Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Néhány szó a folytonégõkrõl, fizikáról

Mi is az a folytonégés?

Egy kandalló akkor folytonégõ az NFD 35376 szabvány értelmében, ha képes egyszeri megrakással, 10 óra lassú égést követõen olyan parázságyat tartani, amelyrõl a tûz újraindítható, és a készülék hamufiókja a tûz égése közben hozzáférhetõ. Itt fontos elmondani, hogy ezek az adatok laborkörülmények között mértek, ideális tüzelõvel, ideális kémény mellett. Valójában a 8 óra reális.

Miért jó ez a felhasználónak?

A fûtés rendkívül takarékos lesz, komfortja pedig utolérhetetlen! Folytonégõben elbúcsúzhatunk a tipikus kandalló üzemeltetõ panaszától: nagyon hamar nagy meleg van, aztán kialszik a tûz és hideg lesz! Nos ez a probléma a múlté! Ezek a készülékek az elsõ parázságy elkészültéig névleges teljesítményen üzemelnek, ez alatt az idõ alatt felfûtik a lakást. Utána megrakva a kandallót, folytonégõ üzemmódba tesszük, és egy stabil, 3-5 kW-os teljesítménnyel tudjuk lakásunkat temperálni. Temperálni, hihetetlen hosszú ideig, egyenletes hõmérsékleten tartani. Minimális fafelhasználással, akár hetekig is, napi pár megrakással. Ha mégis kicsinek bizonyulna a teljesítmény, akkor bármikor visszatehetjük a kandallónkat normál üzemmódba.

Teljesítmény, hatásfok?

Sajnos a mai napig szinte mindenki a "teljesítményre utazik", pedig nem a nagy teljesítmény jelent jó fûtést! Lássunk egy egyszerû példát, aki akar, számoljon utána: vegyünk egy sörösdobozt, te­te­jé­re vágjunk nyílást, he­lyez­zünk bele egy fém csövet. Ez lesz a kémény. Szerkesszünk rá egy "tûztérajtót", kivágva az oldalát. A tüzelõajtón keresztül tömjük tele "kan­dal­lón­kat" gyufaszálakkal. Ál­lít­suk patikamérlegre, gyújtsuk meg a "tüzelõt". Kb. három perc alatt leég a tüzem. Gyors égés lesz, nagymennyiségû levegõ áramlással. A meghatározott idõ alatt elégetett fa mennyisége meg fogja határozni a felszabadult teljesítményt. Most csodálkozzanak, 40 kW körüli érték jön ki! Csináltunk egy 40 kW-os sörösdobozt! Minõségi tüzelõberendezésrõl beszélnénk?

Lássuk most azt, mekkora teljesítményre van egyáltalán szükségünk, reálisan. Légfûtéses kandalló esetében fûtendõ négyzetméterenként 75 W-tal számolhatunk. Ahogy az építési technológiák fejlõdnek, ez persze egyre kevesebb lesz! A legújabb trendek a 2-4 kW/ 100 m2 értéket tûzték ki célul! Végig gondolták, mit csinálnának egy ilyen épületben egy 12-14 kW teljesítményû, szabályozhatatlan égésû kandallóval?

Ha már fizika, akkor lássuk a tüzelõt!

Folytonégõ készülékekek esetében nagyon fontos, hogy csak teljesen száraz (max. 20% nedvességtartalmú) keményfával fogunk tudni tüzelni. Ez két éve kivágott fát jelent! Ne is próbálkozzunk idén tavaszi, tavaly õszi, és ezekhez hasonló fákkal, mert nem fog sikerülni! Tudni kell, hogy a folytonégés lényege a fa izzásban tartásán alapszik. Egy masszív parázságy, 600 °C körüli tûztérhõmérséklet, és máris lehet égetni az izzás közben keletkezett füstgázokat! Csak megfelelõ tûztérhõmérséklet esetén! Vizes fa tüzelése esetén vizet párologtatunk, tehát ne is számítsunk megfelelõ tûztérhõmérsékletre!

Még egy fontos dolog! - A kémény, és annak huzata

Nagyon fontos, hogy a tüzelõberendezés füstcsõkivezetése nem szûkíthetõ! Amekkora méret kijön a készülékbõl, akkora kell legyen a kémény tetejéig! 1 méret felfelé eltérés lehetséges.

A Supra készülékei 10-20 Pa körüli huzat értéken mûködnek ideálisan! Ha fennáll az esélye a túl kicsi, vagy túl nagy huzatnak, mindenképpen korrigálni kell! Amíg a kis huzat csak nem megfelelõ mûködést eredményez, addig a túl nagy huzat a készülék idõ elõtti elhasználódását fogja eredményezni, és ezzel kizárja tulajdonosát a garanciális javítások körébõl! Erre pedig szüksége lesz, mert készüléke tönkre fog menni, garantáltan!


A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: