Üzenõfal Folytonégésrõl Hit Line Gondolatok Romotop Újak Elérhetõség Fõoldal

Folytonégés a gyakorlatban

Lássuk az alábbi kis filmet, amely egy valóban folytonégõ készülék sajátos lángképeit mutatja be egy több éve használatban lévõ Orea tûztéren.

A film elején résnyire nyitott ajtó mellett ég a tûz. A valóban folytonégõ készülékek sajátossága a tökéletes szigeteltség. Amíg a kéményünk és a készülékünk nem érte el az üzemi hõmérsékletet, addig plusz levegõ adagolásra lesz szükség, hiszen ilyenkor még lassú az áramlás, a szigetelések lazításával tudunk megfelelõ égést elérni. Ezen kandallók zárszerkezete jellemzõen erre lett tervezve, tehát biztonsággal rögzíthetjük az ajtót lazított szigetelések mellett is.

Jól látszik, hogy a tûz szinte csak a készülék két oldalán ég, hiszen melegét így tudja átadni a készülék oldalainak, ezen keresztül pedig a környezõ levegõnek. A speciális kialakítású lángterelõ és a megfelelõ helyen adagolt másodlagos égési levegõ teszik lehetõvé ezt a magas hatásfokú égést. Normál készülékben középen felfelé törekvõ lángokat látnánk, melyek a minimális terelést nyújtó lángterelõ két oldalán rohannak a kéménybe. A lángterelõ fekete, szigeteletlen öntvény, lángot terel, hõt nem. A mi lángterelõnk viszont visszaveri a képzõdött hõt, illetve kerámia szigetelése biztosítja a meleg készülékben tartását. Ennek késõbb még nagy jelentõsége lesz. A 33. másodpercnél látható, hogy bezárjuk a készülék ajtaját. (A filmen elõmelegített készüléket használtunk, a valóságban ezt kb. 30 perc elteltével hajthatjuk végre.) A lángkép azonnal változik, a tûz betölti az egész készüléket. Normál kandallóban soha nem látnánk ilyet, hiszen ott a lángok feltartóztathatatlanul törnének a kémény felé, középen a legintenzívebben, a széleken a leggyengébben. Ez hõhasznosítás szempontjából abszolút nem kedvezõ.

Megdöbbenve láthatjuk, hogy a fa nem alul ég, hanem felülrõl. Nem az alatta lévõ parázstól, hanem a tûztérben lévõ elképesztõen magas hõmérséklettõl kapott lángra. Ez nem véletlen, a speciálisan elhelyezett, hõszigetelt lángterelõnek köszönhetjük. A tûztérben már stabilan 500 °C feletti hõmérséklet van, létrejöhet az öngyulladás, bárhol a tûztérben, nem csak a rostély környezetében.

Az elsõ perc végén lezárjuk az elsõdleges égési levegõt. Kandallónkba levegõ már csak a másodlagos légbeeresztõ nyíláson jut, a kémény szívóhatására. Szépen lassan eltûnnek az intenzív, narancssárga lángok, átveszik helyüket a "lidércfények". Már nem ég a fa, csak izzik, és a keletkezett füstgázok égetésével fûtünk. 2 perc 5 mp-nél ajtó lazítás. Azonnal a tûztér két szélére tolódik az égés, majd 3 perc 4 mp-ig ott is marad. Ekkor ismét visszazárjuk az ajtót, és ezzel együtt most az elsõdleges levegõt is elvesszük. A másodlagos égéslevegõ azonnal teszi a dolgát, a "lidércfények" szinte azonnal megjelennek az intenzív lángnyelvek között. Ez utóbbiak lassan eltûnnek, maradnak a már megszokott halvány, lassú lángnyelvek. Hihetetlen lángképeket látunk: ahol normál esetben füst gomolyogna, nálunk lángok táncolnak: igen, égetjük a füstöt.

5 percnél kinyitjuk az elsõdleges légszelepet, majd néhány másodperc múlva megjelennek a fa begyulladásáról árulkodó intenzív fényû lángok. Sebességük azonban nem változott!

5 perc 20 másodpercnél meglazítjuk az ajtó vasalatait, és a már ismert módon a tûz rögtön áthelyezõdik a készülék két szélére. A hasábok továbbra sem alulról égnek, ami bizonyítja a magas tûztérhõmérsékletet.

7 perc 10 másodpercnél ismét elvesszük az elsõdleges égéslevegõt.

A 8. percben tökéletesen megfigyelhetjük, hogy a lángok nem a fát égetik, köztük jól látható távolság van. A fa alatt parázs, felette lángok. Nem ég a fa, mégis fûtünk.

A 9. perc elején az ajtó lazítása után jól látjuk, hogy az, amirõl azt hittük fahasáb, az csupán egy parázskupac: teljes keresztmetszetében átizzott fa. Az éledezõ lángok természetesen ismét a két oldalra koncentrálódnak, hogy fûtésünk így is magas hatásfokú maradjon.

10 perc 16 mp-nél ajtózárás, elsõdleges levegõ elvétellel. Ezt jól láthatjuk a "lidércfényekbõl". Hogy el tudjuk különíteni a két fajtaégést, nyissuk résnyire az elsõdleges légszelepet. Szinte azonnal meglátjuk az intenzív narancsfényû lángokat, amint elképesztõ tornamutatványokat hajtanak végre, mintha eszük ágában sem volna a kémény felé távozni. Jól láthatóan keverednek a másodlagos égés halványabb lángjaival.

15. percig csökkentett üzemmódban mûködik a kandallónk. Eközben semmi korom képzõdést nem tapasztalunk, koromlerakódásnak nyoma sincs sem a kandalló belsejében sem az üvegen, mindazok bánatára, akik azt állítják, hogy kandallót takarékosan csak brutálisan visszafojtott égés mellett, intenzív koromképzõdéssel lehet használni. Nos, látjuk, hogy ez nem igaz. Nem csak hogy koromképzõdés nincs, de "lidércfényeink" is változatlan intenzitással hancúroznak az égéstérben, ami bizonyíték arra, hogy a nem hétköznapi mérnöki bravúr mûködik: a keletkezett hõ döntõ hányada a kandallóban maradt!

Tovább nem filmeztünk, mert kameránk elérte az "olvadási határt".

Persze, elméleti síkon igazuk is lehetne a kétkedõknek, ha nem tévesztenének szem elõl néhány apróságot:
  • a speciális, hõszigetelt lángterelõt
  • a tökéletes másodlagos levegõ bevezetést
  • amirõl még nem is szóltunk: utóégetõ kamra, valamint harmadlagos légbevezetés. Ezeket a lángterelõ felett találjuk, mûködés közben nem láthatjuk, ezért nem szerepelnek a filmen.


Szóval ezek együttesen biztosítják a hihetetlen magas tûztérhõmérsékletet, ami a tökéletes és tiszta mûködés záloga. Ugye senki nem gondolja, hogy 500 °C feletti hõmérsékleten az éghetõ anyaghoz adagolt levegõ jelenlétében tökéletlen égést fogunk produkálni?

A honlapon lévõ információk tájékoztató jellegûek, konkrét ajánlattételhez keresse Munkatársainkat!
Az oldalon található írások csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással vehetõek át!
© 2011. Minden jog fenntartva! A honlapon megjelenõ fotók illusztrációk! A kandallók folytonégõ oldala

Kapcsolat

Belinszky Ákos
BA Kandalló Kft.

Elköltöztünk! Új címünkrõl érdeklõdjön telefonon vagy e-mailben!

Telefon: 06/70-510-01-45

E-mail: