Üzenőfal Folytonégésről Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetőség Főoldal

Folytonégés a gyakorlatban

Lássuk az alábbi kis filmet, amely egy valóban folytonégő készülék sajátos lángképeit mutatja be egy több éve használatban lévő Orea tűztéren.

A film elején résnyire nyitott ajtó mellett ég a tűz. A valóban folytonégő készülékek sajátossága a tökéletes szigeteltség. Amíg a kéményünk és a készülékünk nem érte el az üzemi hőmérsékletet, addig plusz levegő adagolásra lesz szükség, hiszen ilyenkor még lassú az áramlás, a szigetelések lazításával tudunk megfelelő égést elérni. Ezen kandallók zárszerkezete jellemzően erre lett tervezve, tehát biztonsággal rögzíthetjük az ajtót lazított szigetelések mellett is.

Jól látszik, hogy a tűz szinte csak a készülék két oldalán ég, hiszen melegét így tudja átadni a készülék oldalainak, ezen keresztül pedig a környező levegőnek. A speciális kialakítású lángterelő és a megfelelő helyen adagolt másodlagos égési levegő teszik lehetővé ezt a magas hatásfokú égést. Normál készülékben középen felfelé törekvő lángokat látnánk, melyek a minimális terelést nyújtó lángterelő két oldalán rohannak a kéménybe. A lángterelő fekete, szigeteletlen öntvény, lángot terel, hőt nem. A mi lángterelőnk viszont visszaveri a képződött hőt, illetve kerámia szigetelése biztosítja a meleg készülékben tartását. Ennek később még nagy jelentősége lesz. A 33. másodpercnél látható, hogy bezárjuk a készülék ajtaját. (A filmen előmelegített készüléket használtunk, a valóságban ezt kb. 30 perc elteltével hajthatjuk végre.) A lángkép azonnal változik, a tűz betölti az egész készüléket. Normál kandallóban soha nem látnánk ilyet, hiszen ott a lángok feltartóztathatatlanul törnének a kémény felé, középen a legintenzívebben, a széleken a leggyengébben. Ez hőhasznosítás szempontjából abszolút nem kedvező.

Megdöbbenve láthatjuk, hogy a fa nem alul ég, hanem felülről. Nem az alatta lévő parázstól, hanem a tűztérben lévő elképesztően magas hőmérséklettől kapott lángra. Ez nem véletlen, a speciálisan elhelyezett, hőszigetelt lángterelőnek köszönhetjük. A tűztérben már stabilan 500 °C feletti hőmérséklet van, létrejöhet az öngyulladás, bárhol a tűztérben, nem csak a rostély környezetében.

Az első perc végén lezárjuk az elsődleges égési levegőt. Kandallónkba levegő már csak a másodlagos légbeeresztő nyíláson jut, a kémény szívóhatására. Szépen lassan eltűnnek az intenzív, narancssárga lángok, átveszik helyüket a "lidércfények". Már nem ég a fa, csak izzik, és a keletkezett füstgázok égetésével fűtünk. 2 perc 5 mp-nél ajtó lazítás. Azonnal a tűztér két szélére tolódik az égés, majd 3 perc 4 mp-ig ott is marad. Ekkor ismét visszazárjuk az ajtót, és ezzel együtt most az elsődleges levegőt is elvesszük. A másodlagos égéslevegő azonnal teszi a dolgát, a "lidércfények" szinte azonnal megjelennek az intenzív lángnyelvek között. Ez utóbbiak lassan eltűnnek, maradnak a már megszokott halvány, lassú lángnyelvek. Hihetetlen lángképeket látunk: ahol normál esetben füst gomolyogna, nálunk lángok táncolnak: igen, égetjük a füstöt.

5 percnél kinyitjuk az elsődleges légszelepet, majd néhány másodperc múlva megjelennek a fa begyulladásáról árulkodó intenzív fényű lángok. Sebességük azonban nem változott!

5 perc 20 másodpercnél meglazítjuk az ajtó vasalatait, és a már ismert módon a tűz rögtön áthelyeződik a készülék két szélére. A hasábok továbbra sem alulról égnek, ami bizonyítja a magas tűztérhőmérsékletet.

7 perc 10 másodpercnél ismét elvesszük az elsődleges égéslevegőt.

A 8. percben tökéletesen megfigyelhetjük, hogy a lángok nem a fát égetik, köztük jól látható távolság van. A fa alatt parázs, felette lángok. Nem ég a fa, mégis fűtünk.

A 9. perc elején az ajtó lazítása után jól látjuk, hogy az, amiről azt hittük fahasáb, az csupán egy parázskupac: teljes keresztmetszetében átizzott fa. Az éledező lángok természetesen ismét a két oldalra koncentrálódnak, hogy fűtésünk így is magas hatásfokú maradjon.

10 perc 16 mp-nél ajtózárás, elsődleges levegő elvétellel. Ezt jól láthatjuk a "lidércfényekből". Hogy el tudjuk különíteni a két fajtaégést, nyissuk résnyire az elsődleges légszelepet. Szinte azonnal meglátjuk az intenzív narancsfényű lángokat, amint elképesztő tornamutatványokat hajtanak végre, mintha eszük ágában sem volna a kémény felé távozni. Jól láthatóan keverednek a másodlagos égés halványabb lángjaival.

15. percig csökkentett üzemmódban működik a kandallónk. Eközben semmi korom képződést nem tapasztalunk, koromlerakódásnak nyoma sincs sem a kandalló belsejében sem az üvegen, mindazok bánatára, akik azt állítják, hogy kandallót takarékosan csak brutálisan visszafojtott égés mellett, intenzív koromképződéssel lehet használni. Nos, látjuk, hogy ez nem igaz. Nem csak hogy koromképződés nincs, de "lidércfényeink" is változatlan intenzitással hancúroznak az égéstérben, ami bizonyíték arra, hogy a nem hétköznapi mérnöki bravúr működik: a keletkezett hő döntő hányada a kandallóban maradt!

Tovább nem filmeztünk, mert kameránk elérte az "olvadási határt".

Persze, elméleti síkon igazuk is lehetne a kétkedőknek, ha nem tévesztenének szem elől néhány apróságot:
  • a speciális, hőszigetelt lángterelőt
  • a tökéletes másodlagos levegő bevezetést
  • amiről még nem is szóltunk: utóégető kamra, valamint harmadlagos légbevezetés. Ezeket a lángterelő felett találjuk, működés közben nem láthatjuk, ezért nem szerepelnek a filmen.


Szóval ezek együttesen biztosítják a hihetetlen magas tűztérhőmérsékletet, ami a tökéletes és tiszta működés záloga. Ugye senki nem gondolja, hogy 500 °C feletti hőmérsékleten az éghető anyaghoz adagolt levegő jelenlétében tökéletlen égést fogunk produkálni?

A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetőek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenő fotók illusztrációk! A kandallók folytonégő oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkről érdeklődjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: