajnos ez ügyben magunkra vagyunk hagyva, kevés olyan fórumot ismerek, ahol szakszerű segítséget kapnánk, előremutatót, megoldásra törekvőt, nem "most ennek mindenképpen eladok valamit"-stílusút. Azt is tudjuk, hogy a Kéményseprőkre is sok esetben nehéz lenne építeni (ezt, gondolom, nem kell részleteznem).

Ezt a kérdést pedig nem lehet találgatások, okoskodások, szomszéd bácsik, netes oldalak, barátok, ismerősök elbeszélései alapján kezelni, annak rossz vége lehet.
Sajnos a mai napig sokan azt gondolják, a kémény egy cső, amin kimegy a füst. Ez óriási tévedés. Lássuk, mitől is működik egy kémény:
  • Megfelelő hosszúság. Talán ezt tudjuk a legtöbben. Minél magasabb a kémény, annál nagyobb benne a huzat, mondhatnánk a legszemléletesebben.

  • Megfelelő keresztmetszet. Ezt már hajlamosak vagyunk lazábban kezelni. Kevesen tudják, de a kicsi kéménymagasság kompenzálható (valamilyen szinten) a keresztmetszet növelésével. A kis keresztmetszetet viszont ne is próbáljuk magasság növeléssel áthidalni, nem fog összejönni. Mint ahogy az sem lesz megoldás, hogy két egymás mellett futó kis kéménybe kötünk be egy nagy füstcsövű készüléket. A MSZ egyértelműen kimondja, a füstjáratban keresztmetszet csökkenés nem lehetséges. Sajnos nem mondja ki hasonlóan egyértelműen, hogy keresztmetszet növekedés sem szerencsés, ha van. A folytonégő kandallók sajátossága, hogy nagyon kényesek a túl magas kéményhuzatra. Minden készüléknek árt a 20Pa-t jóval meghaladó huzat, de a folytonégőknek pont az égésminőségét rontja le, amiért érdemes volt rájuk ennyi pénzt kiadni.
    Moderator - kandallosok.hu

  • Megfelelő szigetelés. A cső és a kémény között talán a legnagyobb különbség a szigetelés. A kémény huzata nagyon nagymértékben függ a benne áramló és a kémény körül lévő levegő hőmérsékletének különbségétől. Minél melegebb a füst a kéményben, annál nagyobb lesz a benne lévő huzat értéke. Talán ebből érhető, miért harcolunk foggal-körömmel a mindenféle fórumon fellelhető, csodaszerként emlegetett „hulladékhő hasznosító” berendezés ellen. Ezekkel nem lenne semmi gond, ha méretezve lennének, és forgalmazóik lelkiismeretesen megnéznék, hova, milyen készülékhez mit adnak el.. Mekkora füstgázhőmérsékletből mennyit vonnak el, és mekkora lesz a kéménybe belépő füstgáz hőmérséklete. Ilyen számítást 1000-ből talán 1 helyen találni. Na, ott érdemes vásárolni, tanácsot kérni. Ott nem egy darab terméket adnak el, ott nem forgalmazóval állunk szembe, hanem Kereskedővel, aki tudja mit árul, aki felelősséget vállal az általa értékesített termékért. Vizsgáljuk egy picit tovább a kérdést, és nézzük meg, valóban, és teljes egészében hulladék-e a kéménybe belépő meleg. Mint tudjuk, a kandallók többsége gravitációsan működik, azaz az égéshez szükséges levegőt a kémény huzata juttatja be az égéstérbe, majd a füstgáz is hasonló módon távozik. Az előbb tisztáztuk, hogy minél nagyobb a kéményben lévő hőmérséklet, annál magasabb a huzat értéke. Tehát ha csökken a hőmérséklet, csökkenni fog a huzat mértéke is. Egy rosszul kiválasztott, méretezetlen hődob olyan szintű hőmérsékletcsökkenést hozhat létre, hogy ebből komoly áramlási problémák léphetnek fel. Gondoljuk végig: a fentiek alapján vajon a kandallóból kilépő meleg füst hőtartalma valóban hulladék? Kéményünk működtetéséhez valóban nincs szükségünk hőre? Ugye a válasz egyértelmű: dehogyis megy kárba a kilépő meleg nagy hányada. Éppen ez a meleg hivatott működtetni „füstelszívónkat”, mint az elektromos áram a konyhai elszívónkat. Jegyezzük meg: a gravitációsan működő szilárdtüzelésű berendezések hatásfoka azért nem nagyon növelhető tovább gazdaságosan, mert a jelenlegi 80% feletti hatásfokok már éppen csak biztosítani tudják a kémény üzemi hőmérsékleten tartását. Ha egy ilyen kandalló mögé méretezés nélkül hődobokat kötözgetünk, tönkretesszük kéményünket, kandallónkat is. Sajnos elmondható azonban az is, hogy napjainkban a beüzemelt kandallók kb. 10%- a modern, szabályozható égésű, magas hatásfokú készülék. Ami nem ilyen, ott a hőhasznosítók valóban hasznosak lehetnek. (csak mellékesen jegyzem meg, hogy egy alacsony hatásfokú készülék ára az utólagos (és még mindig méretezetlen) hőhasznosítóval már nem is biztos, hogy kevesebb, mint egy gyárilag minőségi kandallóé, felesleges hőhasznosító nélkül.

  • Megfelelő tüzelőanyag. Na, ez az, amit a legtöbben nem vesznek figyelembe. Vegyük végre tudomásul, hogy frissen vágott fával nem csak gazdaságosan, kényelmesen, de biztonságosan sem tudunk tüzelni. Ami biztos: folytonégésre ne is számítsunk. Jó, de akkor miben reménykedhetek, ha nem veszem meg két évre előre a tüzifát? Füstölésre, kormolásra, drága, alacsony hatásfokú, kényelmetlen tüzelésre. Ja, és potenciális életveszélyre, a ránk leselkedő kéménytűz veszélye miatt. Erről persze indult vita az Üzenőfalon. Lehet hinni benne, lehet kételkedni, de a veszély fennáll.
Lássunk egy pár fotót egy olyan kerámia csöves kéményről, ahol több hiba is felismerhető. A 160 mm belső átmérőjű samott csöves kémény így néz ki 2 végigfűtött tél után. A beépített kandalló egy Supra Orea, 150 mm-es füstcsővel. A fűtés jellege: kiegészítő.A Tulajdonos azzal keresett fel bennünket, hogy a két évig hibátlanul működő kandallóba nem tudnak begyújtani, mert dől a füst belőle. Miután a kandallót átnéztük, kiderült: a fűtés bizony 5-6 hónapja kivágott fával történt. Megmértük a tavalyi maradék tüzelő nedvesség tartalmát (2010. augusztusi vágás, 2011. áprilisától a fatárolóban volt, szárazon, a lakásban. A mérés időpontja 2011. november eleje, tehát a fa 15 hónapja lett kivágva) Az eredmény sokkoló: 32% nedvesség a fában!!! Ennek nyomai egyértelműen látszottak a készüléken. De miután a lángterelőt letisztítottuk, a berendezés még mindig nem működött tökéletesen. Ezek után következett a kémény, amelynek állapota minket is meglepett.

A 16 centiméter átmérőjű nyílás leszűkült két apró "lukacskára", amelyeket piros körrel jelöltünk. Ennyi helye lenne a füstnek a távozásra. Kétségtelen: ez nem fog összejönni neki.

A másik, ami komoly gondra utal: nézzék a lerakódott fényes kátrányréteget a kémény falán! Ez egyértelműen alacsony kilépő füstgáz hőmérsékletre utal. Ami nem meglepő, hiszen nedves fával tüzeltek két évig! Képzeljék el, ha ez után a készülék után még egy hődobot is kötünk, akkor vajon most hogy nézne ki a kéményünk ha az már most is potenciális kéménytűz-bölcső lehet, veszélyeztetve ez által Családunk életét, vagyoni biztonságunkat.

A következő riasztó jel kéményépítési problémákra utal. Ha megnézik a képeket, egyértelműen látszik két "vállszerűen" körbefutó lerakódásréteg a kéményen, egymástól kb. fél méterre. Itt bizony hőhíd alakult ki, azaz ezeken a helyeken hidegebb a kémény fala, mint egyebütt. Ettől a lerakódás, ami a visszafüstölést is okozza. Ez a kémény jelenleg potenciális életveszélyt jelent a házban lakókra. Mindezt két átfűtött tél után, egy drága kéményrendszerről kell, hogy elmondjuk!

Persze, a kémény eltömődése megszüntethető, a kátrány eltávolítása már nehezebb, de végső megoldást a tetőn kívüli rész lebontása és megfelelő szigeteléssel történő újraépítése lenne. Ez is csak akkor, ha ezek után valóban a megfelelő tüzelővel lenne használva a kandalló.

Mi is vezetett ide? Elsősorban a nedves tüzelő, másodsorban a nem teljesen szakszerű kémény kivitelezés, harmadsorban pedig az elmaradt kéményseprő ellenőrzések.
Kérem Önöket, kezeljük helyén a dolgokat! A saját érdekünk, hiszen látjuk: két év alatt a jó kandalló, a jó kéményrendszer ellenére életveszélyes állapot alakult ki! Nem elég a drága dolgokat megvenni, szakemberrel összerakatni, a használat milyenségére is oda kell figyelni! Ezt más nem teheti meg helyettünk!


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: