Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Néhány szó a folytonégőkről, fizikáról

Mi is az a folytonégés?

Egy kandalló akkor folytonégő az NFD 35376 szabvány értelmében, ha képes egyszeri megrakással, 10 óra lassú égést követően olyan parázságyat tartani, amelyről a tűz újraindítható, és a készülék hamufiókja a tűz égése közben hozzáférhető. Itt fontos elmondani, hogy ezek az adatok laborkörülmények között mértek, ideális tüzelővel, ideális kémény mellett. Valójában a 8 óra reális.

Miért jó ez a felhasználónak?

A fűtés rendkívül takarékos lesz, komfortja pedig utolérhetetlen! Folytonégőben elbúcsúzhatunk a tipikus kandalló üzemeltető panaszától: nagyon hamar nagy meleg van, aztán kialszik a tűz és hideg lesz! Nos ez a probléma a múlté! Ezek a készülékek az első parázságy elkészültéig névleges teljesítményen üzemelnek, ez alatt az idő alatt felfűtik a lakást. Utána megrakva a kandallót, folytonégő üzemmódba tesszük, és egy stabil, 3-5 kW-os teljesítménnyel tudjuk lakásunkat temperálni. Temperálni, hihetetlen hosszú ideig, egyenletes hőmérsékleten tartani. Minimális fafelhasználással, akár hetekig is, napi pár megrakással. Ha mégis kicsinek bizonyulna a teljesítmény, akkor bármikor visszatehetjük a kandallónkat normál üzemmódba.

Teljesítmény, hatásfok?

Sajnos a mai napig szinte mindenki a "teljesítményre utazik", pedig nem a nagy teljesítmény jelent jó fűtést! Lássunk egy egyszerű példát, aki akar, számoljon utána: vegyünk egy sörösdobozt, te­te­jé­re vágjunk nyílást, he­lyez­zünk bele egy fém csövet. Ez lesz a kémény. Szerkesszünk rá egy "tűztérajtót", kivágva az oldalát. A tüzelőajtón keresztül tömjük tele "kan­dal­lón­kat" gyufaszálakkal. Ál­lít­suk patikamérlegre, gyújtsuk meg a "tüzelőt". Kb. három perc alatt leég a tüzem. Gyors égés lesz, nagymennyiségű levegő áramlással. A meghatározott idő alatt elégetett fa mennyisége meg fogja határozni a felszabadult teljesítményt. Most csodálkozzanak, 40 kW körüli érték jön ki! Csináltunk egy 40 kW-os sörösdobozt! Minőségi tüzelőberendezésről beszélnénk?

Lássuk most azt, mekkora teljesítményre van egyáltalán szükségünk, reálisan. Légfűtéses kandalló esetében fűtendő négyzetméterenként 75 W-tal számolhatunk. Ahogy az építési technológiák fejlődnek, ez persze egyre kevesebb lesz! A legújabb trendek a 2-4 kW/ 100 m2 értéket tűzték ki célul! Végig gondolták, mit csinálnának egy ilyen épületben egy 12-14 kW teljesítményű, szabályozhatatlan égésű kandallóval?

Ha már fizika, akkor lássuk a tüzelőt!

Folytonégő készülékekek esetében nagyon fontos, hogy csak teljesen száraz (max. 20% nedvességtartalmú) keményfával fogunk tudni tüzelni. Ez két éve kivágott fát jelent! Ne is próbálkozzunk idén tavaszi, tavaly őszi, és ezekhez hasonló fákkal, mert nem fog sikerülni! Tudni kell, hogy a folytonégés lényege a fa izzásban tartásán alapszik. Egy masszív parázságy, 600 °C körüli tűztérhőmérséklet, és máris lehet égetni az izzás közben keletkezett füstgázokat! Csak megfelelő tűztérhőmérséklet esetén! Vizes fa tüzelése esetén vizet párologtatunk, tehát ne is számítsunk megfelelő tűztérhőmérsékletre!

Még egy fontos dolog! - A kémény, és annak huzata

Nagyon fontos, hogy a tüzelőberendezés füstcsőkivezetése nem szűkíthető! Amekkora méret kijön a készülékből, akkora kell legyen a kémény tetejéig! 1 méret felfelé eltérés lehetséges.

A Supra készülékei 10-20 Pa körüli huzat értéken működnek ideálisan! Ha fennáll az esélye a túl kicsi, vagy túl nagy huzatnak, mindenképpen korrigálni kell! Amíg a kis huzat csak nem megfelelő működést eredményez, addig a túl nagy huzat a készülék idő előtti elhasználódását fogja eredményezni, és ezzel kizárja tulajdonosát a garanciális javítások köréből! Erre pedig szüksége lesz, mert készüléke tönkre fog menni, garantáltan!


A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: